Uludere'den Genelkurmay ve Başbakan sorumlu

11 Mart 2013
Uludere'den Genelkurmay ve Başbakan sorumlu

CHP muhalefet şerhini açıkladı. --CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Uludere'de yaşanan olayın askeri sorumlularının Genelkurmay Başkanı, Hava Kuvvetleri Komutanı, Genelkurmay 2. Başkanı, Genelkurmay 1. Başkanı, Genelkurmay Harekat Merkezi Başkanı, 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı, siyasi sorumluğun ise Başbakan Recep Tayyip Erdoğan üzerinde olmak üzere müştereken ve müteselsilen olduğunu söyledi.

ANKARA- CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, skandal nitelikteki Uludere Alt Komisyonu'nun raporuna ilişkin CHP'nin 62 sayfadan oluşan muhalefet şerhi konusunda TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

"ÇÖPE ATILACAK BİR RAPORDUR"

Türkiye'nin Uludere ile hesaplaşmadan bir adım öteye gidemeyeceğini belirten Gök, "Bu rapor çöpe atılacak bir rapordur. Gerçekleri örtbas eden bir rapordur. Bu rapor Uludere olayının üzerine şal örtmek için Genelkurmay ve iktidarın bilinçli olarak ürettikleri bir metinden ibarettir" diye konuştu.

"AKP'NİN OYLARIYLA ÖRTBAS EDİLMEK İSTENMİŞTİR"

"Biz AKP'nin memuru değiliz, Meclis Başkanı'nın memuru değiliz" ifadesini kullanan Gök, şöyle devam etti: "AKP'li üyelerin oylarıyla Uludere'nin üstü kapatılmak, örtbas edilmek istenmiştir. AKP'li üyelerin kabul ettiği metin yakın tarihimizin en trajik olayının Uludere için ve insan hakları, demokrasi açısından tam bir kara lekedir. Bu metinde vicdan yoktur, bu metinde insan hakları yoktur, bu metinde adalet yoktur, bu metinde özür yoktur. Bu olay başından beri askeri ve mülki amirlerin son bombadan sonra hepsinin açıklıkla bildiği bir hadisedir. Bilmesine karşın yaralılara ve ölenlere müdahale edilmemiştir."

"HERKES KAÇAKÇILAR İÇİNDE FEHMAN HÜSEYİN'İN GİRECEĞİNİ BEKLEMEKTEDİR TÜRKİYE'YE"

Gök, "Genelkurmay'ın en üst kademesinden başlayarak sınır birliklerimizdeki en düşük rütbedeki askerimize kadar herkes de Fehman Hüseyin'in o gün ya da o günlerde ülkemize girip sınırımıza karakolları basacağı ve saldıracağı yönünde çok ciddi bir algılama yaratılmıştır. Herkes kaçakçılar içinde Fehman Hüseyin'in gireceğini beklemektedir Türkiye'ye. Risk alınmış ve içlerinde Fehman Hüseyin'in olduğu sanılan ve kaçakçı olduğu bilinen gruba bütün riskler alınarak ateş emri verilmiştir" dedi

"DEĞERLENDİRİLMEME İHTİMALİ SIFIRDIR"

Sınır ötesi harekat konusunda yetkinin TBMM tarafından hükümete verildiğinin altını çizen Gök, "Hükümete verilen bu yetki sınır ötesi harekâtın hudut, miktar, şümul ve zamanının hükümet tarafından belirlenmesine amirdir. Hükümetin Meclis'ten aldığı yetkiyle Türk Silahlı Kuvvetlerinin düzenlediği sınır ötesi harekât, Genelkurmay Başkanlığınca yürütülmektedir. Bu açıdan Fehman Hüseyin'e yönelik olarak gerçekleştirilen bu sınır ötesi harekatın en üst düzeyde Genelkurmay Başkanı ve Başbakanca değerlendirilmeme ihtimali sıfırdır. Böylesine yüksek askeri ve siyasi kazanç sağlayacak bir operasyonun Başbakan'ın bilgisi ve muvafakatı dahilinde, Hava Kuvvetlerine emir verme yetkisine sahip Genelkurmay Başkanınca verilen emirle gerçekleştiği tartışmasızdır" diye konuştu.

"DEVLETİN BÜTÜN ÜST KADEMESİ KADER BİRLİĞİ İÇERİSİNDEDİR"

Uludere olayında devletin bütün üst kademesinin kader birliği içerisinde olduğunu söyleyen Gök, "Uludere olayının bugüne değin aydınlatılmamasının tek sebebi budur" diyerek şöyle devam etti:
"Bu gelişmeler ışığında Fehman Hüseyin'e yönelik her türlü bilgi ve istihbaratın ve yapılacak harekâtın, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Başbakan yardımcıları, Adalet Bakanı, Milli Savunma Bakanı, İçişleri Bakanı, Dışişleri Bakanı, Genelkurmay Başkanı, Kara Kuvvetleri Komutanı, Hava Kuvvetleri Komutanı, Deniz Kuvvetleri Komutanı ve Jandarma Genel Komutanından oluşan Milli Güvenlik Kurulunda da değerlendirildiği muhakkaktır."

"SORUMLULAR GENELKURMAY BAŞKANI VE BAŞBAKAN"

28 Aralık 2011 tarihinde düzenlenen hava harekâtı sonucu 34 sivil yurttaşın F-16'larla bombalanarak öldürülmesinin yaşam hakkının en ağır ihlali olduğunu kaydeden Gök, şöyle dedi:

"Devletin özür dilemesi gerekmekte olup bu konuda çok geç kalınmıştır.
Olayın sorumluları olay tarihinde görevde olan askeri sorumlular;
Genelkurmay Başkanı, Hava Kuvvetleri Komutanı, Genelkurmay 2. Başkanı, Genelkurmay 1.Başkanı, Genelkurmay Harekat Merkezi Başkanı, 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı, siyasi sorumluluk; Başbakan Recep Tayyip Erdoğan üzerinde olmak üzere müştereken ve müteselsilendir.
Bombalama sonrası ölen ve yaralananlara müdahale etmeleri gerekirken, bu görevden kaçınan 22. Jandarma Sınır Tugay Komutanı ve 23. Jandarma Sınır Tümen Komutanı acil müdahale ve kurtarma görevlerini yapmamaları nedeniyle ayrıca sorumludur."

"ÇOK KUVVETLİ BİR ALGI YARATILDI"

Bir basın mensubunun, "Yanlış istihbarat mı yoksa yanıltıcı bir istihbarat olabilir mi?" sorusuna Gök, "O konuda devlet yetkilileri açıklamak durumundadır. Ben kaçakçılar olduğunun bilindiğini ama içlerine Fehman Hüseyin olduğu algısının çok kuvvetli bir şekilde değerlendirildiğini düşünüyorum" dedi.

Bir soru üzerine Gök, "Predator görüntülerini görmedik. Başbakan'ın açıklamasından Predator de olduğu anlaşılıyor. Ama Başbakan bunu dili sürçerek mi söyledi onu da bilmiyorum. Predator varsa işin istihbarat boyutu farklı yöne gitmektedir ama bizim komisyonda tartıştığımız insansız hava aracı İsrail yapımı olan Heron görüntüleridir" yanıtını verdi.

"İstihbarat Amerika'dan da olabilir mi?" sorusu üzerine Gök, "Başbakan'ın o söylemine göre olabilir de. Onu diyecek olan Başbakan çünkü biz Predatoru görmedik" dedi.


ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…