Uzmanlar: Üzgünüz ama facialar sürecek

14 Aralık 2018
Uzmanlar: Üzgünüz ama facialar sürecek

ULŞATIRMA BAKANI: SİNYALİZASYON OLMAZSA OLMAZ BİR SİSTEM DEĞİL --'Kamu hizmeti anlayışı yerine piyasacı yaklaşım benimsenmiş, mühendislik hizmetleri ve kriterleri kısıtlanmış, teknik mükemmellik yaklaşımı terkedilmiş, altyapı ile bakım, sinyalizasyon, elektrifikasyon yatırımları ihmal edilmiş, bakım atölyeleri kapatılarak azaltılmış, TCDD’nin taşınmazları ve limanları satılmaya başlanmış, çalışanlar güvencesiz çalışma biçimlerine tabi kılınmış, personel sayısında ciddi düşüşler olmuş, liyakatli teknik personelde azalma yaşanmıştır.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası, Ankara’da meydana gelen, 9 kişinin hayatını kaybettiği ve 86 kişinin yaralandığı Yüksek Hızlı Tren (YHT) kazasına ilişkin basın açıklaması yaptı.

“Ankara’daki “kaza” yüksek hızlı trenlere dair benimsenen imaj politikasının yanlışlığını göstermektedir” başlığıyla yapılan açıklamada, “İlk belirlemelerimize göre Ankara-Sincan arasındaki YHT hattında, hatlardaki trafiği yönlendiren sinyalizasyon eksikliği bulunmaktadır. Hattın durumu ile ilgili olan görevliler bu ciddi eksikliği ilkel bir yöntemle yani birbirleriyle tesiz/telefon görüşmesi yoluyla kapatmaya çalışmaktadırlar” denildi.

‘DEMİRYOLU POLİTİKASI SORUNLU’

“Edindiğimiz ilk bilgiler de göstermektedir ki bu “kaza”, 22 Temmuz 2004 tarihinde 41 yurttaşımızın ölümüne 81 yurttaşımızın yaralanmasına yol açan Pamukova “kazası” gibi YHT’ye ilişkin izlenen imaj politikasının bir sonucudur” denilen açıklamada şunlara dikkat çekildi:

“Gerek bu durum gerekse bu yıl 8 Temmuz’da Tekirdağ-Çorlu’da yaşanan “kaza”nın da gösterdiği üzere izlenen demiryolu politikaları oldukça sorunludur ve facialara davetiye çıkarır niteliktedir.

ALT YAPI VE SİNYALİZASYON İHMAL EDİLMİŞ

Toplu ölümlere de yol açan “kazaların” çoğu, bilim insanları, uzman meslektaşlarımız ve bilirkişi raporlarının da gösterdiği üzere mühendislik bilimlerinin gereklerinin yerine getirilmemesi, teknik ve altyapı eksikleri, zemin etüdü çalışmalarının yapılmayışı, bakım-onarım, yenileme çalışmalarının yetersizliği, personel yapısındaki nitelik düşüşü ve sayısal azalma nedeniyle yaşanmaktadır. Öyle ki kamu hizmeti anlayışı yerine piyasacı yaklaşım benimsenmiş, mühendislik hizmetleri ve kriterleri kısıtlanmış, teknik mükemmellik yaklaşımı terkedilmiş, altyapı ile bakım, sinyalizasyon, elektrifikasyon yatırımları ihmal edilmiş, bakım atölyeleri kapatılarak azaltılmış, TCDD’nin taşınmazları ve limanları satılmaya başlanmış, çalışanlar güvencesiz çalışma biçimlerine tabi kılınmış, personel sayısında ciddi düşüşler olmuş, liyakatli teknik personelde azalma yaşanmıştır.”

UYARI: FACİALAR SÜREBİLİR

Hükümetin, çağdaş bir gereksinim olan yüksek hızlı trenlere ilişkin imaj politikasını terk etmesini ve eksikleri gidermesini isteyen Makine Mühendisleri Odası, “Aksi takdirde benzer faciaların süreceğini üzülerek belirtmek isteriz” uyarısında bulunuldu.

BTS BAŞKANI: TREN HATTINI PROPAGANDA YAPMAK İÇİN SİNYALİZASYON OLMADAN AÇTILAR

KESK’e bağlı Birleşik Taşımacılar Sendikası (BTS) Genel Başkanı Hasan Bektaş, hattın BaşkentRay çalışmaları nedeniyle kapatıldığını, Temmuz 2018’de açılması gerekirken Nisan 2018’de açıldığını anımsattı.

