Haram para ile hac!!!

Rahmi Yıldırım

7 Ağustos 2017
Haram para ile hac!!!

15 Temmuz saat 22.00’de Mehmet Görmez MİT Müsteşarı ile akşam yemeğinde. Darbe girişiminin parçası olarak MİT Müsteşarı’na saldırı bekleniyor. Nihayet, dönemin moda haline gelen tarzıyla Mehmet Görmez de darbe girişimini aynı masada yemek yediği MİT Müsteşarı’ndan değil, zevcinden öğreniyor; ardından görevine dönüyor, darbecilere karşı camilerde sela okutturuyor filan... İnsanın aklına ister istemez, beklenen darbeye karşı psikolojik harp bağlamında sela operasyonunun MİT’teki ‘akşam yemeği’nde planlandığı varsayımı geliyor. 

HARAM PARA İLE HACC!!!

Diyanet’in tarihinde sabık başkan Mehmet Görmez kadar tartışılan, adı skandallarla birlikte anılan ikinci bir başkan var mıdır acaba? Matbuatta yazılanlara bakılırsa, Mehmet Görmez istifa etmemiş, istifaya zorlanmış, o da istifa baskısına direnmemiş, bırakmış görevi. İslam dini “Allah’tan başkasına kulluk etmeyin” diye öğütlese de, 657 sayılı kanundan kadrolu maaşlı evliyanın kerameti dirayeti bu kadar olabiliyor işte! 

Külliye gazetecisi Abdulkadir Selvi’nin yazdığına göre, 15 Temmuz akşamı saat 22.00’de Mehmet Görmez MİT Müsteşarı ile akşam yemeğinde. Gecenin bir yarısı denilebilecek saatte akşam yemeğinin absürdlüğü bir yana, darbe girişiminin parçası olarak MİT Müsteşarı’na saldırı bekleniyor. Nihayet, dönemin moda haline gelen tarzıyla Mehmet Görmez de darbe girişimini aynı masada yemek yediği MİT Müsteşarı’ndan değil, zevcinden öğreniyor; sonra casus filmlerindeki benzer atlatma yöntemleriyle görevine dönüyor, darbecilere karşı camilerde sela okutturuyor filan... İnsanın aklına ister istemez, beklenen darbeye karşı psikolojik harp bağlamında sela operasyonunun MİT’teki ‘akşam yemeği’nde planlandığı varsayımı geliyor. Malum “Allah’ın lütfu” darbeye karşı kahramanlık destanına ihtiyaç var. Öyle midir yoksa gerçekten akşam yemeği midir, ilerde anlaşılır umarım.

***

GEZİ PARKI DİRENİŞÇİLERİNE İFTİRA

Dediğim gibi, İbnü’l Sallama Hükümran olarak, Diyanet’in tarihinde adı skandallarla birlikte anılan, bu denli menfi bir anı bırakan ikinci bir başkan anımsamıyorum doğrusu.

Sabık başkanın marifetleri unutulacak, saymakla bitecek gibi değil. Milyonluk zırhlı makam aracı meselesindeki basiretsizliğini geçelim. Gezi direnişini karalamak için uydurulan yalanlardan biri Kabataş’ta başörtülü kadının saldırıya uğradığı, akla ziyan tacize maruz kaldığı palavrasıydı. Mehmet Görmez’in Dolmabahçe’deki camiye sığınan göstericilerle ilgili “camide içki içtiler” yalanına destek veren açıklaması da Kabataş palavrasından geri kalmamıştı. Kamera kayıtlarını izlediğini, çok ayrıntılı rapor hazırladıklarını anlatıyor ve “Camide bir Müslümanın kabul edemeyeceği davranışlar var. Onların bir kısmını paylaşmayı zayih kabul ettik” diyordu Görmez. 

Görmez’in bu açıklamasına karşılık, Bezm-i Âlem Valide Sultan Camii Müezzini Fuat Yıldırım “Ben camide içki içen görmedim, din adamıyım, yalan söyleyemem” demişti. Müezzin Fuat yalan söylemeye yanaşmayınca başka bir camiye sürülmüş; Mehmet Görmez’in başında olduğu Diyanet, sürgünü “teftiş sürecinin selameti için geçici görevlendirme” yalanıyla savunmuştu.

