Pervin Buldan: Hak Savunuculuğundan Parti Başkanlığına

13 Şubat 2018
Pervin Buldan: Hak Savunuculuğundan Parti Başkanlığına

Pervin Buldan eşi Savaş Buldan'ın kaçırılıp öldürülmesinin ardından Cumartesi oturmalarıyla başladığı hak mücadelesinde artık bir parti genel başkanı.

Pervin Buldan, 11 Şubat 2018 günü Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP) Eş Genel Başkanı seçildi. Partinin 3. Olağan kongresi'nde diğer Eş Genel Başkan ise Sezai Temelli oldu.

Pervin Buldan eşi Savaş Buldan'ın kaçırılıp öldürülmesinin ardından Cumartesi oturmalarıyla başladığı hak mücadelesinde artık bir parti genel başkanı.

Pervin Buldan 1967 doğumlu. Eğitimini doğduğu şehir olan Hakkari'de devam etti.

Liseyi bitirdikten sonra Iğdır İl Özel İdaresi'nde memur olarak çalışmaya başladı. Teyzesinin oğlu Savaş Buldan’la evlenip, İstanbul’a yerleşti. İlk çocuğu Neçirvan 1991’de doğdu.

Savaş Buldan cinayeti

İşinsanı olan eşi Savaş Buldan, dönemin başbakanı Tansu Çiller’in 4 Kasım 1993’te "Elimizde PKK’ya yardım eden Kürt işadamlarının listesi var. Listede 60 kadar isim bulunuyor. Devlet PKK’yla olduğu gibi, PKK’ya mali destek sağlayanlarla da her biçimde mücadele edecektir" açıklamasından sonra kaçırıldı, öldürüldü, katiller bulunmadı.

Savaş Buldan 2 Haziran 1994 günü İstanbul Yeşilyurt Çınar Oteli'nden, polis kimlikli, polis yelekli ve telsizli sekiz kişi tarafından Adnan Yıldırım ve Hacı Karay'la birlikte kaçırılmıştı.  Buldan ve arkadaşlarının cesetleri, 4 Haziran 1994'te Bolu'nun Yığılca ilçesi Melen çayı kenarında bulundu.

Savaş Buldan kaçırıldığında Pervin Buldan, ikinci çocuğu Zelal’e sekiz aylık hamileydi. Eşinin kaçırıldığı haberini alınca, sancıları başladı ve hastaneye kaldırıldı. Hemen ameliyata alındı ve kızını erken kucağına aldı. Savaş Buldan’ın işkence görmüş bedeninin bulunduğu haberi hastanede yatan Pervin Buldan’a verilmiyor. Üç gün boyunca eşinin Zelal’i görmeye gelmesini bekliyor. Kocasının cenazesi ondan habersiz kaldırılıyor.

Zelal buldan yıllar sonra verdiği röportajda çocukluğunu şöyle anlatacaktı:

“'Babam nerede?' dediğim zaman annem, hep 'uzaklarda işi var, fakat gelmeyecek' diyordu. Annem sayesinde aslında çok güçlü kaldım. Ailem de çok yardımcı oldu. Evin içinde hiçbir zaman 'baba' kelimesi geçmezdi. Amcamın çocukları kendi babalarına 'baba' demezlerdi mesela bizim yanımızda. Bu nedenle ailemin desteğiyle daha güçlü oldum. Babamın öldüğünü ilk kez ilkokuldayken öğrendim. Annem o zaman beni ve abimi mezarlığa götürerek babamın öldüğünü söyledi.” (1)

Cumartesi oturmalarında

10 Haziran 2017 Cumartesi Meydanı'nda Hanım Tosun ile birlikte.

Haberi alması, biri yeni doğmuş iki çocukla yeni bir yaşam kurup kendine gelmesi bir yılı buluyor. Bir yıl sonra kendisiyle benzer acılar yaşayan Cumartesi Anneleri/İnsanları arasında yer alıyor. Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’ni kurdu ve başkanlığı yaptı.

Bu süreç boyunca eşinin katillerini yargı önüne çıkartmak için mücadelesini hiç bırakmadı.

Politikaya giriyor

1999 seçimlerinde HADEP'ten İstanbul 3. bölge milletvekili adayı oldu, partisi yüzde 10 seçim barajını aşamadığı için milletvekili olamadı.

