'Yeni Türkiye' Soma madeninin altında kaldı..

Mehmet Özgen

2 Haziran 2014
'Yeni Türkiye' Soma madeninin altında kaldı..

Erdoğan öyle bir stratejik hataya -Taksim'e sokmama inadına- düştü ki, artık Gezi parkına girildiği günün devrimin başlangıcı olması farz olmuştur. Şimdi bize düşen bunun fikri ve örgütsel hazırlığını yapmak. Esin kaynağı yine Gezi Direnişidir. Geçen bir yıl, bir kere daha teyid etti ki, devrimler önce insanların kafasında olur, sonra gerçekleşir..

Büyük bir toplumsal acının karşısında kontrolsüz bir vicdansızlık..

Kendisini protesto edenleri döven, görüntülemek isteyen bir genç kızı yumruklayan bir başbakan..

Katliamı, "darbe" sabotaj diye siyasi alana çekme gayreti içindeki iktidar vekilleri, hempaları, medyası, yalakaları..

Maliyeti 140 dolardan 23 dolara düşürmekle övünüp, bunu nasıl başardığını izah etmeyen, kendisine bu soru sorulmayan ve utanmadan kameraların karşısına çıkıp hiç ihmalimiz yoktur diyen bir patron..

Madeni gazetecilere, kameralara kapatarak, içerde ne olup bittiğini, Suriyeli mültecilerin gömülüp gömülmediğini, gerçek ölü sayısının ne olduğunu anlamamızı engelleyen bir iktidar..

Daha çok cümleler kurulabilir böyle..

Ama anlamı yok..

İKTİDARI ELEŞTİRMEK ZAYIFLIK GÖSTERGESİDİR ARTIK
Bir ülke ki, başbakanı acı içinde öfkesini haykıranlara ahlaksız, terbiyesiz diye çıkışıyor.. Kendisini protesto edenlere "İsrail d
ölü" diyebiliyor ve tokatlayabiliyor., korumalarına d
övdürtüyor.. ve sıkışınnca dövdükleri vatandaşın ifadesini tehtidle değiştirtiyorlar.. Bir başbakan ki, "her gün tören mi olacak, öldü gitti" diyebiliyor, Berkin Elvan için.

Burada söz bimiştir..

Bütün bunları sineye çekmek, susmak onursuzluktur..

Böyle bir iktidarı eleştirmenin de hiç bir faydası yoktur.. Eleştirmek zayıflık göstergesidir artık. Çünkü eleştiri demokrasi bilincini içselleştirmiş olanlar için bir anlam ve değer taşır, "diktatör" diye tanınmladığınız için değil.

Toplumu bu alçaklık batağından, bu dikatörlük mühendisliğinden çekip çıkarmaktır elzem olan..

"YENİ TÜRKİYE" SOMA MADENİNİN ALTINDA KALDI
Soma katliamı göstermiştir ki, bu iktidarın temel dayanaklarından biri emekçi kitleleri yoksullaştırıp, toprağından yoksunlaştırıp açlıkla karşı karşıya bırakarak, sermayenin ve devletin kölesi haline getirmek ve onları satın almaktır.. Sadakaya mahkum etmek ve ölüm karşısında bile insanlık onurlarını hiçe saymaktır.. Sadece İstanbul Büyükşehir belediyesi bütçesinin %24'
ü sosyal yardım adı altında yoksullara, yandaşlara dağıtılmaktadır ve seçimlerde gördük ki, bu oya tahvil edilmiştir. Soma'da işçilerin canı pahasına çıkardıkları kömür, başka yoksul kesimleri satın almayı kolaylaştırıyor. İşçilerin katmerli sömürüsü iktdarın payandalarını güçlendirmesini sağlıyor..

Bu, düzenin nasıl bir alçaklığa dayandığını göstermeye yeterli olmalıdır..

Karşımızda yoksulluktan beslenen, bütün insanı değerlerini yitirmiş, kendine şekil haline getirdiği islamı kalkan edinen hain bir ittifak var. Onun kurmakta olduğu koleci bir düzen var.

