Erdoğan rejiminin asıl hedefi IŞİD değil, Rojava’nın işgalidir...

Yalçın YUSUFOĞLU

28 Eylül 2014
Erdoğan rejiminin asıl hedefi IŞİD değil, Rojava’nın işgalidir...

TAYYİP ERDOĞAN’IN MASKESİ DÜŞÜYOR --Anadilde kısaca Rojava olarak adlandırılan Batı Kürdistan’a Tayyip Erdoğan önderliğinde Türk militarizmi -Işid’le savaşmak görünümü altında—müdahale etme emelinde, hatta kararlığında. Bu niyete şimdiye dek sadece Kılıçdaroğlu itiraz etti.

Pek çok kimse soruyor; "Tayyip Erdoğan neden bu kadar keskin çark etti de, IŞİD aleyhine konuşmaya başladı." Kimisi New York’ta Obama “sopayı gösterdi de ondan” diyor. Belki öyledir. Barack Obama daha önce beysbol sopası elindeyken görüşmüştü. Kimisi ise onun gibi konuşuyor; "Artık rehineler serbest de, ondan" diyor.

Fakat dikkat edilirse,Tayyip Erdoğan’ın da, yamağı Davutoğlu’nun da en çok lafını ettiği husus “Tampon bölge” oluşturmak. Tayyip Erdoğan ayrıca havadan vurmak yetmez, mutlaka karadan askeri müdahale lazım, “Türk Silahlı Kuvvetleri bugünler için var” diyerek askeri müdahale vurgusu yapıyor. O ve benzer ağızlar 2 Ekim’de Meclis’e savaş tezkeresinin sevk edileceğini söylüyorlar.

Bütün o lafların tek bir anlamı vardır: Anadilde kısaca Rojava olarak adlandırılan Batı Kürdistan’a Tayyip Erdoğan önderliğinde Türk militarizmi -Işid’le savaşmak görünümü altında—müdahale etme emelinde, hatta kararlığında. Bu niyete şimdiye dek sadece Kılıçdaroğlu itiraz etti.

Biz “tampon bölge” lafının ne anlama geleceğini biliriz. Turgut Özal zamanında da “tampon bölge” lafı çıkmıştı. İstenildiği şekilde bir Tampon bölge oluşturulamadı, ama, bir boşluk şeridi bırakıldı, Ankara ile Saddam Hüseyin arasında yapılan antlaşma gereği Türk ordusu Kuzey’in gerillalarına karşı “sıcak takip” adı altında Irak sınırını sık sık aşıp Güney Kürdistan’a girebildi.

Baba George Bush’un 1991 Ocağı’ndaki Körfez Savaşından sonra Irak devleti askeriyle, polisiyle, memuruyla Güney Kürdistan’dan çekildiğinde, bu mutabakat kâğıt üzerinde kaldı. Bu kez T.C. “kırmızı çizgilerini” ilan etti.

O kırmızı çizgilere göre, şayet Güney Kürtleri Bağımsızlık ilan ederlerse bu Kuzey’in Kürtlerini de etkilerdi. Onlar da bağımsızlık isterlerdi.

Şimdi işler değişti: O sıralarda “aşiret devleti” dedikleri Kürdistan Özerk Yönetimi Türkiye’nin (Tayyip Erdoğan rejiminin) bölgedeki adeta tek ticari ve siyasi ortağı oldu.

Türkiye’nin F. Almanya’dan sonra en fazla ihracat yaptığı ülke orası. [Kırmızı çizgiler konusunda çok hassas olan TSK da durumdan pek memnun, çünkü Türk şirketlerinden en fazla yatırımı olan kuruluş OYAK]

ERDOĞAN REJİMİNİN EN YAKIN DOSTU BARZANİ AİLESİ

Dahası da Mesut Barzani devlete muhalif olan Kuzey’in siyasi hareketine karşı propaganda yürütüyor. O Şivan Perwer’i, Tayyip Erdoğan ise İbrahim Tatlıses’i yedeğine alıp Diyarbakır’a AKP yanlısı çıkartma yapıyor, bilmem kaç yüz çift için düğün düzenliyor. Tayyip Erdoğan’a övgüler düzmüş olan Leyla Zana da Emine Hanım’a refakat ediyor. Bütün yalaka medyacılar alkış tutuyorlar, şeflerinin “GÜNEYDOĞU”yu fethettiğini sanıyorlar.

