Newroz alanlarından yükselen ses: Tecridi kıracağız, halkımızı özgürleştireceğiz

21 Mart 2019
Newroz alanlarından yükselen ses: Tecridi kıracağız, halkımızı özgürleştireceğiz

Halkların Demokratik Partisi (HDP) bugün birçok ilde Newroz’u kutluyor. 268 yerli ve yabancı gazetecinin akreditasyon başvurusu yaptığı Newroz kutlamaları için Diyarbakır'da yüz binlerce yurttaş alanı doldurdu.

Mezopotamya Ajansı’nın aktardıklarına göre; HDP’nin Newroz’u kutlayacağı bölgeler arasında Aydın, Bodrum, Çanakkale, Şırnak, Diyarbakır, Van, Cizre, Nusaybin, Midyat, Batman, Tatvan, Karakoçan, Suruç, Yüksekova, Antep, İzmir, Antalya, Adana, Mersin, Manisa, Cihanbeyli, Bursa, Hatay, Ağrı, Silopi yer alıyor.

Batman

Batman’da on binlerce kişi, PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle süresiz dönüşümsüz açlık grevinde bulunan DTK Eş Başkanı Leyla Güven ve Nasır Yağız’ın fotoğraflarının bulunduğu tişörtlerle Newroz kutlamasına katıldı.

Bingöl’de engellemeli Newroz

Bingöl’de Newroz kutlaması başlarken, kutlamaya katılmak için kentte gelen sanatçı Mizgin Tahir ve ekibini taşıyan araca ceza kesildi, ekipteki Suriyeli müzisyen Bîlind Şakir’in kente girişine izin verilmedi.

Bingöl’de Newroz kutlaması, Saray Mahallesi’ndeki Sağlık Caddesi’nde binlerce kişinin katılımıyla başlarken, kutlamaya katılmak için kentte gelen sanatçılar engellendi. Diyarbakır’dan Newroz kutlaması için Bingöl’e gelen sanatçı Mizgin Tahir ve ekibi, Genç ilçesinde jandarma kontrol noktasında durdurularak kimlik kontrolünden geçirildi. Tahir’in ekibindeki müzisyen Bîlind Şakir, Suriye uyruklu olduğu için kendisine 707 lira ceza kesilirken, ekibi getiren araca ise bin 450 lira para cezası kesildi.

Diyarbakır Newroz’una Leyla Güven’den mesaj

PKK lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması talebiyle 8 Kasım 2018’de tutuklu bulunduğu Diyarbakır E Tipi Kapalı Hapishanesi’nde başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi eylemi ile 2019 Newroz’una damgasını vuran Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven, Diyarbakır Newroz’una mesaj gönderdi. Leyla Güven’in mesajı öncesi aynı taleple 3 Mart’tan bu yana açlık grevinde olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Dersim Dağ, Tayip Temel ve Murat Sarısaç, yüzbinleri selamladı. Milletvekilleri uzun süre “Leyla Güven onurumuzdur”, “Bijî berxwedana zindanan” ve “Zülküf Gezen ölümsüzdür” sloganları eşliğinde alkışlandı.

Uzun süre protokol girişinde alana alınmayan vekiller, Newroz alanından yükselen sloganlar sonucunda alana giriş sağladı. Yüzbinlerin alkış ve sloganları eşliğinde sahneye gelen vekiller halkı selamlaması ardından Leyla Güven’in Kürtçe mesajı, 3 Mart’tan bu yana açlık grevinde olan HDP Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ tarafından okundu. Dersim Dağ, “Sizlere Leyla Güven’in, Nasır Yağız’ların, cezaevlerinin direniş selamlarını getirdik” diye başladı.

Sık sık yüzbinlerin alkış ve sloganları ile kesilen Leyla Güven’in Newroz mesajı şöyle:

“Merhaba Amed, merhaba direnişin başkenti… Merhaba fedakar anneler, kahraman gençler. Hepinizi zindanların direniş ruhuyla kucaklıyorum.

Değerli halkımız; Newroz baharın başlangıcıdır, özgürlüğün dirilişidir. Newroz; zindanlarda Mazlum’un haykırışı, Amed Sur’larında Zekiye’nin halayı, Ronahî ve Rahşanların meşalesidir. Newroz; bugün dönemin Mazlum Doğan’ı olan kahraman Zülküf Gezen’dir. Bu nedenle 2019 Newroz’unun adı Zülküf Gezen’dir. Yoldaşlar; Zülküf Gezen direniş hamlesinin şehididir. Zülküf yoldaş direniş hamlesi ile yarınlarımızı aydınlattı. Eylemi önünde bir kez daha saygıyla eğiliyorum.