2002 Türkiye genel seçimlerinde DEHAP'tan İstanbul 3. bölge milletvekili adayı oldu ancak partisi seçim barajını aşamadığı için bu seçimde de milletvekili olamadı.

Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi

2005'te İsviçreli bir kadın girişimi tarafından Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi.

2005'te Nobel Barış Ödülü için İsviçreli Kadın İnisiyatifi, dünyadan 1000 kadını aday gösterdi. Türkiye’den dört kadın bu ödüle aday gösterdi. Oslo'daki Nobel Komitesi'ne bildirilen isimler arasında, Türkiye’den o dönem Barış Anneleri İnisiyatifi Sözcüsü olan Müyesser Güneş, eski DEP milletvekili Leyla Zana, Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Derneği Başkanı Pervin Buldan ve feminist gazeteci Ayşe Düzkan yer alıyordu.

Ayhan Çarkın’ın itirafları dava süreci başlıyor

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, “Susurluk Davası” hükümlülerinden eski özel timci Ayhan Çarkın’ın, Arena programındaki “terörle mücadele sırasında bin kişi öldürmüş olabilirim” şeklindeki sözleri sonrası 2008’de ilgili soruşturma başlattı.Çarkın’ın soruşturma kapsamında alınan ifadesinde 19 faili meçhul cinayeti kendisinin işlediğini itiraf etti. Bu 19 isim arasında Savaş Buldan da vardı.

Savcılığı bu ifadeler üzerinde açtığı davada bir numaralı sanık dönemin İçişleri Bakanı Mehmet Ağar’dı. Üstelik Ağar, Savaş Buldan kaçırıldığı dönemde Buldan ailesinin komşusuydu.

TIKLAYIN - Buldan: Eşimi Devletin Öldürdüğü Açık, Ergenekon Davasına Müdahilim

Yerinde sayan dava

Ankara 1 No’lu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşmasında Pervin Buldan, yıllardır Cumartesi oturmalarında adlarını sorumlular yargılansın diyerek yüksek sesle seslendirdikleri dönemin sorumlu politikacı ve bürokratlarının gözlerinin içine bakmak için hazır bulunuyordu. Ama Mehmet Ağar duruşma salonuna gelmedi. Bu dava yerinde saydı durdu. En son duruşma 10 Şubat 2017'de görüldü. 

TIKLAYIN – Ankara JİTEM Davası İzleme Raporu

İmralı heyetinde

Pervin Buldan resmi olarak 3 Ocak 2013’te Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Başkanı ve Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk ile BDP Batman Milletvekili Ayla Akat İmralı’da PKK Lideri Abdullah Öcalan’la görüşmesiyle başlayan Çözüm Süreci’nde aktif görev aldı.

23 Şubat 2013 günü İmralı’ya giden daha sonra “İmralı Heyeti” olarak adlandırılacak grupta Sırrı Süreya Önder ve Altan Tan ile birlikte yer aldı.

21 Mart 2015 günü Abdullah Öcalan'ın Nevruz mektubunu Diyarbakır'da Pervin Buldan Kürtçe, Sırrı Süreyya Önder Türkçe okumuştu.

Halkların Demokratik Partisi’nden 23. dönem (23 Temmuz 2007 - 28 Haziran 2011) ve 24. dönem (28 Haziran 2011 - 23 Haziran 2015) Iğdır;  25. dönem (23 Haziran 2015–17 Kasım 2015) ve 26. dönemde İstanbul’dan Milletvekili seçildi ve TBMM Başkan Vekili oldu.

Gözaltı süreci

Pervin Buldan en son 17 Haziran 2017 günü Diyarbakır’da gözaltına alınmış; ertesi gün serbest bırakılmıştı. Buldan Ağrı’da 2009’daki yerel seçimlerin ardından gerçekleştirilen protesto eylemlerinde ve 2011 yılında Ağrı’da 8 Mart ve Newroz’da yaptığı konuşmalar nedeniyle hakkında Ağrı Terörle Mücadele Şubesi’nin talebiyle Ağrı Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınmıştı. (HK)

1- Yurt gazetesinden Ceren Büyüktetik’in röportajı (15 Temmuz 2014)

Haberin Kürtçesi için tıklayın

BİANET

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…