5 soruda Afrin'de dün ne yaşandı?

21 Şubat 2018
5 soruda Afrin'de dün ne yaşandı?

Erdoğan, bölgedeki Heyet Tahrir el Şam’ın (eski El Nusra) Esad yanlısı güçlerin hareketini tespit ettiğini ve bu güçlerin top atışıyla geri döndürüldüğünü paylaştı. Güçler ise çekilmeyi yalanladı. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre, iki konvoydan birinin Afrin’e girdini, diğerinin bombardıman nedeniyle geri dönmek zorunda kaldı.

20 Ocak’ta başlayan Afrin Harekatı’nda dün yaşanan kritik gelişmeyle Beşar Esad yönetimine bağlı güçler, Türkiye’ye karşı YPG’ye destek için Afrin’e gitti. Türkiye’nin bombardımanı sonrasında konvoyun geri çekilmeye zorlandığı belirtilirken, dün Zeytin Dalı Hareketı’nın merkezindeki Afrin’de  tam olarak ne olduğu netlik kazanmış değil. Kürt kontrolünde olan Afrin’e giren güçler kimdi? Gerçekten geri mi çekildiler?

Gazete Duvar beş soruyla dün yaşanan gelişmeleri mercek altına aldı.

1. Süreç nasıl başladı?

YPG, Afrin Operasyonu’nun başlamasından bu yana ‘Suriye sınırlarının korunması’ temelinde Şam’a destek çağrısı yaptı.  Şam, harekâtı ‘işgal’ olarak görse de, Afrin’e birlik gönderme planını geçtiğimiz pazar günü harekete geçirdi.

Pazartesi günü Suriye devlet medyası SANA’nın, Esad yönetimi yanlısı güçlerin ‘birkaç saat içinde’ Afrin’e gireceğini duyurmasının ardından Afrin’e Halep üzerinden girmeye başladığı haberi duyuldu. Haberi ilk olarak, Suriye yönetiminin müttefiki Hizbullah’ın askeri medya biriminin duyurması ise dikkatlerden kaçmadı.

2- Afrin’e nereden girdiler?

Üç koldan Türkiye tarafından çevrili olan Afrin, batıda Türkiye’nin gözetimindeki İdlib, kuzeyde Türkiye ile resmi sınır, doğuda ise Türkiye’nin Fırat Kalkanı Harekâtı’yla ÖSO ile birlikte kontrolünü aldığı bölge var. Kürt kontrolündeki şehir güneyde ise Esad yönetiminin kontrolündeki Halep’e komşu.

Suriye hükümeti yanlısı güçlerin, bu hat üzerinden, Halep’in kuzeyindeki Nuble ve Zahra bölgesinden geldiği bildiriliyor. Afrin’deki Al Ziyara kontrol noktasından giriş yapan militanların görüntüleri Suriye devlet medyası tarafından yayınlandı.

3- Güçler çekildi mi?

Militanların Afrin’e girmesinden sonra Türkiye’nin bölgeyi top atışına tuttuğu haberi yayıldı. Suriye devlet medyasına göre bölgedeki basın mensupları da hedef alındı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan doğrulama geldi. Erdoğan, bölgedeki Heyet Tahrir el Şam’ın (eski El Nusra) Esad yanlısı güçlerin hareketini tespit ettiğini ve bu güçlerin top atışıyla geri döndürüldüğünü paylaştı

Güçler ise çekilmeyi yalanladı. Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’ne göre, iki konvoydan birinin Afrin’e girdini, diğerinin bombardıman nedeniyle geri dönmek zorunda kaldı.

4- Kim bu Afrin’e giren Esad yönetimi yanlısı güçler?

YPG’ye destek için Afrin’e giren güçler, Suriye ordusuna mensup askerler değil. Bu güçler, ordunun silahlı militanlarla çatışmaya yeni başladığı sıralarda kurulan ‘Ulusal Savunma Güçleri’. Bu güçler maaşlarını Suriye yönetiminden alıyorlar.

Dün Afrin’e giren güçlerin de İran yanlısı da olduğu belirtiliyor.

Al Masdar gazetesi, bu güçlerin Afrin Operasyanu ilk başladığında da YPG’ye yardım etmek istediğini ancak Suriye hükümetinin o dönem bu talebe onay vermediğini iddia etti.

5- YPG ile Esad arasındaki anlaşmanın detayları nedir?

Suriye yönetimi ile YPG’nin nasıl bir anlaşma üzerinden hareket ettiğine dair resmi bir açıklama henüze yapılmadı ancak, YPG’nin bugüne dek kamuoyuna duyurduğu talep, ‘Suriye’nin sınırlarının Türkiye’den korunması ve ordunun bu amaçla göreve çağrılması’ yönündeydi. Eğer Esad yanlısı güçler Afrin’e tam olarak girerse, bölgenin sınırlarına konuşlanmaları beklenirken,Türkiye ve ÖSO’nun ortak harekâtı ile YPG arasında, İran yanlısı güçlerin konuşlanmasından bahsediliyor.

Sosyal medyada anlaşmaya ilişkin iddiaya göre, Suriye yönetiminin güç gönderme karşılığında, bölgedeki hükümet binalarının kontrolünü geri almayı istediği iddia ediliyor.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…