Kuzey Kutbu eriyor: Sıcaklık beş yılın zirvesinde

12 Aralık 2018
Kuzey Kutbu eriyor: Sıcaklık beş yılın zirvesinde

New York Times’ta yer alan habere göre ABD’de Ulusal Okyanus ve Atmosfer Yönetimi’nin Kuzey Kutup bölgesiyle ilgili hazırladığı rapor, 2018’deki sıcaklığın şimdiye dek ölçülmüş en yüksek sıcaklık olacağını ortaya koyuyor.

Bu yıl havanın ve okyanus suyunun ısınması, kutup bölgesinde daha uzun vadeli değişimlerin devam etmesine yol açıyor. Sıcaklık artışı ‘bilinmeyen bölgelerde’ de yoğunlaşmaya başladı.

‘Kötüye gidiş hız kazanıyor’: Raporda yer alan bulgular

Rapora göre Kuzey Kutbu’nda geçmiştekinden farklı bir durum yaşanmıyor. Fakat kötüye gidişin hız kazanması, küresel ısınmanın da yoğunlaşmasına yol açıyor.Reklam
Fotoğraf: ReutersRaporda yer alan bazı bulgular şöyle:

– Yükselen sıcaklık hem buzdaki hem sudaki hem de karadaki hayatı olumsuz yönde etkiliyor.

– Sıcaklığın artması fırtınaların oluşmasına ve artmasına zemin hazırlıyor. Kuzey Kutbu’ndaki iklimin değişmesi dünya genelinde radikal hava koşullarına yol açabilir.

– Buzların azalıp sıcaklığın artması Kuzey Kutup Denizi’nde su yosunu türlerinin ve zararlı deniz bitkilerinin artmasına yol açıyor. Bu da sudaki canlı yaşamı zehirliyor.

– Karada ise ren geyiği ve karibu popülasyonu son yirmi yılda yüzde 56 azaldı. Geyik sürülerinin bazılarında geri dönüşü olmayacak şekilde, yüzde 90 oranında azalma mevcut.

– Kuzey Kutup bölgesindeki küçük plastik parçaları deniz yaşamını kötü yönde etkiliyor. Bu bölgedeki plastik parçalarının yoğunluğu diğer tüm deniz ve okyanuslara oranla daha yüksek

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…