Suruç'ta oğullarını kaybeden anne: Erdoğan bize iftira atıyor

15 Haziran 2018
Suruç'ta oğullarını kaybeden anne: Erdoğan bize iftira atıyor

HDP: AK PARTİ VEKİLLERİ PKK’DAN MI OY İSTİYOR? --Suruç'ta yaşanan iki partinin kavgası değildir. Planlayanlar ziyareti gerçekleştirenler.

Oğullarının cenazelerini almak için bekleyen anne Şenyaşar 'Oğullarının PKK’li olmadığını Erdoğan'ın iftira attığını' söyledi.

Suruç’ta AKP’li vekil adayı yakınlarının silahlı saldırısı sonucu hayatlarını kaybeden kardeş esnaflar Celal ve Adil Şenyaşar’ın cenazelerini almak için morg kapısında bekleyen anne Emine Şenyaşar, Erdoğan’ın iftira attığını söylerken, tanık kuzen ise “Polis ve doktorun gözleri önünde vurdular” dedi.

Mezopotamya Haber Ajansı'nın haberine göre, Urfa’nın Suruç ilçesinde esnaf ziyareti sırasında AKP Urfa Milletvekili Adayı İbrahim Halil Yıldız’ın yakınları tarafından açılan ateş sonucu hayatını kaybeden esnaf kardeşler Celal Şenyaşar ve Adil Şenyaşar’ın cenazesi Antep Asri Mezarlığı morgunda bekletiliyor. Otopsi işlemleri biten kardeşlerin cenazeleri konvoy eşliğinde memleketleri Suruç’a götürülerek toprağa verilecek. 
 
"ANNE: ERDOĞAN İFTİRA ATIYOR"
 
Morg önünde bekleyen ve Kürtçe ağıtlar yakan anne Emine Şenyaşar’ın sinir krizi geçirmesi üzerine sağlık ekipleri müdahale etti. Oğullarının PKK’li olmadığını Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve diğer AKP’li yetkililerin kendilerine iftira attıklarını söyleyen anne Şenyaşar, “Suruç’ta devlet, polis yok. Bunu yapanlar insan değildir” dedi.
 

"KUZEN: POLİSİN VE DOKTORUN GÖZÜ ÖNÜNDE VURDULAR" 
 
Ölen kardeşlerin kuzeni Ahmet Yetkin ise, AKP’lilerin işyerine girerek dayıoğullarına “Ya AKP’ye oy verirsiniz ya da sonuçlarına katlanırsınız” şeklinde tehditlerde bulunduğunu söyledi. AKP’lilerin kışkırtıcı tavrıyla tartışma çıktığını aktaran Yetkin, şunları anlattı: “3 kardeşe işyerinde, hastanede ise baba ve bir kardeşe daha saldırdılar. Toplamda 6 kişiyi, bıçak, yangın tüpü ve silahlarla infaz etmeye çalıştılar. 2 kişi şu an da hayatını kaybetti. Diğer 4 kişiden birisinin durumu çok ağırdır. Babanın kafasında mermiler var. Baba hastaneye sağ salim bir şekilde gidiyor. İlk önce hastanede darp ediliyor. Sedyenin üzerine alındıktan sonra doktorların ve polislerin gözü önünde ilk önce yangın tüpüyle başına vuruyorlar. Sonrada kafasına sıkıyorlar.”
 
"25 YILLIK ESNAF NASIL PKK’Lİ OLUR?"
 
Ana akım medyada çıkan haberlerin yalan ve iftira olduğunu belirten Yetkin, şöyle devam etti: “Hem yakınlarımızı PKK’li göstererek yalan söylüyorlar. Hem de olayı akrabalarımızın çıkarttığını söyleyerek yalan söylüyorlar. Yakınlarımız uzun namlulu silahlarla AKP’lilere saldırmış yazıyorlar. Uzun namlulu silahlar yakınlarımızda değil AKP’lilerdeydi. Yakınlarımız 25 yıldır Suruç’ta esnaflık yapıyor. Akrabalarım PKK’liyse devlet onları nasıl yakalamıyor. 25 yıldır esnaf olan birisi nasıl PKK’li olabilir? Tamamen kendilerini temize çıkarmak için böyle iftira attılar. Tüm ana akım medya ve AKP’liler yalan söylüyor. Öldürülen biziz, mağdur biziz, asıl suçlu onlardır.”  / ArtıGerçek

HDP: Suruç'ta yaşanan iki partinin kavgası değildir

Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde yaşanan olayla ilgili HDP bir açıklama yaptı. Açıklamada, kamera görüntülerinin incelenmesi için çağrı yapıldı.

