Yeni 'öteki': Konteyner'a mahkûm depremzedeler!

Albert Sabanoğlu

23 Ekim 2013
Yeni 'öteki': Konteyner'a mahkûm depremzedeler!

Van'da 2 yıl önce meydana gelen depremde evsiz kalan ve konteyner kentlere yerleştirilen vatandaşlar maddi imkânsızlıklar nedeniyle konteyner mahkûm. Elektrikleri de kesilen vatandaşlar soğuk ve hijyenik olmayan ortam nedeniyle artan sağlık sorunlarıyla boğuşuyor.

İki depremle sarsılan Van'da aradan geçen 2 yıla rağmen yaralar tam olarak sarılamamış. Kentin hemen hemen her caddesinde yıkılmış ve onarımı süren binalar depremin izlerini taşıyor. Herkesin dilinde deprem var. Yıkımın en büyük mağdurları ise 20 metrekarelik konteynerlerde yaşamak zorunda olan 160 aile. Elektrikleri kesildiği için karanlığa gömülen yaşamları soğuk bir kış bekliyor. Konteyner kent o kadar karanlık ki, bayılan bir çocuk için gelen ambulansın ışığı çocukların ‘elektrik dansı'na neden oluyor. Makineden oksijen desteği almak zorunda olan KOAH hastaları ise, elektriğe ulaşmak için günlerinin büyük kısmını çevredeki marketlerde geçiriyor.

Van, 23 Ekim 2011'de 7.2, 9 Kasım 2011'de de 5.6 büyüklüğünde iki depremle sarsıldı. Yüzlerce kişinin yaşamını yitirdiği depremlerin ardından evsiz kalanlarsa konteyner kentlere yerleştirildi. Konteynerlerde hâlâ 160 aile var. Deprem öncesi konutları olmadığı için devletin yaptığı kalıcı konutlara yerleştirilmeyen ailelerin 66 gündür elektirikleri de kesilmiş durumda. Konteyner kenti terk etmeleri istenen ve bunun için dönüşümlü ‘açlık grevi'ne başlayan depremzedeler, "Kış geliyor ve üşüyoruz, bari elektriğimizi verin" diyor.

Oksijensiz kaldı
Anadolu kontenyer kentte 120, Tahirpaşa'da 25, Kayaçelebi kontenyer kentte ise 15 aile kalıyor. Konteynerlerde iki aile babası var ki adeta yaşam mücadelesi veriyor. Tahirpaşa'da 3 çocuğu ve eşiyle birlikte yaşayan Şirin Yıltaş yüzde 82 oranında KOAH hastası ve günde 15 saat elektrikle çalışan bir makineden oksijen desteği almak zorunda. Elektriklerin kesilmesinden sonra Yıltaş, oksijen desteği almak için bazen hastaneye bazen de çevredeki esnafın işyerine gitmek zorunda kalmış.

Konuşmakta güçlük çektiği için 66 gündür yaşadıklarını Şirin Yıltaş yerine eşi Arzu Yıltaş anlatıyor; "Bayram sebebiyle açık esnaf bulmak zordu. Eşim bu süreçte düzenli oksijen alamadı. 11 yıldır KOAH hastası. Son 3 yıldır hijyenik olmayan bir ortamda yaşamını sürdürüyor. Yaşanılan elektrik problemi ise onu resmen ölüme sürüklüyor. Oğlum epilepsi hastası, kızımın ise tek gözü görmüyor. Benim de bir böbreğim yok. Her şey m

i bizi bulur diye sormuyorum? Çevreme baktığımda konteynerlarda hasta olmayan kişi yok. Yine de tutunmaya çalışıyoruz. Kızımı okutuyorum. Oğlum Enes kasap dükkanından aldığı günlükle evimize ekmek getiriyor."

‘Eve çıkmak zor'
Bir diğer KOAH hastası da Anadolu konteyner kentte yaşayan İbrahim Hakkı Ceylan. Ceylan, "Belediyede temizlik işçisi olarak çalışıyordum. Rahatsızlığımdan dolayı beni bekçi yaptılar. Asgari ücretle geçiniyorum. Oksijen desteği gerektiği zaman iş yerinin veya arkadaşlarımın dükkanlarının elektriğini kullanıyorum. Ama hemofili hastası oğlumun iğnelerini buzdolabı çalışmadığı için muhafaza etmekte zorlanıyoruz. Bu maaşla buralarda eve çıkmak artık zor" diyor.
Tahirpaşa konteyner kentte kalan kadınların ise en büyük sorunu sıcak su olmaması. Yıkanamadığı için birçok kişinin hasta olduğunu söyleyen kadınlar, "Mikrop kaptığımız için konteynerlerde kadın hastalıkları da çok fazla" diyor.