Rojava da devrim olunca, kantonlar ilan edilip sadece Kürtlerin değil, bütün etnilerin siyasi eşitlik ve temsil hakkı elde ettikleri halk meclisleri kurulunca, kadın özgürlüğü hareketi devrimde öne çıkmaya başlayınca, --bugüne değin belki ancak Paris Komününde, 1917 Ekim Devriminin başlangıç evrelerinde, İspanya’da NAZİLERİN masserschmidt savaş uçaklarından oluşmuş Condor (Akbaba) Lejyonunda ve faşist İtalyan birliğinin saldırıları eşliğinde yıkılan Cumhuriyet iktidarında görülebilmiş—devrimci dönüşümleri ve hakiki bir halk demokrasisine doğru yol alınınca, Tayyip Erdoğan rejimi telaşlandı, içeride “çözüm süreci” diye diline pelesenk ettiği oyalamayı başlatırken, Suriye’de Selefi köktendincileri Kürtlere (PYD ve onun silahlı kolu YPG’ye) karşı var gücüyle besledi.

El Nusra ve IŞİD bol bol para, silah, lojistik destek aldılar, o katillere Türkiye sınırları içinde olanaklar açıldı. Silahlı eğitimler verildi, iki sınır kapısından rahatça girip çıkmaları sağlandı.

Çünkü Rojavalılara saldırıyorlardı. Dışişlerinde gizli toplantı tapelerinde Hakan Fidan “2000 TIR gönderdik” oraya diyordu. Efgan Ala ise o silahların Türkmenlere gönderildiğini iddia ettiyse de, söyledikleri Türkmen sözcüleri tarafından yalanlandı.

IŞİD’in baş finansörü Yasin El Kadı’nın sadece Bilal Oğlan’la değil Tayyip Erdoğan ve Hakan Fidan’la aralarındaki bir toplantı öncesinde görüntülenmiş fotoğrafları vardı.

Bir Irak milletvekili (Adnan Sirac) geçtiğimiz Ağustos’ta El-Alem TV’ye verdiği beyanatta, “Musul işgalinin arkasında MİT ve Suudi Arabistan (Yasin El-Kadı’yı kastediyor) var, IŞİD, MİT ve Suudi kaynaklarca desteklenmektedir” demişti (cahitalptekin.wordpress.com/2014/08/).

Çeçenistan’dan Türkiye’ye gelmiş bir takım Çeçenler İşid’e komutan atandılar.

Bu saldırılar sırasında Barzani ailesinin Güney Kürdistan yönetimi sınırlarını kapattı, kendi tarafına göçmen geçmesin diye hendekler kazdı.

Yani IŞİD +Tayyip Erdoğan ve çömezi Davutoğlu+Mesut Barzani Rojava devrimine karşı bir şeytan üçgeni oluşturdular.

IŞİD orada başarılı olamayınca, Irak’a geçti, Musul’u ve Orta Irak’ı işgal etti, Ezidileri, Türkmenleri soykırıma uğrattı, adını İslam Devleti diye değiştirdi, çakma bir hilafet ilan etti. ama orada da ilerleyemeyince, şimdi güçlerini tekrar Batı Kürdistan’a yöneltti, Kobane’nin çeşitli köylerini işgal etti. Afrin ve (Kobane’nin bağlı olduğu) Cizre’yi düşürmeye çalışıyor. Bu bölge Türkiye sınırı boyuncadır.

TAMPON BÖLGE TEŞEBBÜSÜNE KARŞI DAYANIŞMA

İşte Tayyip Erdoğan’ın tampon bölge ısrarı ve asker gönderme emeli Batı Kürdistan’ı Türklerin işgal etmesi demektir.

Oradaki köylerin çoğu boşaltılmıştır. IŞİD etnik temizlik peşindedir. Daha şimdiden sınırı aşarak Türkiye’ye sığınan insanların sayısı 160.000’i geçmiştir.