HDP heyeti Suruç’ta incelemelerde bulundu. İncelemelerde bulunan heyet ardından basın açıklaması düzenledi. Şanlıurfa Valiliği, olaylarda 3 kişinin öldüğünü, 10 kişinin de yaralandığını açıklarken, HDP ise olaylarda 3’ü esnaf 5 kişinin öldüğünü belirtti.

‘Suruç’ta yaşananlar iki partinin kavgası’ değildir diyen HDP Diyarbakır milletvekili Nimetullah Erdoğmuş “Suruç’taki olay iki parti arasında yaşanan bir kavga değil, iktidarın dilinin bir faturasıdır. İktidar bu dilini derhal düzeltmelidir. Tahrikler asla bizi yanlışların içine sokamaz, ancak elbette ki bunun peşini de bırakmayacağız.” dedi.

İnceleme heyetinde bulunan Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ise olayların provokasyon olduğunu belirtti. Beştaş, “Olayın sorumlusu HDP’yi, bizleri sürekli hedef gösteren Erdoğan’dır, saldırılara sebep verecek bir dilin kullanılmasıdır. Olay yerinde hem MOBESE hem de esnaf kameraları var. Bu kayıtları derhal istiyoruz. Kameralarda olay nasıl gerçeklemiş bugün açıklayın, görgü tanıkları anlatıyorlar. Savcılığa da çağrı yapıyoruz deliller karartılmadan toplayın, yoksa sorumluluktan kurtulamazsınız” dedi. 

Meral Danış Beştaş’ın açıklamasından başlıklar şöyle:

HER SEÇİM DÖNEMİNDE BU OLAYLARI YAŞADIK

AKP iktidarının doğrudan sorumlu olduğu bir mesele ile karşı karşıyayız. Bütün medya organları hükümetin dili ile yayın yapmaktadır. Biz bu olayları yakından biliyoruz. 20 Temmuz’da Suruç’ta bir katliam yaşandı, 5 Haziran’da Diyarbakır mitingimize bomba atıldı, bu olayların hepsi AKP’nin iktidar olduğu dönemlerdi ve seçim dönemleri idi. İşte AKP’nin sicili bu kadar bozuktur. Bu olayın iktidardan bağımsız düşünülmesi imkansız. Bir tarafta iktidar var bir tarafta halk var. Açıkça ifade etmek isteriz ki bu olay seçimlere 10 gün kala büyük bir provokasyon olarak hazırlanmıştır. HDP’nin, oyunlarını boşa çıkarması sebebiyle onların toplumu kutuplaştırmasının geldiği düzey kan olmuştur. Bunun sorumlusu HDP’yi, bizleri sürekli hedef gösteren Erdoğan’dır, saldırılara sebep verecek olan dilin kullanılmasıdır.

PLANLAYANLAR ZİYARETİ GERÇEKLEŞTİRENLER

Dün biz daha olayı öğrenir öğrenmez merkezi düzeyde yakın takibe aldık. Daha biz ölenlerin kimliğini öğrenememişken “PKK, AKP’lilere saldırdı” diye haber geçmeye başladılar. Bu normal değil. Kendi saldırılarını gizlemek adına kullanılan bir dildir. Bu, toplumu manipüle etmeye yöneliktir. Olayın aslı tabii ki böyle değil, Soylu çıkıp “olay planlıdır” diyor. Esnafların planlı bir şekilde, ziyaret edenlere saldırdığını söylüyor. Doğru, olay planlı ancak planlayanlar 2 gün önce kendisine HDP seçmeni diyen esnafı silahlarla ziyarete gidenlerdir.

ASKERİN ŞEHİRDE NE İŞİ VAR?

 Biz bu planı boşa çıkaracağız. Birçok meselenin üstesinden geldiğimiz gibi bunun da üstesinden geleceğiz. Biz bu dili tanıyoruz. Bingöl’de Emniyet Müdürü vurulduğunda Davutoğlu çıkıp, “silah sıkanlar hak ettiklerini aldılar” demişti, ne oldu? Bingöl’de Emniyet Müdürü’ne saldıranların öldürülenler olmadığı ortaya çıktı. Ceylanpınar’da yargılananların da beraat ettiğini biliyoruz, ancak Suruç Katliamı, 5 Haziran Katliamı aydınlatılmış değil. Biz bu olayın karartılmasına asla izin vermeyeceğiz. Suruç’a gelirken şunu gördük, 6-8 Ekim’de olduğu gibi asker şehre inmiş. Askerin ne işi var şehirde, burası kırsal alan değil halkı daha fazla korkutmak, böylece seçimlerde hırsızlıkların yanına bir de kanı eklemek içindir bunlar.

