HDP'den batı illeri için 3 öneri

11 Ocak 2019
HDP'den batı illeri için 3 öneri

CHP’nin adayını ilan ettiği Dersim'de HDP ile Komünist Başkan Mehmet Fatih Maçoğlu arasında ittifak görüşmesi yapıldığı belirtildi.

HDP batı illerinde alacağı tutumu belirlemek için yeni bir çalışma başlattı. HDP'de batıdaki tüm illerle ilgili tek tek rapor hazırlanacak. İldeki ittifak durumu, belediye başkanının değişme olasılığı gibi durumlar üzerinden her kent için farklı strateji belirlenecek.

HDP kulislerine edinilen diğer bir bilgiye göre de, 'Komünist Başkan' olarak bilinen Ovacık Belediye Başkanı Fatih Maçoğlu'nun Dersim için adaylığını açıklaması kentte tüm hesapları 'alt üst' etti. CHP'nin aday açıklamasının ardından gözler diğer muhalefet partisi HDP'ye çevrilirken; muhalefet oylarının bölünmemesi için Maçoğlu ile ittifak görüşmelerine başlandı. 

HDP, 2 büyükşehir, 4 il, 35 ilçe eş belediye başkanı olmak üzere 41 merkezdeki adaylarını açıkladı. Bundan sonra da başta kayyım atanan merkezler olmak üzere doğu illerinde gösterilecek adaylar gruplar halinde açıklanmaya devam edecek.

HDP’de batı illerinde alınacak tutuma dair tartışma ise sürüyor. Temel strateji olan “AK Parti-MHP ittifakını geriletmek” fikrinde bir değişiklik yok ama bugüne kadar seçim iş birliği için merkezi düzeyde temas kurulmaması HDP’yi zorluyor. Bu nedenle masada birden fazla öneri üzerine değerlendirmeler sürüyor.

FARKLI STRATEJİLER UYGULANACAK 

Nergis Demirkaya'nın Gazete Duvar'da yer alan haberine göre, öneriler arasında batı illerinin tamamında belediye başkanı adayı çıkarmak var. Bir diğer önerisi batı illerinde belediye başkan adayı göstermemek. Bu öneriyi savunanlar seçimin genel seçim olarak değerlendirilip seçmenin sandığa sadece belediye meclis üyeliği seçimi için çağrılabileceğini, seçmenin belediye başkanlığı seçiminde ise serbest bırakılabileceği düşüncesinde.

Üzerinde durulan üçüncü öneri ise her ilde farklı tutum alınması yönünde. Bu öneriye göre tüm batı illeri için genel bir kural konulmayacak. Her il için aday çıkarma, aday çıkarmama gibi farklı stratejiler uygulanacak.

BATI İLLERİ KATEGORİLERE AYRILACAK

Parti yöneticilerinden edinilen bilgiye göre seçim işlerini yürüten komisyondan batı illeriyle ilgili tek tek değerlendirme raporu hazırlanması istendi. Raporda illerdeki ittifak durumları, ildeki son seçimlerde hangi partinin ne kadar oy aldığıyla ilgili tablolar ve söz konusu ilin bu seçimde el değiştirme olasılığı gibi değerlendirmeler yer alacak.

Komisyonun hazırladığı çalışmada illerle ilgili, CHP-İYİ Parti ittifakına göre İYİ Parti’nin aday göstereceği iller, CHP’nin aday göstereceği iller, iktidardan muhalefete geçme ihtimali yüksek iller, muhalefetin kaybetme riski bulunmayan iller gibi kategoriler olacak.

Bu hafta sonu toplanması beklenen MYK’ye yetiştirilmesi beklenen bu çalışma doğrultusunda somut veriler üzerinden değerlendirme yapılacak. Örneğin CHP’nin kazanma olasılığı çok yüksek olan ve HDP oyunun etki etmeyeceği bir ilde aday çıkarma kararı verilebilecek. Ya da yarışın başa baş olduğu bir yerde aday çıkarmama kararı alınacak.

DERSİM’DE ÜÇLÜ YARIŞ SANCISI

Aday belirleme sürecinin devam ettiği HDP’de Dersim sancısı yaşanıyor. CHP’nin adayını ilan ettiği ilde HDP de aday belirlemek için halk oylaması yaptı. Oylama sonucunda isimler belli oldu ancak açıklanan ilk 41 merkez içinde Dersim’in yer almaması dikkat çekti. Edinilen bilgiye göre bunun nedeni Ovacık Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu’nun da Dersim’den adaylığını ilan etmiş olması.

HDP kulislerinden edinilen bilgiye göre ittifak için Maçoğlu ve destekleyen gruplarla ittifak görüşmeleri yapıldı. Bu görüşmelerde eş başkanlık sistemi uygulayan HDP Maçoğlu’nun da yer alacağı “3lü Başkanlar Kurulu ile ili yönetme” önerisinde bulundu. Bu öneri kabul görmedi. Dersim’de 2 ilçede ittifak kapsamında HDP’nin aday çıkarmaması önerisine de sıcak bakılmadı.

Görüşmeler henüz bitmiş değil. Ancak eğer bir sonuca ulaşılamazsa Dersim’de muhalefet arasında CHP, HDP adayı ve Maçoğlu’nun bulunduğu 3’lü bir yarış olacak. Bu tablonun kentte risk yaratabileceğini belirten bir HDP yöneticisi “Dersim’i AKP alırsa ancak böyle alır” yorumunda bulundu. 

DERİM'DE 24 HAZİRAN SEÇİM SONUÇLARI

Millet İttifakı: 5.935 oyla yüzde 28.61

Cumhur İttifakı: 5.296 oyla yüzde 25.54

HDP: 9.164 oyla yüzde 44.19

CHP: 5.486 oyla yüzde 26.45

AK Parti: 4.025 oyla yüzde 19.41

MHP: 1.271 oyla yüzde 6.13

İYİ Parti: 372 oyla yüzde 1.79

SP: 77 oyla yüzde 0.37

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…