Financial Times: Petrol krizi Türkiye ve Arjantin’i vuracak

17 Eylül 2019
Financial Times: Petrol krizi Türkiye ve Arjantin’i vuracak

Petrol fiyatlarında gözlenen sert yükseliş dünyanın her bölgesini olumlu veya olumsuz etkileyecek. Türkiye ve Arjantin’in krizden en fazla etkilenen iki ülke olması bekleniyor. Avrupa Birliği ve ABD kısa süreli enflasyon artışı sebebiyle krizden avantaj sağlayarak çıkabilir. Çin’in işi ise zor.

Yemen'deki iç savaşın taraflarından biri olan Husiler, Suudi Arabistan'ın petrol devlerinden Aramco'nun iki rafinerisine 10 insansız hava aracı (drone) ile gerçekleştirilen saldırının ardından dünya piyasaları karıştı. Petrol fiyatları Irak’ın Saddam yönetiminde Kuveyt’i işgal ettiği 1991 yılından bu yana en büyük yükselişini yaşadı. Brent petrolün varili yüzde 14,6 artarak 70 dolara yaklaştı.

Saldırıların ardından ülkenin petrol üretimi günlük 5,7 milyon varile düştü. Bu oran küresel arzın yüzde 5’ine denk geliyor.

Suudi petrol devi Aramco'nun iki rafinerisine drone saldırısı: Yangın kontrol altına alındı

TÜRKİYE VE ARJANTİN:

Financial Times petrol fiyatlarından dünyanın hangi bölgesinin nasıl etkileneceğine ilişkin bir analiz hazırladı. Analize göre petrol fiyatlarının artmasından en fazla etkilenecek iki ülke ekonomik krizde boğuşan Türkiye ve Arjantin. Financial Times’ta yer alan analizde şu ifadelere yer veriliyor:

Petrol fiyatlarının artışından en fazla kaybeden iki ülke Türkiye ve Arjantin olacak hali hazırda ekonomileri kırılgan. Bu iki ülke enflasyonda kısa süreli artışlarla mücadelede yetersiz kalıyorlar.

Petrol saldırılarının en büyük etkisi benzin ve dizel pompa fiyatlarında görülecek, ancak bununla sınırlı kalmayacak. Türkiye doğalgazı petrol endeksli fiyat formülü üzerinden alıyor. Doğalgaz fiyatlarında da artış olacak.

AVRUPA ve ABD

Avrupa Birliği enflasyon oluşturmaya çalışıyor. Petrol fiyatlarındaki her 10 euroluk yükseliş enflasyonu 0.3 puan yukarı çeker. Bu onlar için iyi olabilir.

Petrol fiyatlarındaki her artış ABD’nin gayri safi yurt içi hasılasını olumsuz etkiliyor. Bu yüzden 1970 yılındaki petrol krizinden beri petrol rezervleri tutuyorlar. ABD ülkesinde enflasyon oluşturmaya çalıştığı için fiyatların yükselmesi o kadar da kötü olmayabilir. Öte yandan dünyaya petrol de sattıkları için kısa süreli fayda bile sağlayabilirler.

ÇİN ve DÜNYA

‘Dünyanın fabrikası’ Çin net petrol ithalatçısı ve ekonomisi petrolde yaşanan fiyat artışlarından ciddi etkilenecek.

ABD, saldırının arkasında İran'ın olduğunu belirtti. Şimdi bütün dünyaya bunun gerçek ya da imal edilmiş kanıtları sunulursa, jeopolitik risklerin artmasına neden olacak. Bu saldırılar varil petrol fiyatlarını 5-10 dolar yüksetti ancak o zaman dünya 3 haneli rakamları görme riskleriyle karşı karşıya gelecek.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…