Suriyeli muhalifler kendilerine İstanbul'da ABD'li başbakan seçti

19 Mart 2013
Suriyeli muhalifler kendilerine İstanbul'da ABD'li başbakan seçti

İki yıldır Suriye'yi kana bulayan muhalifler Suriye'de kontrol altında tutukları bölgeler için ABD'li işadamı Ğassan Hitto'yu başbakan seçerken, üyelerin 3'te 1'inin oy kullanmaması muhalefet içindeki çatlakları gözler önüne serdi. Hitto'nun liberaller ve İslamcılarla iyi anlaşabileceği söyleniyor.

ABD'nin çağrısıyla geçtiğimiz Kasım ayında Katar'ın başkenti Doha'da kurulan 73 üyeli Suriye Ulusal Koalisyonu (SUK) İstanbul'da başbakan seçti.

Dün İstanbul Bağcılar'da Retaj Royal Otel'de başlayan ve yaklaşık 14 saat süren toplantıda, ABD'de vatandaşı işadamı Ğassan Hitto, Suriye'de muhaliflerin kontrolü altındaki bölgeler için "başbakan" seçildi. Hitto'nun liberaller ve İslamcılarla uyumlu bir şekilde hareket edebilecek olmasının seçilmesinde etkili olduğu tahmin ediliyor. Hito'nun büyük ölçüde İslamcı üyelerden oy aldığı ifade ediliyor.

Muhalefette çatlak
Oylamada 73 SUK üyesinden 25'i oy kullanmazken, Hitto kullanılan 48 oydan 35'ini aldı. Ancak oy kullanmayanların çokluğu, Koalisyon üyelerinin geçici hükümet oluşturulması konusunda ortak bir fikre sahip olmadığını gösteriyor.

Hitto'nun ilk görevi muhalefetin kontrolündeki bölgeler için "geçici hükümet" oluşturmak olacak. Öte yandan oluşturulacak hükümette 8 ya da 9 bakanlığın kurulacağı ifade ediliyor.

Suriye Ulusal Konseyi Türkiye Temsilcisi Halit Hoca, oluşturulan "hükümetin" Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) "Genelkurmay Başkanı" olarak atadığı Selim İdris'in desteğini aldığını söylerken, yol haritasını ise şöyle açıkladı:

"Önce Arap Birliği'nin Suriye sandalyesini alacağız. Amacımız, BM'deki sandalyeleri alıp, rejimin meşrutiyetini tamamen Suriye halkı lehine elinden almak. ÖSO üzerinden ambargonun kaldırılması istenecek."

Selim İdris, AFP ajansına yaptığı açıklamada ise "Bu hükümetin izinden gitmeyen bütün kurumlar yasadışı kabul edilecektir ve yargılanacaktır" diye konuştu.

25 yıldır ABD'de yaşıyor
Suriye Ulusal Konseyi eski Başkanı Abdulbasit Seyda'dan sonra Suriye muhalefetinde ikinci üst düzey Kürt muhalif olan Hito 1963'te Şam'da doğdu. ABD'de işletme eğitimi alan Hito, birçok uluslararası şirkette yöneticilik yaptı. Hito 25 yıldır ABD'de yaşıyordu.



ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…