Kahraman halkımız; zafer çok yakındır. Bahar geldi artık. 2019 yılında tecridi kıracağız ve halkımızı özgürleştireceğiz. Bütün dünya halkları iyi bilmelidir ki; tecrit içinde bir yaşamı asla kabul etmeyeceğiz. 2019 yılı direnişimiz ile Kürt ve Kürdistan halkının direniş yılı olacaktır. Bu direniş ruhu ve inancıyla hepinizi selamlıyorum. Newroz bayramınızı yürekten kutluyorum. Newroz pîroz be. Mutlaka kazanacağız”

Newroz ateşini Zülküf Gezen’in ailesi yaktı

Diyarbakır’da yüz binleri bir araya getiren Newroz kutlamasında Newroz ateşi, geçtiğimiz günlerde tecridi protesto etmek amacıyla Tekirdağ 2 No’lu F Tipi Hapishanesi’nde yaşamına son veren Zülküf Gezen’in ailesi tarafından yakıldı.

Ateş yakılırken yüzbinler, “Leyla Güven onurumuzdur”, “Zülküf Gezen ölümsüzdür” sloganları attı.

PERVİN BULDAN: SARAY BU MEYDANDAKİ SESİ DUYSUN

Programda konuşma yapan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan: “Dünyanın dört bir yanımdaki Kürtlerin newrozunu kutluyorum. Selam olsun Selahattin Demirtaş’a, Figen Yükseldağ’a, İdris Baluken’e, Sırrı Süreyya Önder’e, Gültan Kışanak’a. Selam olsun Leyla Güven’e” diyerek söze başladı.

“Barış kazanacak. Açlık grevindeki arkadaşlarımızın sesini duymayanlar, duyun bu sesi, duyun bu çığlığı” diyen Buldan, şunları söyledi:

“Amed bir kez daha tarih yazıyor. 6 yıl önce sayın Öcalan’ın mektubu yine ben okumuştum. Hepimizde barış umutları yeşermişti.

Bugün o mektubu yok sayanlar, Dolmabahçe mutabakatını yok sayanlar barış sürecini bitirdiler. O süreci bitirenler, tecridi uygulayanlar bu meydana iyi baksın. 80 milyonun barışını kendi koltuklarına feda ettiler. Bunu iyi anlasınlar bu irade diz çökmez.

Ankara, Tayyip Erdoğan bu meydanı gör... Barış isteğini artık görün.

Bu meydandan bir daha haykırıyoruz. Sesimiz Ankara’ya gidiyor. Saray’a gidiyor. Barış, demokrasiden vazgeçmeyeceğimizi söylüyoruz."

'BU TOPRAKLAR BİZİM, HİÇBİR YERE GİTMEYECEĞİZ, RAHATSIZ OLAN GİTSİN'

"31 Mart’ta zalimlere karşı seçimlere gireceğiz. AKP, MHP bloğuna karşı seçimlere gireceğiz. Tekçi zihniyete karşı seçime gireceğiz. Hakkı, hukuku yok sayanlara karşı seçimlere gireceğiz. Halkın iradesini tanımayan, kayyum atayan zihniyete karşı seçime gireceğiz. Halk bu zihniyeti tarihin çöp tenekesine atacaktır.

Bu ülkede bizim, bu topraklarda bizim. Biz gitmeyeceğiz. Bizden rahatsız olan varsa kapı açık. Çekip gitsin.”

LİSA ÇALAN DA NEWROZ'DA



2019 Newroz'una Kürdistani partiler ile yapılan ittifak da yansıdı. Sahnenin önüne ittifakta yer alan partilerin amblemlerinin yer aldığı dev bir pankart asıldı. Protokol konuşmacıları arasında ittifakta yer alan Kürdistani parti yetkilileri de yer aldı. 

Büyük bir coşkunun hakim olduğu alanda sık sık “Biji Newroz” ve “Biji berxwedana zındanan” sloganları atıldı.

Diyarbakır'da HDP mitingine yapılan saldırıda ayaklarını kaybeden Kürt yönetmen ve senarist Lisa Çalan da alanda yerini aldı.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…