Times: Erdoğan, terör eylemini sömürerek Batılılara şiddeti körüklüyor

20 Mart 2019
Times: Erdoğan, terör eylemini sömürerek Batılılara şiddeti körüklüyor

İngiltere'de yayımlanan Times gazetesi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mitinglerinde Yeni Zelanda saldırısının görüntülerini dev ekranda göstermesi ve Çanakkale Savaşı'nın yıldönümü nedeniyle yaptığı konuşmadaki ifadelerinden dolayı eleştiren bir başyazı kaleme aldı.

Yeni Zelanda’da Müslümanların camide sosyal medyadan canlı yayınla katledilmesi tüm dünyayı sarstı. İslamofobi barındıran bir terör saldırısı olması yanı sıra sosyal medya üzerinden canlı yayımlanması provokatif bir eylem olma özelliği de taşıyor.

Yeni Zelanda lideri, ülkesindeki tüm Müslümanları kucaklayarak tam bir dayanışma ve kriz yönetme görüntüsü çizmeye devam ediyor. Tutumunu ''Irkçı, aşırı sağcı ideolojiye karşı küresel mücadeleye ihtiyacımız var'' şeklindeki sözleriyle dile getiriyor.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, Erdoğan'ın Çanakkale Savaşı'nın yıldönümünde yaptığı konuşmada kullandığı ifadeleri eleştirirken Türkiye karşı yaptırım uygulamayı gündeme getirdi. Avustralya Başbakanı "Herhangi bir adım atmadan önce Türk hükümetinin yanıtını bekleyeceğim. Ancak ilişkilere dair tüm seçeneklerin masada olduğunu söyleyebilirim" dedi. Morrison, Atatürk’ün Anzaklar için sarf ettiği "Burada dost bir vatanın bağrındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz" sözlerine gönderme yaparak yaşananların Atatürk’ün mirasına uymadığını kaydetti.

Saldırı üzerinden siyasi rant devşirme planlamakla suçlanan Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Batı medyasının gündeminde.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre İngiliz Times gazetesi, Erdoğan'ın mitinglerinde Yeni Zelanda saldırısının görüntülerini dev ekranda göstermesi ve Çanakkale Savaşı'nın yıl dönümü nedeniyle yaptığı konuşmada Batı’yı hedef almasını eleştiren bir başyazı yayımladı.

Gazete, siyasetçilerin seçim döneminde "tribünlere oynamalarının" normal olduğunu ancak "güçlü bir NATO müttefikinin liderinin dostane bir Batılı ülkede meydana gelen terör saldırısı üzerinden prim yapmak için seçim platformlarını kullanması ve bu ülkenin vatandaşlarına yönelik şiddet içeren sözler sarf etmesinin" daha önce görülmemiş bir durum olduğu yorumunu yapıyor.

"Erdoğan'ın giderek artan otoriterliğine rağmen, muhalefet partileri Türkiye'nin bazı önemli şehirleri ve stratejik bölgelerindeki kontrolü üzerinde ciddi bir tehdit yaratıyor” denen yazıda, "Erdoğan'ın bu duruma verdiği yanıt ise hayali tehditler karşısında milliyetçiliği kışkırtmak oluyor” görüşüne yer veriliyor.

Erdoğan’ın, Yeni Zelandalılara seslenerek “Dedeleriniz geldiler, burada olduğumuzu gördüler, kimi ayakta kimi tabutta geri döndüler. Aynı niyetle gelecekseniz sizi de bekleriz. Sizleri de dedeleriniz gibi uğurlayacağımızdan hiç şüpheniz olmasın” sözlerinin alıntılandığı başyazıda, "Burada üç temel konu öne çıkıyor. Birincisi bu sözlerin 50 vatandaşını kaybetmiş olan ve onların yasını tutan Yeni Zelandalılar açısından ne denli yaralayıcı olduğu. İkincisi ve daha ciddisi, bu sözlerin Yeni Zelandalılara ve diğer Batılı ülke vatandaşlarına yönelik şiddeti körüklemesi riski” ifadesi kullanılıyor.

Times’a göre artık, Erdoğan'ın içerideki durumu ne kadar zora girerse Batı'yı o kadar şeytanlaştırdığı çok açıkça görülüyor.

Bunun ciddi bir durum olduğunun altı çizilen yazıda, Rusya ile s-400 üzerinden yakınlaşmaya da gönderme yapılarak, "Aslında Türk cumhurbaşkanı, Batı karşıtı duyguları kışkırtarak ve mağduriyet edebiyatını güçlendirmek için korkunç bir terör eylemini sömürerek yeni risklerin ve gerilimlerin kaynağı olma riski yaratıyor” değerlendirmesi yapılıyor.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…