VİDEODAN İKİ GÜN SONRA YAŞANMASI TESADÜF OLAMAZ

Erdoğan’ın videoları teşhir oldu, “HDP’nin baraj altında kalması çok önemlidir” diyor, bunu kendileri söylüyor. 2 gün sonra bu yaşananlar tesadüf olamaz. Bu seçimde kaybedeceklerini anlayanların yaptığı provokasyonlardır. 6-8 Ekim’in sorumluları da onlardır. Bunlar yalanla kamuoyunu manipüle ederek bilinçli olarak “bu seçimde de bize oy vermek zorundasınız” mesajı veriyorlar. Biz de diyoruz ki halklarımıza asla yalnız değilsiniz. HDP’nin umut olduğunu herkes görüyor. Bizim cesaretimize kast ediyorlar, bunu başaramayacaklarını görmüş olmaları gerekiyordu. Bizim milletvekillerimiz belediye eşbaşkanlarımız tutuklandı, tek bir adım geri atmadık. Yine başaramayacaklar, HDP’nin cesaretli ve dik duruşunu kıramayacaklar. Halkımızın her zaman yanında olmaya devam edeceğiz.

SAVCILIK DELİLLERİ TOPLAMALI

Olayın olduğu yerde hem MOBESE kameraları, hem esnaf kameraları var. Diyoruz ki siz boş boş konuşup HDP’yi suçlayacağınıza failleri getirin. Bu kayıtları derhal istiyoruz. Kameralarda olay nasıl gerçeklemiş bugün açıklayın. Görgü tanıkları bize anlatıyorlar, savcılığa çağrı yapıyoruz. Urfa Başsavcısı, gelin olay yerine deliller karartılmadan toplayın, aksi halde sorumluluktan kurtulamazsınız.

AK PARTİ VEKİLLERİ PKK’DAN MI OY İSTİYOR? Diyorlar ki “PKK’liler AKP’ye saldırdı”, bunlar kafayı yemiş. AKP vekilleri gidip PKK’den oy mu istiyor? 25 yıllık esnaftan oy isteyeceksiniz sonra da böyle bir yalan atacaksınız. 24 Haziran’da vakitleri tamamlandı, yanıtlarını alacaklar, ancak bizim üzüntümüz can kaybıdır. 4 yurttaşımız toprağa düştü. Biz seçime bu meselelerin alet edilmemesini hep savunduk. Herkes eşit ve özgür koşullarda sözünü söylemelidir. Seçim zaten özgür koşullarda yapılmıyor, bir de bunu yaparak koşullar ağırlaştırılmıştır. Biz faillerin peşini bırakmayacağız. Halkımıza da çağrı yapıyoruz, biliyoruz bu provokasyonlara gelmeyeceksiniz. Biz bu olayların bizi durdurmaya yönelik olduğunu biliyoruz, taziyelerden sonra çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Bizim siyasetimizin temel amacı ölümleri durdurmaktır. Birileri bundan rahatsız oluyor, çünkü onların anladığı baskı ve tehdittir. Yurttaşlarımızın sağduyusunu ve cesaretini kutluyoruz, bu direnç ve sağduyu kazanacaktır. Bütün ölenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyorum, heyetimiz gelişmeleri yakından takip edecektir. AKP iktidarı suç üstü yakalanmıştır. Kendi yaptırdığını HDP’ye, Kürt halkına yükleyerek kurtulamayacağını anlamıştır.1 saat içinde İçişleri Bakanı, Başbakan, Cumhurbaşkanı yardımcısı konuşuyorsa kamuoyu şunu anlamıştır; bunlar yine suç üstü yakalanmıştır. Otopsi raporlarını alamadık, aileler, il örgütlerimiz Antep’te konuyu yakından takip ediyor. Olayın failleri, Suruç’un failleri 5 Haziran’ın failleri ortaya çıkarılsaydı, bugün kimse buna cesaret edemezdi. Bir devlet kendisine hukuk” devletiyim” diyorsa, insanlar öldükten sonra katiller cezalandırılmıyorsa, bunun sorumlusu hükümettir.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…