Bugün 23 Nisan, Türkiye’de cezaevindeki çocuk sayısı rekor düzeyde

23 Nisan 2019
Bugün 23 Nisan, Türkiye’de cezaevindeki çocuk sayısı rekor düzeyde

AKP iktidarı ile 2002'den bu yana cezaevindeki çocuk sayısı yüzde 26 artarken eğitime katılım oranı ise hâlâ düşük seviyelerde.

Çocukların artık bu ülkede gelecek hayalleri yok..

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı sebebiyle NTV canlı yayınına katılan bir öğrencinin, “Akademik olarak hayalin nedir” sorusuna verdiği cevap sosyal medyada gündem oldu. Öğrenci, “Almanya Köln Üniversitesi’nde tıp okumak istiyorum, ondan sonra da belki Alman vatandaşı olurum” cevabını verdi.

Çocuklar çalışmaya mecbur bırakılıyor, eğitim dışına itiliyor, zorla evlendiriliyor, cinsel istismara maruz kalıyor. Türkiye’de her üç çocuktan birisi yoksullukla mücadele ederken, kayıt dışı çalıştırılan çocuk sayısı 600 bin, çıraklık ve stajyerlik uygulamalarıyla birlikte bir milyondan fazla çocuğun emeği sömürülüyor. Birçok istismar vakasının üzeri örtülüyor. Yüzlerce çocuk cezaevinde yaşamaya mahkûm ediliyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın 23 Nisan dolayısıyla hazırladığı çocuk işçiliği raporu, dünyadaki çocuk emeği sömürüsünün boyutlarını açığa çıkardı. 

Rapora göre, 59 milyon çocuk eğitim hakkından yararlanamıyor. 5-17 yaş grubundaki 154 milyon çocuk, işçi olarak çalışıyor. Bu çocukların 75 milyonu fiziksel ve zihinsel gelişimlerini olumsuz etkileyen işlerde çalışıyor. Çocuk işçilerin, 95 milyonunu erkek, 64 milyonunu ise kız çocukları oluşturuyor. Çocuk işçilerin yüzde 72’si tarımda, yüzde 16’sı hizmet sektöründe, yüzde 12’si ise sanayide çalıştırılıyor.

'ÇOCUK İŞÇİLİĞİ YASAL HALDE'

- Türkiye’de özellikle mesleki eğitim adı altında çocuk işçilik yasal hale getirilmiştir. Milyonlarca çocuk “çıraklık” adı altında ucuz işgücü olarak kullanılmaktadır. Türkiye’de 2015 yılında çırak işçi sayısı 245 bin iken şu an hali hazırda çırak işçi olarak çalıştırılan çocuk işçi sayısı 1 milyonu aşmış durumdadır.

- Türkiye’de yaklaşık olarak 600 bin civarında kayıt dışı çalışan çocuk işçi bulunmaktadır. Türkiye’de “çırak” ve “stajyer” adı altında milyonlarca çocuk zorunlu olarak çalıştırılarak emek sömürüsüne maruz kalmaktadır.

'EN ÇOK TARIMDA'

- Türkiye’de sektörlere göre çalışan çocuk işçilerin dağılımına bakıldığında, çocuk işçilerin yüzde 57.1’inin tarım sektöründe çalıştırıldığı ortaya çıkıyor. Tarımdan sonra çocuk işçilerin çalıştırıldığı en büyük ikinci sektörü yüzde 27.1 oranıyla hizmet sektörü olurken, üçüncü sektör ise yüzde 15.8 oranıyla sanayi sektörü olmaktadır. Türkiye’de ayrıca çocuklar “sokakta çalışma” (çiçek satıcılığı, araba camii silme, geri dönüşüm atıkları toplama gibi) olarak tanımlanan iş sahalarında da çalışmaktadır.

'190 İŞÇİ ÇOCUK ÖLDÜ'

- Türkiye’de çocuk işçiliğiyle mücadele için çocukların stajyerlik ve çıraklık adı altında ucuz işgücü olarak çalıştırılmalarına son verilmelidir. Türkiye genelinde çocukların maruz kaldığı her türlü sosyal ve psikolojik baskılara önlem olarak Çocuk Hakları adı altında birimler kurulmalıdır. 18 yaş altı çocukların çalıştırılmamasının önüne geçilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerekmektedir.

İSİG MECLİSİ VERİLERİ

İSİG Meclisi’nin verileri ise çocuk işçilerin çalışma hayatında yaşadığı ölümleri ortaya koydu. İSİG’in derlediği verilere göre, 2016 yılında 18’i 14 yaş altı olan toplam 63 çocuk işçi, 2017 yılında 18’i 14 yaş ve altı olan toplam 60 çocuk işçi ve 2018 yılında da 23’ü 14 yaş ve altı olmak üzere toplam 67 çocuk işçi hayatını kaybetti. 2016-2018 yılları arasında toplam 190 çocuk işçi hayatını kaybetti.

Türkiye’de çocuk istismarı verileri ancak adli makamlara ve basına yansıyan vakalarla değerlendiriliyor. Birçok istismar ve şiddet olayı örtülüyor. Bakanlıkların çocuk istismarına yönelik kapsamlı bir çalışması bulunmazken, İHD Çocuk Hakları Komisyonu tarafından 2018 yılında hazırlanan rapora göre, Türkiye çocuğa yönelik cinsel istismarda dünyada üçüncü sırada yer alıyor. 

Rapora göre, yılda ortalama 8 bin çocuk cinsel istismara uğruyor, cinsel suçların yüzde 46’sı çocuklara yönelik işlenirken son 16 yılda 18 yaşın altında 440 bin çocuk doğum yaptı.

ADALET BAKANLIĞI VERİLERİ

Öte yandan Adalet Bakanlığı’nın 2002-2017 yılları arasındaki verilerine göre cezaevindeki çocuk sayısı yüzde 26 arttı. 2002 yılında cezaevinde bulunan çocuk hükümlü sayısı 548 iken bu sayı 2017 yılında yüzde 33 artarak 731 oldu. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun 2018 verilerine göre, 743’ e yükseldi. 

Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre, 2009’dan 2017 yılına kadar 18 ila 21 yaş arasında 68 çocuk ve genç cezaevinde yaşamını yitirdi. Ölümler “şüpheli” olarak kayıtlara geçti. İHD verilerine göre, çocuklarla ilgili 2015-2017 yılları arasında 18 işkence başvurusu yapıldı. Çocuk tutuklu ve hükümlülere kötü muamele ve işkence iddialarıyla ilgili 2015 yılında 4, 2016 yılında 4, 2017 yılında ise 10 başvuru yapıldığı kayıtlara geçti.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…