***

ÖZ KIZINA ŞEHVET FETVASI

Adı çocuklara tecavüz haberleriyle anılan Ensar Vakfı’na ziyareti de Mehmet Görmez’in unutulmayacak icraatları listesinde. Görmez döneminde Diyanet’in internet sitesinde “Bir babanın öz kızına duyduğu şehvet, karısıyla olan nikâhını düşürür mü?” sorusuna yanıt olarak paylaşılan fetva ise rezaletin zirvesiydi. Cevabi fetvada “Babanın şehvetle kızını öpmesi ya da şehvetle ona sarılmasının nikâha bir etkisi yoktur. Babanın kızını kalın elbiselerden tutarak ya da vücuduna bakıp düşünerek, şehvet duyması, bu tür bir haramlık oluşturmaz.” ifadelerine de yer verilmişti. Mehmet Görmez ise, ensest fetvası haberlerini “İslamofobik nefret içeren gayri ahlaki haber mühendisliği, iftira” olarak nitelendirmiş, istifayı aklına bile getirmemişti. (Ayrıntılı bilgi için bakınız: “Fetva ve ayet mühendisliği” başlıklı yazı.)

***

GREV KIRICILIĞINA HUTBE

Hak aramanın, grev yapmanın, üretimi durdurmanın ve yavaşlatmanın günah olduğuna” dair hutbe marifeti de Mehmet Görmez’in Diyanet İşleri Başkanlığı’na rastlamıştı. 2011 yılında Düzce’deki bir fabrikada DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası üyesi 120 işçi sokağa atılmış, bunun üzerine kalan işçiler tepki ve dayanışma eylemi düzenlemişlerdi. Düzce Müftülüğü Diyanet onaylı bir hutbeyi camilerde okutarak patronun yanında saf tutmuştu. Skandal hutbede “İşi yavaşlatmak ve iş yerine zarar vermek, kârı ve kârlılığı azaltıcı davranışlarda bulunmak çalışanı ağır dini mesuliyet altına sokar” deniliyordu. 

***

HARAM KAZANÇ İLE HACC’IN SEVABI

Nihayet “haram para ile de hacc yapılabilir” fetvası. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’na, “Borçlanarak hacca gitmek doğru mudur?” diye sorulmuş. Yüksek Kurul, soruyu yanıtlarken borçlanarak hacca gitmeye olur vermiş. Oysa  çocukluğumun din dersi öğretmeni Naci Bey, borçlu bir Müslümanın hacca gidemeyeceğini anlatırdı. Demek o devirde Müslümanlık öyle gerektiriyordu! Her neyse!

Orda durmamış Diyanet evliyaları. “Haram yolla elde edilen kazançla yapılan hac geçerli midir?” sorusunu da araya sıkıştırmış. Ne yanıt verse iyi? “Gayrimeşru yolla elde edilen para ile hac etmek uygun değildir. Asıl olan, ibadetlerin helal parayla yapılmasıdır. Bununla birlikte haram parayla hacca giden kişinin haccı sahih olup, üzerinden hac yükümlülüğü kalkmış olur.”

Yanıt aynen böyle. Bu yanıta “Ancak, gayrimeşru kazancın sorumluluğundan kurtulmak için, bu malı yoksullara veya hayır kurumlarına vererek elden çıkarması ve bir daha işlememek üzere tövbe etmesi gerekir” cümlesini de eklemiş Diyanet.

Diyanet evliyalarının yanıtı, Bilal oğlanın bile anlayabileceği kadar açık net. Yani hırsızlık, dolandırıcılık, yankesicilik, ihaleye fesat, rüşvet, irtikap, güveni kötüye kullanmak... Aklınıza ne kadar ahlaksız adi ameller gelirse gelsin. Bu ahlaksız adi işlerden hangisini ne kadar amel ederseniz edin. Haram para ile hacca gidiyorsunuz, kendinizi sıfırlıyorsunuz. Yani anadan doğmuş gibi günahsız oluyorsunuz. Yeter ki, haram kazancı elden çıkarmaya söz verin veya bir daha harama hile karıştırmamak üzere tövbe edin. Haram para ile haccınız helal sayılıyor!!!

Hani Görmez başkanlığındaki Diyanet’in hazırladığı STRATEJİK PLAN 2017-2021 başlıklı belgede “Dine yönelik ilgi ve alakanın artması, Ahlaki değerlerdeki aşınmanın yaygınlaşması” tespitine yer verilmiş ya. Haram kazanç ile hacc fetvası tam da bu raporla mütenasip bir fetva olmuş!

 

***

EŞCİNSELİN SEVABI VE KÂRI

Dinsizlerin, gayrimüslimlerin vergilerinden de zıkkımlanan Diyanet evliyalarının haram para ile hacc fetvasına şaşırdık mı? Elbette şaşırmadık. 

Netice-i kelam, haram para ile haccın İslam’daki hükmü böyle. Peki başka dinlerde, mesela Hıristiyanlıkta durum nasıl? Ne söylesem yalan olur. Çünkü bilmiyorum. Sadece ve sadece, aklıma gelen bir fıkrayı anlatabilirim. Artık ne ilgisi varsa.