Yine Soma katliamı göstermiştir ki, "Yeni Türkiye" ve uzantısı olduğu 12 Eylül düzeni o madenin altında kaldı.. Tarihen 12 Eylül'ün kurduğu sisitem tükenmiştir. 12 Eylül faşizminin ayar verdiği kapitalist düzen, o ayarlarla ancak buraya kadar geldi. Ve şimdi tarihin çöp sepetine gitme zamanı. Bunun için ayak direyerek ancak Hitlerci bir faşist rejimle, islamcı bir ideloji ile kendini sürdürmek istiyor..

DEVLET İKTİDARI ARTIK SUÇ ORTAKLIĞIDIR
RTE "Yeni Türkiye'ye alışacaksınız" diyor. Soma'da olan bir kölelik düzeniydi. İşte buna alışacakmışız. Yani korkutarak, bastırarak, sindirerek, gözdağı vererek ve şiddete başvurarak yönetmeye çalışacak. O yüzden polislere "nasıl sabrediyorlar anlamıyorum" diyerek "Sabretmeyin, vurun, sokağa çıkamasınlar" direktifini veriyor.. Okmeydanı kana bulanıyor. 15-20 öğrencinin eylemi kontr-gerilla taktikleriyle bir anda, molotflu, silahlı, ulusal çapta bir olaya dönüştürülüyor. Ve tamda cemevinin avlusuna doğru yönlendiriliyor. Cemevi, hiç ilgisi yokken olayların odağı haline dönüştürülüyor.

Amaç Alevi-çatışmasını kışkırtmak değil mi? Ve korktukları kitle eylemi, sokaklar değil mi?

Görmemiz gerekiyor ki RTE'nin ve iktidarın provokasyona, şiddete, baskıya başvurmaktan başka çıkar yolu kalmamıştır.

Korkuyorlar. Korkacakları çok şey var.. Suçları çok.. 17-25 Aralık operasyonları, siyasi suçlarının yanısıra, hırsızlık, rüşvet, yolsuzluk ve gasp suçlarını da ortaya çıkardı. Devlet iktidarı artık bir suç ortaklığıdır. Öyle bir ortaklık ki, savaş çıkarmak için "gerekirse türbeye füze atarız" diyerek kendi askerini öldürmeyi düşünecek kadar alçak ve onursuzdurlar.

TOPLUMU, İNSAN TOPLUMU OLARAK YOKEDİYORLAR
Bu iktidar kadrosunun, topluma ve ülkeye vereceği bir şey olmadığı gibi, onun bütün olumlu değerlerini yokederek ayakta kalma gayreti içindedir. Ahlak ahlak diyerek, "örtü"nün altında ahlaksızlığı teşvik ederek varolan ahlakını yokediyor, kontrol ettiği medya vasıtasıyla vicdanını da köreltiyor. Medya kalemşörleri, alçaklıkta, yavşaklıkta, yalakalıkta, ikiyüzlülükte, yalan üretmekte birbiriyle yarış halinde. Ve hepsi Hitlerin, Mussolinin, Franko'nun vandal ve lanetli ruhlarını RTE'nin bedeninde reenkarne ederek bir diktatör yaratma, onu führer yapma yarışındalar. Ulema takımı, halkın egemenlere ve diktatöre boyun eğmesi için dini dahi tahrif etmekten kaçınmıyor. Soma'da acıya ve zulme isyan eden emekçilere itaat etmeyi telkin ediyorlar. Toplumu, adalet duygusunu, vicdanını çökerterek teslim almak istiyorlar..

Kısacası, bunların toplumu bir insan toplumu olarak yoketmek ve kendi insanlıkdışı rejimleri için ülkeyi yağmalamaktan başka amaçları yoktur.

