‘Seçime girmek serbest, kazanmak yasak!’

20 Mart 2019
‘Seçime girmek serbest, kazanmak yasak!’

KAYYIM ATANIRSA NE OLACAK? --Erdoğan'ın Mansur Yavaş hakındaki sözleri, CHP'de HDP ile aynı kadere sürüklenme kaygısı yaratmaya başladı nihayet.. HDP'nin kazanmış olduğu belediye başkanlarını tutuklatıp kayyım atanmasına tepki göstermemişti.

Yerel seçime sayılı günler kala Başkent’te gündem, CHP ve İYİ Parti’nin AnkaraBüyükşehir Belediye Başkan Adayı Mansur Yavaş hakkındaki sahte senet iddiası. Yavaş’ın “Asıl mağdur benim” dediği iddialar yargıya taşınırken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Mansur Yavaş, seçimlere girebilse dahi, seçimden sonra bunun bedelini kendisi ödeyeceği gibi bedelini Ankaralılara da ödetme durumuna düşürür” sözleri gerilimi daha da tırmandırdı.

Yavaş’ın Ankara’daki seçim çalışmalarında etkin rol alan CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç, “Bu son yaşadıklarımız seçimin kaybedildiğinin ikrarıdır” dedi. Yaşanan tabloda “Seçime demokratik olarak girmek serbest, ama seçim kazanmak yasak” gibi bir durum ortaya çıktığını söyleyen Koç, “Sayın Cumhurbaşkanı gereksiz yere hem kendini hem makamını hem de Türkiye’yi yoruyor. Hiç gerek yok buna. Demokratik bir seçim oluyor. Mansur Yavaş, Türkiye’de eşine ender rastlanan bir birliktelikle önde gidiyor” dedi.

‘SÖYLEDİKLERİYLE MANSUR BEY’İN SEÇİMİ KAZANDIĞINI İLAN ETMİŞ OLUYORLAR’

Ankara seçimi ile ilgili kendilerine çok sayıda anket geldiğini, bu anketlerde kararsızlar dağıtıldığında Yavaş’ın 5 ila 10 puan arasında fark attığını söyleyen Koç, “Çok net Mansur Yavaş önde görünüyor. Rahatsızlıklarının, her gün torbadan bir siyasi tavşan çıkarmalarının sebebi bu. Tavşan denilince finanse edilen, çarpık sloganlarla seçime sokulan tavşan adayı da atlamamak lazım. Bütün bunlar siyasi etik, finansman açısından sorgulanmalı. Üstelik bu adaylar ortada da yok. Cumhur İttifakı adayını Ankara’da sokakta gören yok. Bol miktarda sadece resimlerini görüyoruz. Biz ise köy köy dolaşıyoruz. Bunlar kamu vicdanında ters tepmiştir. Söyledikleri, yaptıkları ile Mansur Bey’in seçimi kazandığını ilan etmiş oluyorlar” dedi.

‘ANKARA HALKINA GÜVENİYORUZ’

2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün 1950 seçimlerini kaybettiğinde “Ben bu seçimleri kaybettim ama en büyük zaferimi kazandım. Çünkü Türkiye’ye demokrasiyi getirmiş oluyoruz” sözlerini hatırlatan Koç, “Bundan 70 yıl önce bu siyasi olgunluk gösteriliyor. Bugünse Türkiye seçimle gelenin seçimle gitmemesi gibi bir sürece sokulmaya çalışılıyor. İbretle izliyoruz. Biz çok rahatız. Milletimize güveniyoruz. Ankara halkına güveniyoruz. Hiçbir partiyi ayırmadan, AK Parti’ye MHP’ye oy vermiş hemşehrilerimize de güveniyoruz. Bu vicdansızlığı, bu çarpık davranışları onlar vicdanlarında değerlendiriyorlar. Mansur Yavaş’ın oy oranını arttırmasına yardımcı oluyorlar” dedi.

KAYYIM ATANIRSA…

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Mansur Yavaş, seçimlere girebilse dahi, seçimden sonra bunun bedelini kendisi ödeyeceği gibi bedelini Ankaralılara da ödetme durumuna düşürür” sözleri Yavaş’ın kazanması durumunda yerine kayyım atanabileceği yorumlarına neden oldu. Koç, “Bunu yaparlarsa Türkiye’de demokrasiyi kapatırlar. Bundan sonra büyük ihtimalle demokrasi yarışı olan seçimlere siyasi partiler baştan katılmama kararı alırlar. O noktaya gidiyor iş” dedi.

‘ÜSTÜN GAYRETLERİ İÇİN ERDOĞAN’A TEŞEKKÜR EDİYORUZ’

Yavaş hakkındaki suçlamaları “siyasi rakibe engel olmak için ortaya atılan saçmasapan suçlamalar” olarak nitelendiren Koç şöyle devam etti:

“Tüm bunlar Mansur Bey’e artı yazıyor. Örneğin kendilerine sandığa gitmeme gibi bir eylemsizlik tarif edenler dahi şimdi öz eleştirilerini yaparak, hangi görüşten olursa olsun sırf yaşananlara tepki göstermek için sandığa gideceklerini ve Mansur Bey’e oy vereceklerini ifade ediyorlar. Biz bu üstün gayretleri için Sayın Cumhurbaşkanına da, Sayın Özhaseki’ye de teşekkür ediyoruz. Allah razı olsun. İşimizi kolaylaştırdılar. Bizim onlar kadar paramız da yok. Ama işimizi kolaylaştırdılar, çok teşekkür ediyoruz.”

‘YAVAŞ’IN ANKARA’DA KAZANACAĞI NETLEŞTİ’

İYİ Parti Genel Sekreteri Cihan Paçacı da Mansur Yavaş’la ilgili iddia ve tartışmaları “Mansur Yavaş’ın Ankara’da kazanacağı artık netleşti diyebiliriz” sözleriyle değerlendirdi. Her geçen gün aradaki farkın daha da açıldığını, işte bu durumun Erdoğan’ı sinirlendirdiğini söyleyen Paçacı şöyle devam etti:

“Maalesef Cumhurbaşkanı Erdoğan, kimliğine yakışmayacak tavır ve demeçlerde bulunuyor. Erdoğan’ın seçildikten sonrası için Mansur Yavaş’ı tehdit edercesine beyanda bulunması her şeyden önce milli iradeye saygının yok olması demektir. Bu demokratik ülkelerde görülmeyen bir durumdur.”

ANKARALI, İSTANBULLU SEÇMEN DEĞİŞİM İSTİYOR

Bu zorlama ve tehditlerin sahada ters tepeceğini söyleyen Paçacı da, “Bırak vatandaş kimi tercih ediyorsa o seçilsin. Sayın Özhaseki ile Yavaş’ın arasında vatanseverlik açısından bir fark olduğunu mu sanıyor. Bu tavırlar oy arttırır, azaltmaz. Gördüğümüz, Erdoğan bu seçimlerde çok farklı sonuçla karşılaşacak ve bunun tedirginliği ile hareket ediyor. Sürekli yanlış yapmaya başladı” dedi.

İYİ Parti Genel Sekreteri Paçacı da Ankara anketlerinin Yavaş’ı 8 ila 10 puan arasında önde gösterdiğini söyledi. Paçacı, “Ankaralı seçmen değişim istiyor. Bu değişimi İstanbul da yapacak” dedi.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…