Jacinda Ardern'e ölüm tehdidi

22 Mart 2019
Jacinda Ardern'e ölüm tehdidi

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, cami katliamları sonrasında Müslümanlarla sergilediği dayanışma nedeniyle tehdit edildi. Polis, Ardern'e gönderilen "Sırada sen varsın" mesajını araştırıyor.

Cami katliamında 50 kişinin öldürülmesi sonrası sergilediği birleştirici tavır ile tüm dünyanın saygısını kazanan Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern’in ölümle tehdit edildiği ortaya çıktı. Polis, tehditlerin kaynağını araştırıyor.

New Zealand Herald gazetesinin haberine göre, ilk tehdit Twitter’dan geldi. İslam karşıtı ve ‘beyaz ırkın üstünlüğünü’ savunan nefret söylemi ile dolu hesaptan, bir silahın fotoğrafı ile Ardern’i hedef alan “Sırada sen varsın” mesajı paylaşıldı. Bir diğer mesajda ise Ardern ile Yeni Zelanda polisi etiketlendi, aynı fotoğraf eşliğinde “Bir sonraki sen olacaksın” ifadeleri kullanıldı.

Bu mesajın, Twitter yönetimi tarafından kaldırılmadan önce 48 saat boyunca sosyal medya sitesinde kaldığı belirtiliyor.

Polis sözcüsü ise New Zealand Herald’a açıklamasında, “Bu meseleden haberdarız ve soruşturuyoruz” dedi. 

Yeni Zelandalı Müslüman azınlık: 'Siz bizsiniz' denmesi bizi mutlu ediyor

Yeni Zelanda, cami katliamının yedinci gününü geniş bir toplumsal dayanışma ile anıyor. Christchurch'te kılınan cuma namazına yaklaşık 20 bin kişi katıldı. Zarrina isimli bir göçmen kadın, "'Siz bizsiniz ve hepimiz biriz' denmesi bizi mutlu ediyor" dedi.

Nas, Fatima ve Zerrrina, Christchurch'e Auckland'dan gelmiş. Nas, "Orada, uzaktayken bu acının üstesinden gelemedik. Bunu başarmak için bir araya gelmemiz gerektiğini düşündük" diyor.

CHRISTCHURCH – Yeni Zelanda, cami katliamının yedinci gününde, hayatını kaybeden 50 kişiyi anıyor. Saldırının ardından ilk cuma namazı bugün kılınırken, yaklaşık 20 bin kişi yas tutmak için ülke nüfusunun yüzde 1’ini oluşturan Müslümanlarla dayanışmaya geldi. Törene, devlet televizyonundan canlı ezan okunması ve Başbakan Jacinda Ardern’in Müslüman göçmenlere “Yeni Zelanda sizinle yas tutuyor. Biz biriz” mesajı damga vurdu.

Gazete Duvar, katliamda hedef alınan El Nur Camii’nin karşısındaki Hagley Park’ta kılınan cuma namazını yerinde izledi. Parkta kadınlar ve erkeklerin için iki ayrı bölüm oluşturuldu; alana dayanışma için gelenler ise safların arka tarafında yer aldı.

‘ARDERN’İ KELİMELERLE TARİF EDEMEYİZ’

Dayanışma için Christchurch’e Auckland’dan gelen Zarrina isimli bir göçmen kadın, Yeni Zelandalıların gösterdiği dayanışma için “Gerçekten harika” dedi. Zerrina, “‘Siz bizsiniz ve hepimiz biriz’ denmesi bizi mutlu ediyor. Olayla mücadele edilme şeklinden ötürü de mutluyuz. Özellikle başbakan Ardern müthiş bir kadın, onu kelimelerle tarif etmek zor” diyerek anlattı hislerini…

Zerrina, “Christchurch’te yaşayan iki yeğenim de hem El Nur, hem de Linwood camilerine giderdi. Saldırıyı duyduğumda ilk onları düşündüm” diyor. Yeğenleri Arrsha ve Arif Ali’nin o gün işten izin alamadıkları için camiye gidemediklerini söylüyor. Göçmen kadın, “Biz Müslümanlar yalnızca barış ve huzur istiyoruz” diye ekliyor.

‘BERABER HACCA GİTMİŞTİK’

Zerrina ile bile Christchurch’e gelen Nas isimli kadın ise “Orada, uzaktayken bu acının üstesinden gelemedik. Bunu başarmak için bir araya gelmemiz gerektiğini düşündük. Bu yüzden Christchurch’e geldik” diyor. Nas, saldırıda hayatını kaybeden Linda Armstrong’un arkadaşıymış… “2007 yılında beraber hacca gitmiştik ve orada tanıştık. Çok neşeli ve mutlu biriydi. Şu anda burada olsa bile mutlu olurdu” diyor…

‘ÖLDÜRÜLDÜĞÜ CAMİYE GÜNDE 5 KERE GİDERDİ’

Wellington’dan gelen Sayad Ali ve eşi Halima.

Eşi Halima ile beraber Wellington’dan gelen Sayad Ali ise saldırıda amcası Ashraf Ali’yi kaybetmiş. 40 yıldır Yeni Zelanda’da yaşayan Sayad, “Ne hissettiğimi kelimelere dökemem, hepimiz çok, çok üzgün hissettik. Hâlâ da öyleyiz” diyor. Amcası Ashraf Ali’yi dün toprağa verdiklerini anlatan Sayad, “Çok kibar bir insandı. Asla ve asla kötü söz söylemezdi. Her zaman çok sakindi ve insanlara yardımcı olurdu. Müslüman olmak isteyen pek çok kişiye yardımcı oldu. Günde 5 kere öldürüldüğü camide namaz kılardı” dedi. 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…