Bu iktidarın cinayetleri ve katliamları giderek artmaktadır. Soma'daki facia araştırılacak, hesap sorulacakmış. Bundan kimsenin kuşkusu olmasınmış..
9 Geziçinin kanı kurumamıştır. Hesabını veren yoktur.. Aksine Gezi direnişçilerinden, katılımcılarından hesap sorulur olmuştur. Roboski'de katledilen 34 Kürt köylüsünün dosyası kapatılmıştır.. Reyhanlı katliamının akıbetini bilen yoktur. Soruşturma savcısı AKP'li olan Soma katliamının hesabı belli ki zamana yayılıp unutturulacaktır..

Sadece kendilerine karşı rüşvet ve yolsuzluk operasyonlarını soruşturuyorlar.. Bunun için devleti bile, HSYK ve MİT yasalarıyla yeniden tahkim ettiler. Bu, kendilerinden olmayanların canının hiç kıymeti yok demek değil mi? Gezi cinayetlerinin nasıl soruşturulduğu açık değil mi? Delilleri karartmakta nasıl maharet gösterdikleri ortada değil mi? Katiller içimizde dolaşmıyor mu? Sivas katliamcılarını "miletimize hayırlı olsun" diyerek serbest bırakıp kaçırtmadılar mı?

MECLİS,12 EYLÜL'ÜN DANIŞMA MECLİSİNE DÖNÜŞTÜRÜLDÜ
Parlamento artık iktidar tarafından işlevsizleşitirilmiş, fiilen 12 Eylül'ün Danışma Meclisine dönüştürülmüştür. Çoğunluk lideri halife ya da şef olarak algılanmaktadır, mensupları ondan tokat yiyecek kadar alçalmıştır. Oradan halk yararına, adalet için hiçbir yasa çıkmamakta, hiç bir araştırma önergesi geçmemektedir. Kuvvetler ayrılığı ilkesi ortadan kaldırılmış, iktidar tekelleştirilmiştir.. Bürokrasi homojenleşmiş siyasi iktidarla kaynaşmıştır..

Devletin biçimi değişmiştir artık. Bunu anlamak için değişimin şekle bürüneceği 2023 mü beklemeliyiz? Tayyiban cumhuriyeti ilan edildiği zaman mı uyanacağız?

Kendisine demokratım, ilericiyim, halkın vekiliyim diyenlerin, insanların hayatıyla ilgili bir araştırma önergesini dahi reddeden o mecliste çözecekleri sorun yoktur.. O parlamento çoğunluğunu ikna edebilecek koşullar ortadan kalkmıştır. Ortaklaşacak bir mevzu kalmamıştır.

Eğer bir kurum sizin rolünüze imkan vermeyecek bir noktaya getirilmişse, sizi dinleyen yalnızca sizin gibilerse, konuşmalarınız dahi istenildiğinde halka aktarılmıyorsa, kısacası sizin deyişinizle "yasama yürütmeye bağlanmışsa" o kurumun halk için işlevi kalmamış demektir. Ve sadece mücadeleyi o alanla sınırlamak yozlaşmaktan, çürümeden başka bir sonuç getirmez.

İşte size somut örnek..

Ezgi Başaran ‘Bizi aptal yerine Koyuyorlar' başlıklı yazısında şu verileri aktrarıyor bize: "8 Mart 2012-18 Mart 2013 tarihleri arasında 440 günde 216 araştırma önergesi verildi. Bunların 50'sı AKP'nin, 103'u CHP'nin, 59'u MHP'nin, 54'u BDP'nindi. AKP'nin 50 önergesi kabul edilirken muhalefetin 0, evet, yazıyla da sıfır önergesi kabul edildi. E o zaman... Bizi aptal zannediyorlar. Net."

Mesele yoruma ihtiyaç duyulmayacak kadar "net"tir..

