ABD Genelkurmay Başkanı: İlk saldırı dalgası sona erdi

14 Nisan 2018
ABD Genelkurmay Başkanı: İlk saldırı dalgası sona erdi

100'DEN FAZLA TOMAHAWK FÜZESİ FIRLATILDI --ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye'ye yönelik operasyonuna ilişkin ABD Savunma Bakanlığı'nda (PENTAGON) basın toplantısı düzenlendi. Pentagon'daki toplantıda operasyonun ilk etabının sona erdiğini ve nokta atışı bir operasyon olduğu açıklandı.

ABD Başkanı Donald Trump’ın açıklamasından yaklaşık bir saat sonra Savunma Bakanı Mattis ve Genelkurmay Başkanı Dunford Pentagon’da kameraların karşısına geçti.

ABD Savunma Bakanı James Mattis, yeni saldırı planlarının olmadığını açıkladı. Mattis “Esad rejiminin geçen sene mesajı almadıkları anlaşılıyor. Şimdi biz ve müttefiklerimiz daha sert vurduk ve hep birlikte Esad’a ve onun katil kurmaylarına yeni bir silahlı saldırı daha düzenlememeleri gerektiğine dair mesajımızı gönderdik” dedi. Geçen yıl Suriye'nin Han Şeyhun kasabasında kimyasal silah kullanılmasının ardından Trump yönetimi Şaryat Hava Üssü'nü Akdeniz'den atılan füzelerle vurmuştu. Saldırıda 50'den fazla Tomahawk füzesi kullanılmıştı. Saldırıda 6 kişi ölmüştü.

ABD Genelkurmay Başkanı Dunford, ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye rejimine karşı yürütülen ilk dalga saldırının sona erdiğini duyurdu.

WHAT COULD THE ALLIES TARGET.jpg

Mattis şunları söyledi:

– Başkomutan olarak Başkan Trump anayasanın 2. Maddesi uyarınca ABD ulusal çıkarlarını savunmak için askeri güç kullanma yetkisine sahip. Suriye’de kötüleşn insani krizi durdurmak ve özellikle kimyasal silahların kullanımını engellemek ABD’nin ulusal çıkarıdır.

– Geçen yıl rejimin sivillere karşı kimyasal silah kullanımına yanıt olarak kimyasal silahların gönderildiği askeri üssü hedef almıştık.

– Bugün önceki saatlerde Başkan Trump ABD ordusuna, müttefiklerimizle birlikte, Suriye rejiminin kimyasak silah araştırma-geliştirme-üretim kabiliyetlerini yok etme taliamatı verdi.

– Bu gece Fransa, İngiltere ve ABD Suriye’nin kimyasal silah altyapısını vurma konusunda kararlı bir eylem başlattı.

– Açıkça görülüyor ki Esad rejimi geçen sene mesajı almamış. Bu kez, müttefiklerimiz ve biz daha kuvvetli vurduk. Hep birlikte Esad’a ve ölümcül litenenats…sorumlu tutulacakları başka bir kimyasal saldırıya girişmemeleri yönünde açık bir mesaj gönderdik.

– 70 üyeli DEAŞ ile mücadele koalisyonu Suriye’de DEAŞ’I yenme hedefine bağlıdır. Bu geceki saldırı ondan ayrı olarak kimyasal silahlar kim tarafından hangi koşulda kullanılırsa uluslararası hukukun ihlali olduğununu sergiledi.

– Saldırılar Suriye rejimine yöneliktir. Bu saldırıları gerçekleştirirken sivil ve yabancı kayıpları önlemek için önemli tedbirler aldık.

– Tüm medeni ulusları Suriye’deki iç savaşı bitimek için acilen birlik olmaya ve Cenevre’deki barış sürecini desteklemeye davet etme zamanıdır.

– Yakın zamandaki deneyimlere dayalı olarak önümüzdeki günlerde Esad rejimiyle birlikte hareket edenlerin kayda değer bir dezenformasyon kampanyası başlatmasını bekliyoruz. Şeffaflık ve netliği korumak için Halkla İlişkiler konusundaki yardımcım Dana White ve Genelkurmay Sözcüsü General McKenzie yarın sabah 9’da (TSİ 16.00) bir brifing daha düzenleyecek.

Çok sayıda askeri tesisin yanı sıra Humus’ta Hizbullah güçleri, Dera’da ise İran güçlerinin vurulduğu iddia ediliyor

ABD, Fransa ve İngiltere’nin, Suriye’yi füzelerle vurdu. Saldırıda başkent Şam'daki askeri noktaların hedef alındığı belirtilirken, Pentagon operasyonun tamamlandığını açıklarken, saldırıda Hizbullah ve İran güçlerinin de vurulduğu iddia edildi. 

ABD, İngiltere ve Fransa'nın Esad rejimine başlattığı saldırılarda Suriye'nin başkenti Şam'daki askeri noktaların hedef alındığı iddia edilirken, Suriye’nin hava savunma sistemlerinin de saldırılara karşılık vererek bazı füzeleri imha ettikleri belirtildi. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi saldırıdan önce bütün tesislerin boşaltıldığını belirtti.

100'den fazla Tomahawk füzesi fırlatıldı

Saldırıda denizden Tomahawk füzeleri kullanılırken, İngiliz ve Fransız jetleri de havalandı. İngiliz Tornado uçakları Humus'taki kimyasal deposunu vurdu. Fransız hava kuvvetleri adına da Rafale tipi savaş uçakları havalandı. Saldırıda 100'den fazla Tomahawk füzesi fırlatıldı.

Nereler vuruldu?

Pentagon, saldırıda üç bölgenin vurulduğunu açıkladı. Buna göre Şam'daki Cumhuriyet Muhafızları, Dumeyr Havaalanı, Şam Uluslararası Havalimanı çevresi, Cemeyre Bilimsel Araştırmalar Merkezi, Kasyun Dağı'ndaki hava savunma sistemleri, Kisve ve Kalamun bölgelerindeki askeri noktalar vuruldu.

'Hizbullah ve iran güçleri vuruldu'

NTV’de yer alan habere göre ABD, İngiliz ve Fransız güçlerinin ayrıca Suriye rejiminin kontrolünde bulunan Hama’da havaalanı, Humus’ta Kuseyr bölgesinde Hizbullah güçleri, Dera’da 89. Tugay olarak bilinen İran güçleri ve bazı askeri noktalar, Suveyda ilinde Halhala Havaalanı ve Dera ilinin İzra bölgesindeki hedeflere saldırı gerçekleştirdiği belirtildi.

 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…