İslam Devleti’nin’in insandan boşalttığı yöreyi Türkiye’nin güvenlik şeridi adı altında kontrol etmesi daha kolay olacaktır.

Tayyip Erdoğan rejiminin bu hesapları karşısındaki en etkili güç Kuzey’in politikleşmiş ve hareketlenmiş halkıdır. Kobane olayı nedeniyle Kuzey halkı ayaktadır. Her gün Suruç’a, Ceylanpınar’a (İstanbul, İzmir dahil) Diyarakır’dan, Şırnak’dan, Mardin’den, Hakkâri,den, Van ve Siirt’ten, Adana’dan otobüslerle, midibüslerle insan gelmektedir. “Yalnız değilsiniz” demek için gelmektedir. İnsanlar dolu dolu yardım malzemeleriyle gelmektedir. Bu yardım seferberliğini HDP’li belediyeler ve yerel parti örgütleri organize etmektedir.

Ayrıca illerden kamyonlar yola çıkmaktadır. Ağrı gibi nisbeten uzak bir ilden bile bir TIR dolusu yardım malzemesi gelmektedir.

Tayyip Erdoğan’ın planını bozacak olan işte bu yüksek dayanışma ruhudur.

Sadece bu kadar da değil, Kuzey’in Kürtlerinden insanlar da silahlanıp YPG’ye yardıma koşuyorlar. Mesela Kuzey’in Cizre’sinden gidip YPG’ye katılan evli ve 5 çocuk babası (Evet, beş çocuk babası) Abdullah Elçeoğlu Ağustos başında Heseke’de İslamcı canilere karşı savaşırken öldürülmüş ve önce Qamışlo’ya, oradan da Cizre’ye getirildi ve 5 bin kadar insan cenazeyi kilometrelerce taşıdı. HDP merkezi adına Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın da katıldığı defin töreni siyasi kararlılığın ifadesiydi. O sırada henüz Kobane saldırısın yoktu.

TAYYİP ERDOĞAN’IN MASKESİ DÜŞÜYOR

Şimdi sayısını bilemediğimiz kadar Kuzey’li silahı alıp direnişe katılıyor. “Çözüm Süreci”yle silahlı mücadeleden kurtulmuşlardı! Şimdi YPG saflarına koşuyorlar.

Ve bölgeye gidin, dinci ya da menfaatçi Tayyip Erdoğancılar hariç herkes Türkiye’yi ve Tayyip Erdoğan’ı suçluyor.

Davutoğlu’nun alel acele yardımsever gözükmesi de sahtedir ve Haziran için oy endişesindedir.

Oysa o insanların durumu 21. Yüzyılda bir insanlık dramadır, sayılamayacak kadar çok çocuk, kimi annesine sarılmış, kimi ne olduğunu anlayamamış, elindeki ekmeği kemiriyor ya da bir pet şişeden su içiyor, hatta annesinin memesini bırakmıyor.

Her tarafta çocuklar, bebekler, annelerinin saçlarını iki yana ördüğü kız yavrular. Bu manzaraları büyük kentlerdeki Suriyelilerle de sık sık görüyorduk. Ama binlercesini bir arada değil.

İşte İslam fanatizminin insansızlığı ve o fanatizmden medet uman servetler, rüşvetler içinde yüzen siyasi kodamanlar.

Çözüm süreciymiş? Hani, nerede? HPG çekildi. Sen ne yaptın? Hiç. İki buçuk senedir havanda su dövüp, aklın sıra adam kandırıyorsun.

Yukarıda çok azını yansıttığımız gerçekler varken hükümet adına HDP ile sık sık görüşüyorsun, onlar gene İmralı’ya gidiyorlar, belki sonra tekrar Kandil’e. Derken sen bir daha onları çağıracaksın. Yol haritasıymış, plan-programmış, bilmem neymiş. 2,5 seneyi aşkın zamandır bu böyle sürüp gidiyor.

Ama senin yüzünden Kobane’de insanlar ölüyor, 160 bin insan Kürdistan’ı bölen sınırın kuzey tarafında, on binlercesi güney yakasında yerlerinden, yurtlarından, evlerinden hayvanlarından, ekinlerinden mahrum edilmiş vaziyette perişan ve geleceksiz yaşıyorlar.