CHP TARİHSEL BİR EŞİKTE
İşte böyle bir noktada, halkın mücadelesine önderlik etme iddiasındaki parlamento içindeki partiler, majestelerinin muhalefeti gibi bir süs olarak varolmaya devam etmek istemiyorlarsa ve böylece rejime meşruiyet sağlama, demokrasi yanılsaması yaratmak istemiyorlarsa parlamento-dışı mücadele alanıyla birleşmelidirler.. Hatta "parlemento içindeki mücadeleyi diğer mücadele biçimlerine" sokağa bağımlı kılmalıdırlar. İşte o zaman parlamento kısmi bir çözüm yeri olmasa bile, halkın mücadelesi için güçlü bir kürsü olabilir.

Ana muhalefet partisi CHP bu bakımdan tarihsel bir eşiktedir. Bugüne kadar eski düzenin restorasyonunu temel alan bir mücadele yürütmüş, bütün toplumsal hareketleri ve özgün bir halk hareketi olan Gezi İsyanını da parlamenter sınırlar içinde gelişecek düzen içi muhalefetin içinde tutmak isteyen bir anlayışa sahip olmuştur. 30 Mart seçimleri bu siyasi anlayışın başarısızlığını gösterdiği kadar çıkmaz bir yol olduğunu da teyit etti. Parlamenter mücadelenin işlevsizleşmesinin daha görünür olması ise, bu politikayı büsbütün imkansız kılmaktadır.

EKSİK OLAN İRADI MÜDAHALE NİYETİ
Tarihte bireyin rolünü hatırlamamız gerekir. Birey olmazsa, onun öncü eylemi olmazsa tarihte olmaz. Çünkü tarih otomatik bir süreç değildir. Yoksa önderlere, partilere, örgütlere, programlara, politik ve teorik mücadelelere ne gerek kalırdı.

Marx, bazen 20 yıl geçse de sanki hiçbir şey olmamış da sadece birkaç gün geçmiş hissi veren dönemler olduğu gibi, bazen de bir günde yaşanan değişimlerin adeta 20 yıl geçmiş hissi verdiğinden söz eder. Bu şekilde tarih, akışı içinde zaman zaman toplumları hassas kavşak noktalarına getirir, ki bu dönemler kriz ve alt-üst oluş dönemleridir. Böylesi dönemler, olağan dönemlere nazaran iradı müdahalelerin etki gücünü, yani yaratacağı sonuçların büyüklüğünü arttırır.
Türkiye böyle koşullardan geçiyor.. Ancak eksik olan öyle bir iradı müdahale niyetinin henüz ufukta görünmemesi..

GEZİ'NİN ŞAVKI
Burjuva cumhuriyeti fiilen sona erdiren, 2023 de kendi rejimlerini resmen ilan etmenin hazırlığı içindeki AKP-devletinin ayağına Gezi takıldı. Gezi direnişi korkuyu, teslimiyeti sona erdirdi.. O gün bugündür diktatörlük heveslisinin maskesi düştü, hırçınlaştı.. Gezi'yi dilinden düşürmez oldu. Kitlelerin ayağa kalkmasından ödü kopuyor.

31 Mayıs'ta da görüldü; 50 bin polisi işgal kuvvetleri gibi her köşe başına dikseler de, insanları yerlerde sürükleseler de, 400'e yakın gözaltı ve onlarca yaralı da olsa, ne Erdoğan'dan ne de polisinden korkan yok. Asıl korkanlar onlar. Erdoğan'ın evi TOMA'larla korundu.. Evet, kitleler Taksim'e giremedi. Ama yenilen, polis işgal kuvvetlerinin arkasına sığınan Erdoğan ve rejimidir. İstedikleri kadar 'sokturmadık' diye böbürlensinler, İstanbu'da sıkıyönetim ilan etmeleri, korkularının derinliğini dünyaya gösterdi. Ve tarih yüreklerine Gezi ruhu kazınmış insanların devlet terörüne aldırmadan çoluk çocuk yollara dökülmelerini bir kere daha kaydetti.. Devrim bir kere daha şavkıdı..

