New York Times: Sarraf davasının ucu Erdoğan’a kadar uzanıyor

16 Ekim 2017
New York Times: Sarraf davasının ucu Erdoğan’a kadar uzanıyor

ABD'li Büyükelçi: ''Eminim ki Erdoğan şu anda bu duruşmayla ilgili çok endişeli zira iki sanıkta da ona çok zarar verebilecek bilgiler var.''

New York Times dünkü sayısında, “eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla ve İran kökenli Türk işadamı Rıza Sarraf’ın tutuklu yargılandığı davanın ucunun Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kadar uzanabileceği” iddiasında bulundu. “Bu davanın iki ülke arasındaki vize krizinin en önemli sebeplerinden biri olduğunu” da belirten gazeteye göre “soruşturma Erdoğan’ı ‘suçlar’ şekilde genişlerse bu sürpriz olmaz”.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT) dünkü baskısında, Türkiye’ye yönelik önemli iddialar otaya attı.

NYT, eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla ve İran kökenli Türk işadamı Rıza Sarraf’ın tutuklu yargılandığı dava ile ilgili “Ucu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a kadar uzanıyor” dedi.

“Ses kayıtları tek bir kişiye işaret ediyor: Erdoğan”

Eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da dört Türk sanık arasında yer aldığı davada ortaya konulan ses kayıtlarının, İran’a yönelik uluslararası yaptırımların delinmesinin Türkiye hükümetinin bilgisi dahilinde gerçekleştiğine gösterge olduğu iddia edilen yazıda, “Bu kayıtlar tek bir kişiye işaret ediyor: Recep Tayyip Erdoğan” ifadesi yer aldı.

Cumhuriyet’in aktardığına göre NYT, hükümetin kayıtlarla ilgili “Bunlar Türkiye polis ve yargı teşkilatına sızan ve 2013’ten itibaren teşhir edilen yasadışı hain bir örgütün fabrikasyonlarıdır” dediğini belirtirken, şuna dikkat çekti:

Ancak ABD’li savcıların başka bir görüşü var. Onlar 2013’te Türkiye’de yürütülen soruşturmada özellikle dokuz kişi hakkındaki iddiaları çok ciddiye aldılar ve bunlar hakkında tutuklama kararı çıkardılar. Aralarında bir kamu bankasının genel müdür yardımcısı ve bir eski bakanın da bulunduğu bu isimlerin ceza almasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor.

“Dava vize krizinin en önemli sebeplerinden biri”

Öte yandan gazete, davanın ABD’yle Türkiye arasındaki vize krizinin en önemli nedenlerinden biri olduğunu öne sürerek Erdoğan’ın sözlerini şöyle aktardı:

Sen benim bankamın genel müdür yardımcısını nedensiz olarak tutuklayacak ve bir başka yurttaşımı iki yıl boyunca itirafçı yapmak için içeride tutacaksın, ben bir konsolosluk görevlisini isteyince de vermeyeceksin!

Manhattan’daki federal savcıların iddianamesinin basına sızan özetine atıfta bulunan gazete, “Erdoğan’ın bu çıkışının arkasındaki motivasyonun sadece yurtseverlik olmayabileceği ortaya çıktı” iddiasında bulundu.

İddianameye yansıdığı öne sürülen bazı kayıtlarda, sanık konumundaki kişilerin konuşmalarının Erdoğan’la yapılan toplantılara atıfta bulunduğunu öne süren gazete, “Bu kayıtlar söz konusu ticaretin dönemin başbakanı Erdoğan’ın emriyle gerçekleştiğini gösteriyor” diye yazdı.

“Soruşturma Erdoğan’ı ‘suçlar’ şekilde genişlerse sürpriz olmaz”

NYT’nin ele geçirdiği iddianame hazırlığında Erdoğan’ın herhangi bir illegal faaliyetle suçlanmadığı ancak kanıtların bu doğrultuyu gösterdiği ve soruşturmanın bu yönde genişlemesinin şaşırtıcı olmayacağı yazıldı.

“Ancak 27 Kasım’da yapılacak ilk duruşma öncesinde en büyük soru şudur: İki sanıktan herhangi biri cezadan kurtulmak için ABD otoriteleriyle işbirliği yapacak mı yapmayacak mı?” ifadelerine yer veren gazete, eski ABD Büyükelçisi Eric S. Edelman ile konuşarak ondan şu sözleri aktardı:

Eminim ki Erdoğan şu anda bu duruşmayla ilgili çok endişeli zira iki sanıkta da ona çok zarar verebilecek bilgiler var.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…