Adam papaza gitmiş günah çıkarıyor. Demiş ki, 'ben eşcinselim.' 

'Vay utanmaz ahlaksız,' demiş papaz, 'hemen ağzını çalkala, üç kere Pater Noster duasını oku...' 

'Dahası var,' demiş eşcinsel, 'ben bu işi para karşılığı yapıyorum!' 

'Tüh rezil,' demiş papaz, 'üç de Ave Maria oku ceza olarak.' 

'Ama,' demiş adam, 'bu parayı kuruşuna kadar hayır işlerine harcıyorum... Bugüne kadar kaç öksüz büyüttüm, kaç yetim okuttum... Bu yoldan kazandığım paranın tek kuruşuna dokunmadım. Söyleyin bana, bu durumda cehenneme mi giderim, cennete mi?' 

Papaz düşünmüş düşünmüş düşünmüş... 

'Evladım, sevapların günahlarını karşılar, yediğin ..... yanına kâr kalır!'

Dediğim gibi sadece fıkraydı, Diyanet evliyalarının alınganlık duymaları gerekmiyor.

Bâki selamlar.

 

Yazarın Dİğer Yazıları

  1. Can'ları Bağlıyorlar İtleri Salıyorlar
    ''Mevcut Cumhurbaşkanı, Anayasa’nın yorum gerektirmeyecek açık hükmüne, yani bir kimsenin en fazla iki kere seçilebileceği hükmüne karşın üçüncü kez aday oldu; şaibeli seçimle tekrar seçildi. Milletvekili seçilen Can Atalay da,…
  2. Vatan Haini Bile Sayılmamıştık
    Kaç haftadır çeşitli tarihsel kişiler üzerinden vatana ihanet tartışması yapılıyor ya. Tam 40 yıl önce vatana ihanetle suçlanmıştık. Hatta, vatan haini bile sayılmamıştık. Devir 12 Eylül faşizmi devriydi. Solcu yani…
  3. Askeri Faşizmden Dİnci Faşizme Cezaevleri
    ''Cezaevlerinde dünden bugüne, askeri faşizmden İslamcı faşizme, özde değişiklik yok. Hukuku vicdandan adaletten insandan bu denli uzaklaştırmak, İslamcı iktidara nasip oldu. Bir kere daha anlaşıldı ki, cehalet ve kötülük iktidarı,…
  4. 'Müslümanların Ahlakla İmtihanı'
    Prof. Dr. Hüseyin Çelik, İslam coğrafyasında ahlakın zerresinin kalmadığını, İslami Hayat Endeksi’ne göre dünyanın en iyi ülkelerinin Yeni Zelanda, İzlanda, Hollanda, Finlandiya, İsveç, Norveç, Kanada gibi ülkeler olduğunu; Türkiye’nin 100’üncü sırada…
  5. Müslümanların Ahlakla Bitmeyen İmtihanı
    AKP iktidarı döneminde memleket tarihte hiç olmadığı kadar Müslümanlaştı ama hayatın hemen her alanında o ölçüde yozlaştı çürüdü, yarım yamalak da olsa var olan aklını ahlakını yitirdi. Gün geçmiyor ki…
  6. Gazze İçin Timsah Gözyaşları
    ''Her şeye karşın İsrail destekçisi Batı ülkelerinde halklar İsrail’in gaddarlığını, hükümetlerinin İsrail’e desteğini protesto ediyorlar. Yahudi sermayeli şirketlerde işçiler greve gidiyor. Protesto gösterileri çoğu kez polis tarafından dağıtılıyor; “liberal demokrasi”…
  7. Kutlanacak Cumhuriyet Kaldımıki?
    Cumhuriyet, egemenliğin cumhura yani halka ait olduğu devlet biçimi demek. Böyle bir devlette halk, egemenliğini ya doğrudan ya da seçtiği temsilciler aracılığıyla kullanır. Bu yönetim tarzı demokrasi olarak adlandırılır. Yani…
  8. Firanvunlardan Netanyahu'ya ve Erdoğan'a
    ''Akıl ve tarih, ırkçı dinci ümmetçi milliyetçi politikaların ve politikacıların halklar arasında düşmanlık ve vahşet dışında bir sonuç üretmediğini, bu politikacıların pençesine düşen halkların gün yüzü görmediklerini, başka ulusları ezen…
  9. Dİnci Faşizmin Kabusu Gezi Direnişi
    Hapishaneden dışarıya adımını atmak, yani tahliye olmak, bir insanın yaşayabileceği en derin sevinç ve mutluluklardan biridir. Ancak yaşayanlar bilir. Ne var ki siyasi mahpuslar, bu sevinci doyasıya yaşayamazlar, mutlulukları yarım…
  10. Ordu gözbebeğimizdir!
    Ordu gözbebeğimizdir!
    28 Eylül 2023