Hattın propaganda uğruna sinyalizasyon sistemi olmadan açıldığını belirten Bektaş “Kazaya neden olan sebeplerden en büyüğü  bu hattın sinyalizasyon sisteminin olmaması. Bu sistem olsaydı ve çalışsaydı bu kaza olmazdı” dedi.

“Türkiye’deki toplam hatların yaklaşık %30’unda sinyalizasyon sistemi yok” diyen Bektaş, benzer kazaların gerçekleşebileceği uyarısı yaptı.

Bektaş, bugün yapılan basın açıklamasında ise şunları kaydetti: 

Bir kez daha altını çizmek isteriz ki buradaki temel sorun insan hatası değildir, sorun insan hatalarını bertaraf edecek ve tren işletilmeye alınmadan önce tamamlanması zorunlu altyapı sistemleri hazır olmadan hızlı trenin çalıştırılmasına göz yuman anlayış sorunudur. Bunun sorumlusu da 16 yıldır ülkeyi idare eden AKP, bu anlayışın sahibidir. Bu anlayış “hızlandırılmış tren şovu” uğruna Pamukova’da 41 yurttaşımızın hayatını kaybetmesine neden olmuştur. Bu anlayış gerekli bakım ve altyapı çalışmalarını yapmadığı için Çorlu’da 24 yurttaşımızın hayatını kaybetmesine neden olmuştur. Bu anlayış bugün de Ankara’da sinyalizasyon sistemleri devrede olmadığı halde Yüksek Hızlı Tren çalıştırıldığı için 9 yurttaşımızın hayatını kaybetmesine neden olmuştur..

Kazanın meydana geldiği banliyö bölgesi ise Cumhurbaşkanlığı seçimlerine malzeme olmuş ve dönemin genel karakteristiği olarak birçok projede olduğu gibi; başta sinyalizasyon sistemleri olmak üzere henüz güvenlikle ilgili çalışmalar tamamlanmadan seçim arifesinde sayın Cumhurbaşkanı tarafından büyük bir mitingle açılmıştır. AKP’nin, kamu hizmetlerini siyasi ranta dönüştürmeyi esas alan bu anlayışı, sadece demiryollarında değil, hayatın her alanında büyük toplumsal trajedilerin yaşanmasına neden olmaktadır.''

ULŞATIRMA BAKANI: SİNYALİZASYON OLMAZSA OLMAZ BİR SİSTEM DEĞİL

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Turhan, 9 kişinin yaşamını yitirdiği tren kazasına ilişkin gazetecilerin sorularına verdiği yanıtlarda adeta uzmanların görüşlerini doğruluyordu.

Turhan, kazanın sinyalizasyon sistemi eksikliğinden kaynaklandığı yönündeki eleştirilerle ilgili şunları söyledi:

"Adli ve idari tahkikat devam ediyor. Sinyalizasyon sistemi demiryolu sistemi için olmazsa olmaz değil. Bu sistemin olmamasından dolayı demiryollarında işletme yapılamaz diye bir şey yok. Bilgilerinize sunuyorum. Kazadan sonra ‘Sinyalizasyon olmadığı için bu kaza oldu' gibi değerlendirme yapanlar, doğru bir değerlendirme yapmıyor."

Turhan "Trenlerde bu sistem var mıydı?" sorusuna ise "Bu soru doğru bir soru değil" yanıtını verdi.

Cahit Turhan
 
CHP'DEN ULAŞTIRMA BAKANINA: İSTİFA EDECEKMİSİNİZ

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan'ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığına soru önergesi verdi. Antmen önergesinde "Olayın kapatılması için göstermelik bir şekilde bir memuru sorumlu tutup görevden almak yerine bu kazanın sorumluluğunu alarak istifa etmeyi ve açılacak yargı sürecine objektif biçimde destek olmayı düşünüyor musunuz?" diye sordu.

Ankara'da tren kazası
 
AK Parti döneminde 97 kişinin tren kazalarında hayatını kaybettiğini ve en az 673 vatandaşın da bu kazalarda yaralandığını kaydeden Antmen, bu kazalara rağmen bugüne kadar hiçbir bakan ve yetkilinin sorumluluk almadığını ve istifa etmediğini ifade etti.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…