'Türkiye ve Suriye sınırlarını koruması için Suriye hükümeti ile anlaştık'

14 Ekim 2019
'Türkiye ve Suriye sınırlarını koruması için Suriye hükümeti ile anlaştık'

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin açıklamasında, "Suriye hükümeti, Türkiye ve muhalif güçlerinin saldırıları ve kontrollerindeki bölgeleri kurtarmak için Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) destek verecek." denildi

Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi, Barış Pınarı Harekatı'nı başlatan Türkiye'ye karşı Suriye yönetimiyle anlaştıklarını duyurdu.

Açıklamada, "Türkiye ve Suriye sınırlarını koruması için Suriye hükümeti ile anlaştık. Suriye hükümeti, Türkiye ve muhalif güçlerinin saldırıları ve kontrollerindeki bölgeleri kurtarmak için Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) destek verecek." denildi.

Suriye hükümetine bağlı ordunun Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi'nin koordinasyonuyla Türkiye sınırına konuşlanacağının duyurulduğu açıklamada, "Sınır hattında bulunan halkımız başta olmak üzere tüm Kuzey ve Doğu Suriye halklarına varılan anlaşmayı duyuruyoruz." ifadeleri yer aldı. 

PYD'nin YPG yetkilisi Hasan: Rejimle ve Ruslarla anlaştık, bu gece Kobani'ye girmelerini bekliyoruz

Suriyeli muhaliflere yakınlığıyla bilinen Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ve Suriye rejimine yakın olan El Mayadin kanalı, Kobani'nin yanı sıra Menbiç'e de Suriye rejiminin gireceğini iddia etti

Fırat Bölgesi Savunma Komitesi Eşbaşkanı İsmet Hasan, Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı'nın kapsamında olan Kobani için Esad rejimi ve Rusya'yla anlaştıklarını ve bu gece kente giriş yapmalarını beklediklerini söyledi. 

Hasan şunları söyledi: Bir çok kişiye gittik ama kimse derdimize derman olmadı. Son çare olarak rejim ve Ruslarla anlaştık. Anlaşmaya göre gece saatlerine kadar gelmelerini bekliyoruz. Bundan sonrası için bu yaşananlar bize dert olsun. Büyük güçlere inanmakla yanlış yapıyoruz. Her defasında aynı trajediyi yaşıyoruz. Bizlere sizi koruyamıyoruz dediler. Hırsızlık ve talana karşı herkes silahlarını alsın ve evinde beklesin.''

"Son çare olarak anlaştık"

PYD'nin silahlı gücü YPG'nin yetkilisi olan Hasan, "Birçok kişiye gittik ama kimse derdimize derman olmadı. Son çare olarak rejim ve Ruslarla anlaştık. Anlaşmaya göre gece saatlerine kadar gelmelerini bekliyoruz." ifadelerini kullandı.

"Büyük güçlere inanmakla yanlış yapıyoruz"

"Bundan sonrası için bu yaşananlar bize dert olsun. Büyük güçlere inanmakla yanlış yapıyoruz. Her defasında aynı trajediyi yaşıyoruz." diyen Hasan, "Bizlere 'Sizi koruyamıyoruz' dediler." ifadelerini kullandı.

"Hırsızlık ve talana karşı herkes silahlarını alsın ve evinde beklesin"

Hasan ayrıca, kente girecek olan Suriye ordusu güçlerine karşı Kobanililere "Hırsızlık ve talana karşı herkes silahlarını alsın ve evinde beklesin." uyarısını da yaptı.

SOHR ve El Mayadin "Rejim Kobani ve Menbiç'e girecek" dedi

Öte yandan, Suriyeli muhaliflere yakınlığıyla bilinen Suriye İnsan Hakları Gözlemevi ve Suriye rejimine yakın olan El Mayadin kanalı, Kobani'nin yanı sıra Menbiç'e de Suriye rejiminin gireceğini iddia etti.

Biri rejime biri de muhaliflere yakın iki kaynak, PYD'nin omurgasını oluşturduğu SDG ile Suriye rejimi arasında bir anlaşma yapıldığını ve Suriye rejim ordusunun 48 saat içinde Menbic ve Kobani’ye gireceği iddia etti.

SANA: Suriye ordusu Menbiç'e girdi

Suriye devlet haber ajansı SANA ise, Türkiye'nin kuzey Suriye'ye yönelik askeri operasyon gerçekleştirmesi ve ABD askerinin de bu bölgeden çekilmesinin ardından Suriye ordusunun Menbiç'e girdiğini duyurdu.

SANA haberinde,"Türkiye'nin Suriye toprağındaki işgaline karşı koymak için Rejim güçleri Suriye'nin Kuzeyine hareket etti" ifadelerini kullandı.

SDG, Esad rejimiyle Rus hava üssünde görüştü

Öte yandan, Suriye Kürt İlerici Demokratik Partisi Politbüro üyesi Ahmed Süleyman, uluslararası haber ajansı Reuters’a verdiği röportajda, Esad hükümetiyle Suriye Demokratik Güçleri (SDG) arasında Rusya’ya ait olan Lazkiye’deki Hmeymim Hava Üssü’nde görüşmeler gerçekleştirildiğini söyledi. Anlaşmaya varılmasından önce yapıldığı anlaşılan röportajda Süleyman, görüşmelerden çıkacak sonucun “Türkiye’nin saldırısını önleyeceğini umduğunu” vurguladı.

SDG’nin bir parçası olmayan partisinin görüşmelerde herhangi bir rolünün bulunmadığını söyleyen Süleyman, “Biz şu an Şam’dayız şu an verebileceğim tek bilgi görüşmelerin sürmekte olduğu. Umuyoruz oradan bu savaşı ve savaşın Fırat’ın doğusundaki insanlara getireceği tehlikeleri ve felaketleri önleyecek bir anlaşma çıkar” diye konuştu.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…