İnsan Haklarına En Büyük Küresel Tehdit: İklim Değişikliği

10 Aralık 2018
İnsan Haklarına En Büyük Küresel Tehdit: İklim Değişikliği

Polonya'nın Katowice kentinde 24. İklim Zirvesi (COP24) sürerken Greenpeace Akdeniz'den 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nde iklim değişikliğinin aslında bir insan hakları sorunu olduğu vurgusuyla bir açıklama yayınlandı. 

Greenpeace Akdeniz Projeler Sorumlusu Avukat Deniz Bayram, iklim değişikliğinin insan haklarından bağımsız düşünülemeyeceğini kaydederek şunları söyledi: 

"İklim adaletini talep etmek yaşamsaldır"

"İklim değişikliği, insan haklarına yönelik en büyük küresel tehdit; sağlık ve yaşam hakkını, gıda güvenliğini, dünyadaki bireylerin ve toplumların temel yaşam standartlarını tehlikeye atıyor.

"İklim değişikliği kaynaklı aşırı hava olaylarının ölümlere ve büyük yıkımlara neden olması, iklim mültecisi sayısının milyonlara ulaşması, soframızdaki gıdanın azalıp, daha da pahalanması, biyoçeşitliliğin giderek yok olması, bize tek bir şeyi anlatıyor; insan hakları gününde iklim değişikliğine karşı iklim adaletini talep etmek yaşamsaldır. Çünkü sağlıklı bir gelecek hayal edemediğimiz bir dünyada, temel insan haklarını talep etmek de anlamını kaybeder.

"Gelecek kuşaklara yönelik tehditten de sorumluyuz"

"2018 yılında vatandaşlar ve belediyeler iklim değişikliğinden sorumlu tuttukları hükümetlerin yanı sıra iklim değişikliğinin en büyük sebeplerinden petrol, gaz ve kömür şirketlerine de davalar açtılar.

"Bunlardan bir tanesi de iklim değişikliği nedeniyle yaşamları zarar gören Filipinlilerin 47 kömür, petrol, gaz ve çimento fabrikasına insan hakları ihlalleri nedeniyle açtıkları dava idi. Dünya İnsan Hakları Günü'nün hemen ertesinde karar duruşması görülecek davanın, COP24 bitmeden sonuçlanması bekleniyor.

On yıllardır dünyaya zarar veren faaliyetlerini durdurmayan ve iklim değişikliğine ilişkin gerçekleri gizleyen fosil yakıt şirketlerinin ve bunlara izin veren devletlerin, gelecek kuşakların karşı karşıya olduğu tehditlerden de sorumlu olduğunu belirten Bayram, COP24'e katılan bütün devletlere bugüne kadar iklim değişikliği nedeniyle meydana gelen zararları adil bir yaklaşım ile tazmin etmeleri çağrısında bulundu. (PT) 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…