Trump, Türkiye’ye yönelik yaptırımları açıkladı

15 Ekim 2019
Trump, Türkiye’ye yönelik yaptırımları açıkladı

Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine yönelik askerî harekâtına karşılık ABD’li senatörlerden gelen yaptırım çağrılarının ardından ABD Başkanı Donald Trump, Ankara’ya yönelik yaptırım kararlarını açıkladı.

Trump'ın yaptığı yazılı açıklamada, kısa bir süre içerisinde mevcut ve eski hükümet yetkilileri ile Suriye'nin kuzeydoğusunda "istikrarsızlaştırıcı eylemlere katkıda bulunan kişilere" yaptırım uygulanmasını öngören bir Başkanlık Kararnamesi yayımlayacağını söyledi. 

Trump'ın açıklamasından kısa bir süre sonra Başkanlık Kararnamesi ABD Hazine Bakanlığı'nın sitesinde yayımlandı. ABD Hazine Bakanlığı, yaptırımlara tabi olan üç kişinin Savunma Bakanı Hulusi Akar, Enerji Bakanı Fatih Dönmez ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu olduğunu açıkladı.

Ayrıca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığı da yaptırım listesine alındı. 

Trump açıklamasında ticaret konusunda bazı düzenlemelerin ise hemen yürürlüğe gireceğini ifade etti.

Trump, "Aynı şekilde, çelik için gümrük vergisi Mayıs ayı öncesindeki düzeyi olan yüzde 50'ye yükseltilecek. ABD, Türkiye ile 100 milyar dolarlık bir ticaret anlaşması yapılmasına ilişkin Ticaret Bakanlığı öncülüğünde yürütülen görüşmeleri de vakit geçirmeksizin durduracak" dedi. 

Trump, yayımlayacağı Başkanlık Kararnamesi'nin ABD'nin "ciddi insan hakları ihlallerinde bulunan, ateşkesin uygulanmasına engel olan, yerinden edilmiş kişilerin evlerine dönmesini engelleyen, mültecileri zorla geri gönderen veya Suriye'de barış, güvenlik veya istikrara tehdit oluşturan" kişilere yönelik ek ve güçlü yaptırımlar uygulamasını da mümkün kılacağını belirtti. 

"Türkiye'nin operasyonu savaş suçlarının koşullarını oluşturuyor"

Trump, Türkiye'nin askeri operasyonun sivilleri tehlikeye attığını ve bölgede barış, güvenlik ve istikrara tehdit oluşturduğunu belirterek, açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'a çok net ilettim: Türkiye'nin harekatı insani kriz ortaya çıkarıyor ve olası savaş suçlarının işlenmesi için gerekli koşulları oluşturuyor.

"Türkiye, etnik ve dini azınlıklar da dahil olmak üzere, sivillerin güvenliğini güvence altına almalıdır ve şu anda veya muhtemelen ileride, IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) teröristlerinin bölgede tutuklanmaya devam etmelerinden sorumlu olacaktır.

"Ne yazık ki; Türkiye işgalinin insani etkilerini azaltıyormuş gibi görünmüyor."

Trump açıklamasında, ABD'nin Suriye'deki "bu korkunç eylemleri gerçekleştiren, yardım eden ve finanse edenleri hedef alan ekonomik yaptırımları" etkin bir şekilde kullanmaya devam edeceğini vurguladı.

ABD Başkanı, "Türk liderlerin, bu tehlikeli ve yıkıcı yolda ilerlemeye devam etmeleri halinde Türkiye'nin ekonomisini hızlı bir şekilde mahvetmeye tamamen hazırım" dedi.

ABD'de Türkiye'nin operasyonu nedeniyle Trump'ın yanı sıra Kongre'de bir dizi yaptırım getirilmesini öngören bir yasa hazırlıyor. Türkiye'ye yönelik askeri ve ekonomik bir dizi başka yaptırım getirilmesini öngören bu tasarının bu hafta içinde ele alınması bekleniyor. 

Suriye'nin güneyinde az sayıda ABD askeri kalacak

Trump göreve başladıktan sonra ortaklarıyla birlikte IŞİD'i tamamen yendiklerini ve Türkiye'nin bu kazanımları tehlikeye atmaması gerektiğini belirtti.

Sivillerin rastgele hedef alınması, sivil altyapıya hasar verilmesi ve dini, etnik azınlıkların hedef alınmasının kabul edilemeyeceğini söyleyen Trump, bölgeye dönecek sığınmacıların bunu gönüllü yapması gerektiğini, dönüşün onurlu ve güvenli bir şekilde halledilmesinin şart olduğunu söyledi ve açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Daha önce de söylediğim gibi, Suriye'nin kuzeydoğusunda kalan tüm ABD askerlerini çekiyorum. ABD IŞİD'in fiziki halifeliğini yenilgiye uğrattı. Suriye'den ayrılacak olan ABD askerleri durumu takip etmek üzere ve 2014'te yaşananların ve göz ardı edilen IŞİD tehdidinin Irak ve Suriye'yi kırıp geçirdiği dönemin tekrarlanmaması için bölgede yeniden konuşlandırılacak. Az sayıda ABD askeri, IŞİD'in kalıntılarını dağıtmaya devam etmek üzere, güney Suriye'deki At Tanf üssünde kalacak. 

"ABD Suriye'deki bu çirkin faaliyetlere imkan ve olanak sağlayanlara, finanse edenlere sert bir şekilde ekonomik yaptırımlar uygulayacaktır. Türk liderleri bu tehlikeli ve yok edici yolda yürümeye devam ederse Türkiye'nin ekonomisini seri bir şekilde yok edeceğim."

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…