Buna rağmen konuksever ve gönüldenler. Kendilerini ziyarete gelenlere “Xer hati” (Hoş geldin) diyorlar. Sanki bizler misafir, onlar ev sahibi.

Hani, yalan da değil. Evin sahibi onlar ve evlerine sahip çıkmak, kendi evlerinde başkalarını değil, kendilerini hükümran kılmak için savaşıyorlar.

Yazarın Dİğer Yazıları

  1. 1 Kasım 2015 manzaraları...
    Rejimin 7 Haziran 2015 sonrasında başvurduğu seçimleri tekrarlamak icadı Türkiye’de riya, sahtekârlık, demagojiyle… ve kanla dolu tarihsel bir dönem oldu. Mesela Ahmet Davutoğlu’nun “Ankara’daki terör saldırısından sonra oylarımız yükselme trendine…
  2. Kanlı ortam kime yarıyor?..
    ''Tayyip Erdoğan rejiminin hesaplarını kolaylaştıran başlıca etmen KCK Yürütme Konseyinin şiddeti tekrar başlatması oldu.'' Saray 7 Haziran 2015’te yediği şamarın şokunu atlatacak manevralarla ilk günden beri arzuladığı yeniden seçime gidilmesini…
  3. Asıl suçlu canileri beslemiş, büyütmüş olanlardır!
    Son katliam, ihtirası uğruna her şeyi yapacak, her türlü melanete başvuracak tıynette olan politikacının ülkeyi hangi badirelere sürükleyebileceğinin, memleketi nasıl da kan gölüne çevirebileceğinin yadsınamaz bir kanıtını oluşturdu. 20 Temmuz…
  4. Savaş tamtamları da AKP’yi kurtarmaz!..
    Erdoğan, 2003’te ABD’nin peşinde Irak’a girme hazırlıkları yaparken de pervasızdı. Hatırlayınız: Irak sınırına katar katar asker taşınıyordu. CHP ile bir kısım AKP’linin Meclis’teki karşı oyları sayesinde savaş emelleri suya düştü.…
  5. Seçim 2015: Hiçbir seçim böyle kanlı olmamıştı...
    ASLA UNUTULMAYACAK BİR SEÇİM --Erken seçim, yeniden seçim vesaire konuşulurken üzerinde asıl durulacak nokta 7 Haziran 2015 öncesindeki kanlı tertipler olmalı. Zira seçim bitti diye, o kanlı olaylar bitmez. Seçimlerin üzerinden…
  6. Bir demokrasi suçlusu: Süleyman Demirel
    'Bana milliyetçiler cinayet işliyor dedirtemezsiniz'' deyişiyle ünlü, 1975-1977 döneminde bir çok siyasi cinayet ve katliamdan sorumlu faşist Milliyetçi Cephe hükümetlerinin başbakanı, 28 Şubat'ın cumhurbaşkanı Süleyman Demirel öldü.. Egemen basın ve…
  7. Oy gaspı ve namus...
    Oy gaspı ve namus...
    3 Haziran 2015
    HDP’nin barajı geçmesinin asıl önemi Tayyip Erdoğan’ın parlamento çoğunluğunu yitirme ya da zayıf bir çoğunluk elde etme olasılığıdır. Ancak o zaman işbaşındaki rejimi sona erdirme olanağı gözükecektir. AKP yöneticisi bakanlar…
  8. 12 Eylül 2010 Anayasasıyla kurulan Yargı düzeneği
    “Paraları sıfırladın mı noktasından savcıları sıfırlama noktasına geldiler” --Mevcut rejim Yargının altını üstüne getirdi, bütün kuralları ve kurumları eğdi, büktü, kendine benzetti. 12 Eylül 2010 Referandumunu yapmakla eline geçirdiği olanakları tepe…
  9. Soykırım zihniyeti 100 yıldır sürüyor
    Bütün o yüz yıl boyunca Türk milleti o kadar şartlandırıldı ki, herkes birbirini azdıra azdıra 1915 ve sonrası bir tabu haline geldi. İnanınız ki, inkâr bugün dünkünden çok daha şiddetli.…
  10. Bu kez de siyasi nitelikli hayvan katliamı...