    CHF ALLAHKULU’NU KURTLARIN ÖNÜNE ATTI: “Ordu milletimizin gözbebeğidir. Allahkulu Sezgin Bey’in sözleri şahsi görüşüdür, fırkamızı bağlamaz. Gözbebeğimiz şanlı ordumuzu töhmet altında bırakan ifadeleri kabul edilemez. Bu konu yetkili organlarımızda görüşülecektir.” Tayyiban…
  11. İslam Temizlik Diniyse Neden Ortalığı..?
     Söz temizliğe gelince, bizden temizi yoktur. İslam temizlik dinidir, Peygamber’in deyişiyle “Temizlik imanın yarısıdır, cennete ancak temiz olanlar girecektir.” Rivayet odur ki, Peygamber’in nasihatine uygun olarak atalarımız hamamda yıkanırdı, misvak kullanırdı,…
  12. Barış da Düşman Ceza Hukukunun Kurbanı
    ''Barış Pehlivan son yazısında, “Siyah kölelerin yargılandığı bir düzen bu. Beyaz olsaydım, zengin olsaydım, dalkavuk olsaydım içeride olmazdım” demiş.'' Okur yazar herkes Barış Pehlivan’ı bilir herhalde. Şahsen tanışmak kısmet olmadı; ben…
  13. İslami Magandalık
    İslami Magandalık
    15 Ağustos 2023
    ''Nazım’dan bu yana değişen sadece lümpenleşme ve magandalaşmanın İslam ile ambalajlanması oldu. İslami lümpenleşmenin ve magandalaşmanın en acı sonucu kadınlara, çocuklara ve doğaya yönelik saldırganlıktır ki, ne yazılsa eksik kalır'' “Türkiye…
  14. Maganda Politik
    Maganda Politik
    7 Ağustos 2023
    ''Zaten doğru düzgün bir feodalizm yaşamadığımız gibi hızlandırılmış alaturka-arabesk lümpen (ve dahi artık abdestli) kapitalizmle birlikte kültürel doku çürüdü; kitabına uygun bir burjuva-proleter ayrışması olmadı; değer yargıları alt üst oldu; magandalık…
  15. Mizah Bahçelerindeki Sararmanın Hüznü
     Mizah, alışılmış sıradan hayata ve olağan düşünceye kurulan tuzaklarla gülümsetmek, gülümsetirken düşündürmek demek. Tuzağın temel malzemesi zıtlıklardır, talihsiz rastlantılardır. Ancak, herkesin gözü önünde cereyan eden bir zıtlığı kopyalayıp temsil etmek…
  16. Halkçı Hayal Kırıklığı
    ''CHP yanlısı medyada da durum farklı değil. Kılıçdaroğlu’nun başını istemeyen kanal ya da köşe yazarı yok gibi. CHP genel başkanlığından istifa etmedi diye neler neler demiyorlar Bay Kemal için. “Haysiyetsiz”,…
  17. Şu Zalim Zamcının Ettiği İşler
    ''Vergiyi ve fiyatları tayin eden Allah olunca, imanı kuvvetli emekçiye şükretmekten başka bir şey kalmıyor. Oysa, imanı kuvvetli emekçi, merkezin solunda sayılan Ecevit’i bir kalemde silip atmıştı. Hatta Demirel bile,…
  18. Tayyip NATO'yu Dİze Getirdi!
    ''1950’lerde Başbakan Adnan Menderes’in Amerika gezisini izleyen Anadolu Ajansı Genel Müdürü’nün haberi(!)  “dalkavukluk başyapıtı” olarak basın tarihine geçmiştir. Genel Müdür’ün yazdığına göre Menderes Amerikalıları öyle etkilemişti ki, “Amerikalılar 'Allahım, bize neden böyle…
  19. Osmanlı Nasıl Savaşıyordu, Rus Nasıl Savaşıyor?
    ''Wagner, ezici çoğunlukla, savaşmak üzere cezaevlerinden salıverilen mahkumlardan oluşuyor. Kurucusu Yevgeniy Prigojin Sovyet döneminde gasp ve hırsızlık suçundan 10 yıl hapis yatmış. Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra sosisli sandviç satışıyla yola…
  20. Merdan'a Namerdan Hukuk
    Merdan'a Namerdan Hukuk
    4 Temmuz 2023
    ''Merdan Yanardağ, düşman ceza hukukunun son kurbanı olarak tutsak edildi. Tutuklamanın resmi gerekçesi “terör örgütü propagandası yapmak” diye açıklansa da biliniyor ki Merdan, Cumhur İttifakı iktidarının Abdullah Öcalan ile yeniden…

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…