Reuters, AB'nin Türkiye'ye Kıbrıs yaptırımları planını sızdırdı

11 Temmuz 2019
Reuters, AB'nin Türkiye'ye Kıbrıs yaptırımları planını sızdırdı

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj faaliyetleri nedeniyle Avrupa Birliği ile yaşadığı kriz derinleşiyor. Brüksel'in Türkiye'ye karşı atmayı planladığı adımların taslak metni Reuters ajansına sızdırıldı.

Türkiye'nin Kıbrıs’ta doğalgaz arama faaliyetleri tabir yerindeyse dünyayı ayağa kaldırdı.

ABD, Rusya ve AB’den peş peşe uyarı mesajları gelirken Ankara, “Bize karışamazsınız” mesajları vermeye devam ediyor.

Reuters, Brüksel'in Türkiye'ye karşı yaptırım planlarını sızdırdı.

Gazete Duvar’ın aktardığına göre Brüksel, Ankara ile üst düzey görüşmeleri ve Türkiye-AB Kapsamlı Havacılık Anlaşması’na ilişkin müzakereleri askıya alacak.

Belgede, “Türkiye’nin devam eden ve yeni yasadışı sondaj faaliyetleri nedeniyle AB, Kapsamlı Havacılık Anlaşması müzakerelerini askıya almaya ve şu an için üst düzey diyalog toplantılarının yenilerinin düzenlenmemesine karar verir” deniliyor.

Reuters’ın taslak metne dayandırdığı habere göre Avrupa Birliği, Türkiye’ye birliğe katılım sürecinde verilen mali yardımı da 2020’de kesmeyi planlıyor. 

Haberde, bu amaçla Avrupa Yatırım Bankası’ndan Türkiye’ye verilen fonların gözden geçirilmesinin istendiği belirtiliyor:

“Konsey, Avrupa Komisyonu’nun Türkiye katılım öncesi yardımın 2020’de azaltılması önerisini destekler ve Avrupa Yatırım Bankası’nı Türkiye’ye borç verme faaliyetlerini gözden geçirmeye davet eder.”

Söz konusu metinde, Türkiye’nin sondaj faaliyetlerini sürdürmesi halinde yeni adımlar atılabileceğinin de vurgulandığı kaydediliyor.

Reuters, Avrupa Birliği’nin ortak aldığı belirtilen bu karar, perşembe günü Brüksel’de üye devletlerin temsilcileri ile masaya yatırlacak.

Kararda hâlâ değişiklik yapılabileceği, son halinin pazartesi günü yapılacak AB Dışişleri Bakanları toplantısında kabul edileceği ifade ediliyor.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…