Ve Erdoğan öyle bir stratejik hataya -Taksim'e sokmama inadına- düştü ki, artık Gezi parkına girildiği günün devrimin başlangıcı olması farz olmuştur. Şimdi bize düşen bunun fikri ve örgütsel hazırlığını yapmak. Esin kaynağı yine Gezi Direnişidir. Çünkü hangi bileşenlerle nasıl bir bileşke iradenin inşa edileceğini göstermiştir. Geçen bir yıl, bir kere daha teyid etti ki, devrimler önce insanların kafasında olur, sonra gerçekleşir..

 

Yazarın Dİğer Yazıları

  1. Fareler, Muktedirler ve Seçim
    ''Ancak halk iradesinden, tarihin kenefine süpürülmekten korkan bu gasp ve soygun çetesi her şeyi yapabilir. Çünkü Nazım'ın dediği gibi 'hiç bir korkuya benzemez halkını satanın korkusu.' Satmanın dışında, cinayetlerle, katliamlarla…
  2.  TİP’in kararı, HDP’nin Çengiz Çandar Tercihi
    TİP’in seçimlere İttifak içinde, Yeşil-Sol Partiden ayrı olarak kendi logosuyla girme kararı, buna karşılık HDP’nin Hasan Cemal’i ve özellikle Cengiz Çandar’ı aday göstermesi üzerine tartışmalar devam ediyor. Bu tartışmalar, yakın…
  3. Faşizm ve İç Savaş
    Faşizm ve İç Savaş
    30 Haziran 2022
    Erdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze alan bir politika izledikleri bugün daha net görünüyor. Emareler, eğilimler daha belirgin. Elbette ki iç savaş iki karşıt…
  4. Devrimci durum ve Emek Cephesi
    Devrimci siyaset kurulu düzen içinde ‘’daha iyi bir toplum’’ mücadelesi yürütmek değildir. Böyle görüldüğünde mücadele ve siyaset rutin bir prosedüre ya da protestoculuğa indirgenmiş olur. Devrimci siyaset verili olanı daha…
  5. Kurucu Meclis, Halk ittifakı ve HDP
    Bugün bizde 2001’in Arjantin durumu yok; mafyala?m?? fa?ist bir rejim var. Bu nedenle, böyle bir otokratik rejimin cenderesindeki bir ülkede Kurucu Meclis, sadece bir anayasa yap?m yöntemi olamaz. Ülkenin ve…
  6. Mihri Belli’den kalan: Devrimin güncelliği
    ''Geçmişin devrimcilerini, sosyalist eylemcilerini, sadece yaşamlarını devrime adadıkları için değil, örnek mücadeleleri ve harekete düşünsel ve pratik katkıları ile de değerlendirmeli ve anmalıyız. Bu, öncelikle, onların pratiklerini eleştirel süzgeçten geçirerek…
  7. Güzel bir insan, kararlı bir devrimci: Şaban Ormanlar
    Şaban Ormanlar entelektüel birikimi olan, demokrasi ve sosyalizm mücadelesinde özverili katkıları kadar marksist hareketteki teorik tartışmaları da takip eden onurlu, dürüst bir insan ve kararlı bir komünistti. Onu ilkin TRT…
  8. Faşist MHP Kapatılmalıdır!
    Bu partinin mafya liderleri ile, eski kontrgerilla artıkları ve Susurluk çetesi ile iç içe geçtiği, dolayısıyla, hem insanlığa karşı, hem de mafyatik suçların ODAĞI olduğu görünen bir gerçek. Peki, bunlar…
  9. Finale  Doğru
    Finale Doğru
    26 Nisan 2021
    Biliyorsunuz iktidarın, içeriği artık ayan beyan olan 2023 hedefi var.. Cumhuriyeti 100. cü yılında ilga edip onun yerine otokratik islamcı bir devletin ilan edilmesi. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ya da tek-adam…
  10. Yeni-Osmanlı Galaksi İmparatorluğu:)
