IŞİD militanlarına SMO üniforması!

18 Kasım 2019
IŞİD militanlarına SMO üniforması!

Türkiye’nin oluşturduğu Suriye Milli Ordusu (SMO) saflarında Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırılarda yer alan IŞİD (DAİŞ) üyesi kimi yeni isimlere ulaşıldı. 

Türkiye'nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik saldırıları 39'uncu gününe girdi. Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve bölgeye yönelik operasyon öncesi Suriye Milli Ordusu (SMO) adı altında toplanan farklı selefi gruplarca gerçekleştirilen saldırılar, Eyn Isa'dan Til Temir'e kadar uzanan hat boyunca M4 uluslararası yolu üzerinde yoğunlaşmış durumda. Demokratik Suriye Güçleri (QSD) ise, sürdürülen bu saldırılara meşru müdafaa hakkını kullanarak karşılık veriyor. 
 
Mezopotamya Ajasının aktardığı haberde, SMO çatısı altında toplanıp, sahaya sürülen gruplar, geçmişte özelikle Efrîn, Cerablus, Ezaz ve İdlib’te karıştıkları talan, ganimet, işkence, insan kaçırma, katliam ve demografik yapıyı değiştirmeye yönelik suçlara Girê Spî ve Serêkaniyê'de de devam ediyor.
 
Türkiye’nin hedef aldığı bölgeye yönelik saldırılarında kullandığı SMO üyeleri arasında IŞİD (DAİŞ) üyelerinin de bulunduğu yönündeki bilgilere ise, her gün yenileri ekleniyor. Bölgeden yayın yapan Hawar Haber Ajansı (ANHA), kısa bir süre önce SMO saflarında yer alan 77 IŞİD üyesinin isimlerini yayımlamıştı. 
 
Paylaşılan bu isimlere ek olarak SMO üniforması giyen 7 IŞİD üyesinin isimlerine daha ulaşıldı. 
 
Bölgedeki güvenlik kaynaklarından edindiğimiz bilgilere göre, geçmişte DAİŞ adına savaşan bu 7 isim şimdilerde SMO adı altında özellikle Girê Spî ve Serêkaniyê'ye yönelik saldırılarda yer almış durumda. Bu kişiler arasında Şengal'de Êzidîlere 73'üncü fermanın yaşatıldığı saldırılarda yer almış isimler de mevcut.
 
Bilgilerine ulaşılan 7 ismin geçmişleri ve bugünkü konumları, DAİŞ üyelerinin Türkiye tarafından himaye edildiği yönündeki idddiaları güçlendirdi. SMO üniforması giydiği belirtilen DAİŞ üyesi bu isimler şunlar:
 
* Ramî El Dehiş: Girê Spî'li olan El Dehiş, Suriye iç savaşının başlamasıyla birlikte Ehrar El Şam'a katıldı. Daha sonra DAİŞ'e katılan El Dehiş, örgütün kentteki istihbarat sorumlusu oldu. aynı isim bugün SMO bünyesindeki Ehrar El Şerqiye grubu içerisinde yer alıyor. 
 
* Raxid Yusuf El Dehiş: “Ebû Disir” ismini kullanan Raxid Yusuf El Dehiş de Girê Spî kentinden. Ülkede savaşın başlamasıyla birlikte Özgür Suriye Ordusu'na (ÖSO) bağlı El Qadisiye Tugayı'nı kurdu. DAİŞ’e katıldıktan sonra istihbarat çalışmaları yürüten Raxid Yusuf El Dehiş’in şimdilerde ise MİT'e istihbarat sağladığı belirtiliyor
 
* Tariq Ebu Mizefer: Girê Spî'ye bağlı Siluk'un El Zêbeqiye Köyü’nden olan Ebu Mizefer,  Türkmen bir aşirete mensup. DAİŞ denetiminde iken bu bölgedeki en önemli isimlerinden biri olduğu kaydedilen Ebu Mizefer, DAİŞ'ten sonra SMO adı altında tekrar köyüne döndü.
  
* Mueeyed Ebid El Mistefa: DAİŞ'in emirlerinden biri olan El Mistefa, Rakka'nın Hezîma nahiyesinden. Rakka'nın QSD tarafından alınmasıyla Dêra Zor'un Hecin beldesine yerleştiği belirtilen El Mistefa’nın, QSD'nin buraya da operasyon başlatmasıyla kaçak yollardan Ezaz üzerinden Türkiye'ye geçtiği bilgileri söz konusu. El Mistefa, diğer isimler gibi SMO’nun Siluk kasabasına dönük saldırısında yer aldı.
 
* Sermed Etewî: Irak'ın Musul kentinden olduğu belirtilen Etewî ise, bilgilere göre burada DAİŞ'e katıldı. Irak'taki birçok saldırı gibi Şengal'e yönelik saldırılarda yer alıp, komuta ettiği ifade edilen Etewî, daha sonraları Dêra Zor'un Ebu Kemal bölgesine geçti. DAİŞ'in bölgedeki hakimiyetine son verilmesi üzerine ise, sivil olarak Eyn İsa Kampı'na yerleşti. TSK ile birlikte Eyn İsa Kampı'na yönelen SMO'lular tarafından silahlandırıldı. Etewî, ailesinin yanı sıra onlarca DAIŞ'li aileyi ve kadını kamptan kaçırarak SMO'ya sığındı. Etewî’nin kampı yakan DAİŞ'lilerden biri olduğunu belirtiliyor.
 
* Mehmûd El Qedûş El Eran: Dêra Zor'un Ebu Kemal ilçesinden olan El Eran, DAİŞ’in Hesêke ve Şeddadê gibi alanlardan sorumlu ismiydi. Buraların QSD tarafından alınmasıyla birlikte ise Türkiye'ye geçti. Suriye Ulusal Cephesi'ne katıldığı belirtilen Eran, buradan Cerablus'a gitti. Bilgilere göre Eran, bölgeye yönelik girişilen saldırılarla yer alıp, şimdilerde Serêkanîyê'de. 
 
* Ismayîl El Hefiyan: “Ebû Xelil” ismiyle tanınan Hefiyan ise, Girê Spî'de yaşayan Cêse aşiretinden. ÖSO'ya bağlı Hamza Tugayı komutanı olan Hefiyan, DAİŞ'in kenti ele geçirmesiyle birlikte tugayı ile birlikte DAİŞ'e katıldı. QSD'nin kenti DAİŞ'ten almasının ardından ise tugayı ile birlikte Türkiye'ye geçti. Burada Akçakale'de kalan grup, SMO'ya dahil olup Girê Spî'ye yönelik saldırılarda yer aldı.  Hefyan ayrıca kentte oluşturulan Meclis’te yer alan isimlerden biri olduğu belirtiliyor
 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…