'Çeteler parlıyor: Devletteki yeni cerahat'

17 Eylül 2019
'Çeteler parlıyor: Devletteki yeni cerahat'

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, adı Susurluk Skandalı’nda karışan “Drej Ali” lakaplı organize suç örgütü (mafya) lideri Ali Yasak’ın oğlunun nikah şahitliğini yaptı. AKP'li Metin Külünk de nikaha katılanlar arasındaydı.

AKP'nin devletle bütünleşmesi ve bunu devletin gayri-resmi organı MHP ile girilen Cumhur İttifakı ile perçinlemesi, çoğu ülkücü kökenli organize suç örgütleriyle (mafya) de içiçe geçmesini sağladı. Muhalifleri 'oluk oluk kanlarını akıtmakla' tehdit eden Sedat Peker'in Sarayın seçkin konukları arasında yer aldığı, Reisin bendesi olduğu malum. Devlet Bahçeli'nin Alaattin Çakıcı'yı hapiste ziyaret etmesi, affedilmesi için çaba sarfettiği zihinlerde..

Duvar'dan Bahadır Özgür "Çeteler parlıyor: Devletteki yeni cerahat" başlıklı yazısında bu konuya değindi. 

8 Eylül'de Drej Ali lakaplı Ali Yasak’ın oğlunun düğününde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile TBMM Başkanvekili Celal Adan'ın şahit olmasını hatırlatılan yazıda, "Salonu dolduranlar ise AKP ve MHP’li vekiller, parti yöneticileri, bürokratlar, belediye başkanları, jandarma alay komutanı, dizi oyuncularıydı. Sahnede Ebru Gündeş vardı. AKP iktidarı öncesini hatırlayanlar için hayli tanıdık bir tabloydu bu" diyor.

Düğünde çiftin şahitliklerini MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile TBMM Başkan Vekili Celal Adan yaptı. Düğünde sanatçılar Azerin, Rubato, Esad Kabaklı, Mahmut Tuncer, Faruk Tuncel ve Ebru Gündeş sahne aldı. Düğüne katılan bazı isimler şöyle: “MHP Genel Başkan Yardımcıları Semih Yalçın, İzzet Ülvi Yönter, Mehmet Faruk Aksu, Fethi Yıldız, AKP 25. Dönem Milletvekili Metin Külünk, 24. Dönem Şanlıurfa Milletvekili Seyit Eyyüpoğlu, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Şanlıurfa İl Jandarma Alay Komutanı Sabri Kirişçi, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun babası, ünlü modacı Faruk Saraç, ‘Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz izisi oyuncuları; Oktay Kaynarca, Yunus Emre Yıldırımer, Kenan Çoban. 

Belli ki, bakan Süleyman Soylu da babası tarafından temsil edilmiş..

"Böyle bir fotoğrafla en son ne zaman karşılaştık?" diye soran yazar, devam ediyor:

"Bir ironi olsa gerek, yine Drej Ali’nin kız kardeşinin düğünüydü. Ocak 2000’deki törene DYP, MHP ve ANAP’lı siyasetçiler, polis müdürleri, bazı askerler ile Susurluk’un ünlü simaları Sedat Bucak, İbrahim Şahin, Sami Hoştan, Ali Fevzi Bir de katılmıştı. Sahnedeki isim ise İbrahim Tatlıses’ti …

Drej Ali, 1970’lerde devrimci gençleri vurmuş ‘ülkücü bir komando’ydu. 1980 sonrası ise rakiplerini vuran, uyuşturucu kaçakçılığıyla suçlanan, Milliyet’i taratan ‘çete lideri’ olarak anılıyordu. 1996’daki Susurluk kazası sonrasında açılan soruşturmada, eski MİT yöneticisi Korkut Eken onunla bazı operasyonlarda beraber çalıştıklarını söylüyordu. O operasyonların ağırlıklı kısmı Kürt işadamlarının infazıydı. ‘Çete-derin devlet-siyaset’ üçgeniyle simgeleşmiş 90’lar, esasında iktisadi ve siyasi krizlerle yönetilemeyecek hale gelmiş bir ülkenin cerahatinin fışkırdığı yıllardı. 28 Şubat, deprem ve 2001 krizi derken art arda üç ‘afet’, sapır sapır dökülen bir devletin yeniden organize edilmesinin manivelası oldu. Yepyeni Türkiye, yepyeni bir partiye yükleniyordu. Ama işte, “Türkiye bağırsaklarını temizledi” denilen yılların simgesi o son fotoğraf, yeniden boy gösteriyor. 19 yıl önce suç mahalli olarak tescillenmiş sahnede siyasetçiler ve şarkıcılar, bürokratlar ve emniyet mensupları çekinmeden yer alabiliyorlar. Nasıl okuyacağız bunu? Geçmişe göndermesi bol nostaljik bir kare mi?"

Bahadır Özgür yazısında Emniyet Genel Müdürlüğü’nün raporlarından çıkarılmış bazı grafiklere de yer verdi. Son 3 yılda 'suç ekonomisi'ne ver teşkil eden organize suçların, akaryakıt, tarihi eser, silah, emtia, vergi kaçakçılığının artış gösterdiğini kaydediyor. Rakamlar Emniyet’e intikal eden vakalarla ilgili. Yani kesinleşmiş yargı kararları değil. Grafikleri irdeleyen yazar, şu yorumu yapıyor:

"Sepetin içine muhaliflere hakaretleri, tehditleri, saldırıları da koyun. Suç olanla olmayanı ayıran kırmızı çizgi tereddüde mahal bırakmayacak şekilde ortyaya çıkar. İşte yeni normal budur. Yasal alanının sınırını doğal olarak devletin faaliyeti belirliyor. Mesela eşe dosta ihale dağıtmak suç değilse, bunun toplumda nasıl bir karşılığı olması beklenir? Bugün itibarsız suçluların 19 yıl sonra mutenalaşması, devlette biriken yeni cerahatin göstergesidir. Şurada burada sokağa saçılan bu cerahat, eninde sonunda iğrenç şekilde patlayıp yürürlükteki normalin intiharına yol açacaktır. Tarih toplumların intiharını yazmadığına göre…''

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…