    Kainatın efendisine naçizane teklifimiz şudur ki, Aya gidecek ilk kafile, Hz. Nuh’un kendisine inanmayarak gemiye binmeyen oğlunu ikna etmek için ‘’cep telefonu ile görüştüğünü’’ ortaya koyan İÜ Deniz Bilimleri Fakültesi…
  11. Seçimler Amerikan toplumundaki yarılmayı açığa çıkardı
    Pensilvanya’daki seçimleri önde bitirmesiyle 20 delege daha kazanması kesinleşen Biden, 46. ABD başkanı olarak anılmaya başlandı bile. Şimdiki tartışma, Trump’ın White House’tan nasıl çıkartılacağı üzerine. Bilindiği gibi, 65 milyonu aşkın…
  12. Egemen paradigmanın içindeki ‘Muhalefet’
    Öznel müdahalenin öncelikle yönelmesi gereken hedeflerden biri, bütün hareketlerde, ama özellikle emek hareketinde emekçi demokrasisini (proleter demokrasiyi) örgütlemek yerine kendi grupsal iktidarını örgütleme anlayışıdır. Bunun devrimci Marksizmle bir alakası yoktur.…
  13. Devletin emperyalist siyaseti, faşizm ve Kürt sorunu
    Krizin görüngülerinden biri ABD hegemonyas?n?n çökmekte olu?u. Büyük ihtimalle hegemonya krizi çoklu seçeneklerle uzun süre devam edecek. Bu seçenekler ?imdilik Çin, Rusya, Hindistan olarak görünüyor. Bölgesel hegemonya mücadelesi içinde olanlar…
  14. Dayanışma
    Dayanışma
    21 Mayıs 2020
    Sosyalist politika, geleceği bugüne izdüşüren bir yaklaşımla hareket eder. Bir başka deyişle onun temeli, alternatif bir toplumsal ilişki biçimini geliştirmektir. Bu ilişki biçimi, egemen ilişki tarzına karşıt alternatif nüve olarak…
  15. AKP-MHP’li vekiller deyyusların ‘siyasi’ temsilcileri mi?
    Bu iktidara kar?? direni? anayasal bir hakt?r ve me?rudur. Ait oldu?u yere, tarihin çöplü?üne gönderilmesi ya?amsal oldu?u kadar art?k ahlaki bir sorundur. Fezlekesini yazman?n zaman? çoktan geçti bile.. ?nfaz yasas? koronavirüse…
  16. Cumhuriyeti mi, tasfiyesini mi kutluyorsunuz!
    Zira Cumhuriyetin ilkeleri, başta laik sistem, onun birincil uygulama alanı eğitimin akla ve bilime dayalı temelleri yok edilmiş durumda. Devlet aygıtları islamileştirilmiş, cumhuriyet ordusu, Son Suriye harekatının da gösterdiği gibi,…
  17. Marksist Devrimci olarak Mihri Belli
    16 Ağustos 2011'de aramızdan ayrılan Mihri Belli'yi, devrimci eylemin önde gelen simalarından ve önderlerinden biri olarak anıyoruz.. Aşağıdaki yazı O'nun yoldaşlarından Mehmet Özgen'e ait. Özgen, bu yazıyı Mihri Belli'nin ardından 2012…
  18. Cumhur ittifakı değil Cürüm ittifakı
    Demokrasiye, özgürle?meye en çok ihtiyac? olanlar, elbetteki emekçi s?n?f ve katmanlard?r, kad?nlard?r.. Bu nedenle, Emek ve Kad?n Cephesi, anti-fa?ist mücadelenin, kürt halk?n?n da taleplerini kapsayan demokratik cumhuriyet mücadelesinin itici gücü olarak…
  19. İkili kriz: hem iktidar hem muhalefet
    Ortada giderek gerçekli?i su yüzüne ç?kmakta olan bir iktisadi kriz olmas?na, bunun da diktatörlü?ü beka endi?esine sürüklemesine ve toplumun her türlü hile ve bask?ya ra?men direncini sürdürüyor olmas?na kar??n, muhalefet…

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…