    Siyasi iktidarın insan katliamıyla, ağaç katliamıyla kabarmış siyasi suçlar siciline şimdi aynı nitelikli hayvan katliamı da eklenmiştir. Belediye görevlilerinin sokaklarda tüfekle köpek öldürdüklerine, zavallı hayvanların çığlıklar içinde kendi etraflarında döne…
  11. Siyasi iktidarın çocuk katliamları...
    ''2011’de Roboski’de öldürülen 34 kişiden 22’si çocuktur. Bu açıdan Roboski Katliamı, aynı zamanda bir çocuk katliamıdır. 2012 yılında 10, 2013’te 1 ve 2014’te 3 çocuk öldürülmüştür. 2015’in ilk ayında Cizre’de…
  12. Hırsızın hiç mi kabahati yok?
    İslam bu değildir, şudur, barış dinidir gibi laflar söylenmesi gereken, fakat herkesin kös dinlediği (nafile yere söylenen) sözlerdir. İnsan ister istemez “Hırsızın hiç mi kabahati yok?” diyesi geliyor. Çünkü daha…
  13. Papa Türkiye'de: Konuk, eski bir darbeci...
    Avrupa'dan tecrit olmuş Erdoğan bula bula sicilli bir darbeciyi buldu.. Bugün fakir-fukara babası geçinen yeni Papa kirli savaşın prototiplerindedir. İnsanlık suçuna ortak olmuştur, maiyetindeki din adamlarını işkencecilere teslim etmiştir. Türkiye’yi ziyaret…
  14. Bir demokrasi suçlusu: Süleyman Demirel
    Kendisini devirmiş olan 12 Mart 1971 darbesinin Cuntasının emrindeki askeri mahkeme tarafından ölüm cezasına mahkûm edilmiş Deniz-Hüseyin–Yusuf’un cezaları Meclis’te oylanırken Adalet Partisi (AP) Genel Başkanı ve Isparta Milletvekili olarak büyük…
  15. Rüşvete, yolsuzluğa takipsizlik..
    RÜŞVET ŞEREFSİZLİĞİ KİŞİNİN PEŞİNİ BIRAKMAZ --Erdoğan oğluna müteaddit defalar telefon ediyor ve evdeki paraları başka yerlere nakletmesini istiyor, buna rağmen oğlu evde hâlâ 30 milyon Avro’nun kaldığını söylüyordu. Tayyip Erdoğan’ın…
  16. Işid şeriklerinin saltanat ve sadaret merasimi...
    Sultanı ayakta alkışlayanlar arasında HDP’lilerin de bulunması beni yaralamıştır. --Tayyip Erdoğan’la yamağı Ahmet Davutoğlu’nun besleyip büyüttüğü, kamyon kamyon silah taşıdığı, silah ve mühimmat araçları aranmasın diye Meclis’ten dokunulmazlık kanunu çıkardığı İslamcı katil güruhlarından…
  17. Erdoğan'ın 'taht'a çıkmasına yardım edenler
    Şayet seçim 2. tura kalacak olursa, oylama Tayyip Erdoğan ile Ekmeleddin İhsanoğlu arasında geçeceği için, ulusalcılar CHP seçmenini sandıktan uzak tutmaya, tatil beldelerinde bulunan potansiyel CHP seçmenlerinin oy kullanmak için…
  18. Tayyip Erdoğan’ın cülus töreni
    Daha seçilmeden seçilmiş gibi konuşacak. Başkanlık sistemine ilişkin hiçbir anayasal, yasal düzenleme yokken, sistem gelmiş gibi davranacak. Yani mevcut yasalar dışına çıkacağını, “icracı C. Başkanı” olacağını peşinen ilan edecek. Onu…
  19. Fıtratında aşağıya doğru sürüklenme de var!
    "KATİL SERIYE BAGLADI" --Okmeydan'ında iki kişinin daha öldürülmesini en veciz biçimde anlatan gazete başlığı Özgür Gündem'inkiydı. Gazete Uğur Kurt ve Ayhan Yılmaz'ın öldürülmeleri için "Katil seriye bağladı" diyordu. Özne üçüncü…

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…