Konteynerinin önünde yaktığı ateşte yemek yapan Perihan Karakaya 1,5 yaşındaki oğlu Samet Karakaya'nın yanan kolunu göstererek, "Karanlık bir yer burası. Ateş ışığını da farketmemiş yanmış. Benim ciğerim her gün

yanıyor" diye konuşuyor. Songül Gülüm ise oğlu Berrat Gülüm'ün konteyner kente yerleştiği 3 yılda 3 defa havale geçirdiğini belirterek, "Ambulans istedik gelmedi. Yürüyerek götürdük. Çocuğum akıl sağlığını kaybetti" diyor.

AMBULANS IŞIĞINDA ‘ELEKTRİK DANSI'
Anadolu konteyner kentte sorunları dinlerken, 11 yaşındaki Dilber Çiçek bir anda bayılıp yere yığılıyor. Dilber'i hastaneye götürmek için gelen ambulansın ışığı ise konteynerlerdeki çocuklarca elektrik zannediliyor. ‘Elektrik geldi, ele

ktrik geldi' bağrışmalarının ardından başlıyor çocuklar dans etmeye.

Van'da 2 yıl önce meydana gelen deprem felaketinin unutulmasını istemeyen Fırat Baylar, Erciş karayolu üzerindeki marketine 7.2 ismini verdi. Baylar, "Bazı vatandaşlar bu isme tepki gösterirken, bazısı hatıra fotoğrafı çektiriyor" dedi.

Kiralar 2 kat arttı
Deprem öncesi ev sahibi olanlar ise kent merkezinin uzağındaki TOKİ konutlarında kalıyor. Taksitle aldıkları yeni evlerine yerleşen depremzedeler, iş ve okulların uzaklığından yakınıyor. Kent merkezinde ise kiralar bir hayli yükselmiş depremden sonra. Camlarda az da olsa ‘kiralık ev ilanları' mevcut. Merkezdeki ev kiraları 400 liradan başlayıp bin liraya kadar çıkıyor.

‘Bakımsızız diye iş de verilmiyor'

Esine Erez ile Halime Kaçmaz da konteynerlerde yalnız yaşayan genç kadınlar. İş bulamamaktan yakınan Erez ile Kaçmaz, "Kim burada kalmak ister? Bir iş bulsak gideriz ama konteynerda yaşadığımız için bize iş de yok. Satış elemanı dediğiniz temiz, bakımlı olur. ‘Konteynerli' denilerek işe alınmıyoruz" diyerek konteynerda yaşayanların ötekileştirildiklerini belirtiyor. Astım, kalp ve romatizma hastası 89 yaşındaki Hatice Zeyrek ise 2 yıldır yaşadıklarını şöyle anlatıyor; "Depremden önce maaşımla ev kiralamıştım. O zamanlar böyle değildi, yeterdi param ev tutmaya. Depremde oradan çıktım kızımın yanına gittim. Damadım beni istemeyince de eli mahkum bu konteynerlere geçtim. Kızım her sabah akşam evinden çıkar gelir bana yemek yedirir, tuvalete götürür, evine gider. Böyle yaşamaktan mutsuzuz"

‘Soruşturmalar sürüyor ama sadece 1 kişi ceza aldı'
Van'da 23 Ekim 2011'de meydana gelen depremde yıkılan ve 54 kişinin yaşamını yitirmesine neden olan Erciş ilçesindeki Sevgi apartmanının sahibi Salih Ölmez hakkındaki soruşturmanın halen devam ettiği bildirildi.
20 kişiye mezar olan Safa apartmanının sahibi Nezir Baş'la ilgili dava ise Van 1. Ağır Ceza Mahkemesinde sürüyor. Baş, tazminat davalarında da binanın enkazında yaşamını yitiren 3 kişi için yasal faizleri hariç 684 bin lira tazminat ödemeye mahkum edildi.

Van Barosu avukatlarından Mustafa Aladağ, depremin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen hukuki açıdan önemli bir ilerleme kaydedilmediğini öne sürerek, ceza davalarından yalnızca 9 Kasım 2011'de meydana gelen depremde yıkılan Bayram Oteli'nin sahibi Tevfik Bayram'la ilgili karar çıktığını anımsattı.

Azra uyurken ‘Baba' diye sayıklıyor

Van'da 2 yıl önce 23 Ekim'de meydana gelen depremden 47 saat sonra mucize eseri enkaz altından çıkarılarak depremin simgesi olan Azra bebek, depremin 2'nci yıldönümünde ailesi ile birlikte Sivas'a yerleşti. Babası Sinan Karaduman'ı depremde yitiren Azra'nın, geceleri rüyasında ‘Baba' diye sayıkladığı belirtildi.

Henüz 14 günlükken yakalandığı 7.2 büyüklüğündeki Van depreminde Erciş'te çöken apartmanın enkazında hayata tutunan Azra bebek, 2 hafta önce annesi Semiha, babaannesi Gülsade ve çocuk doktoru dedesi Ahmet Karaduman ile birlikte 2'nci yaş gününü kutladı. Sivas'a yerleşen Karaduman ailesinin 'göz bebeği' minik Azra'nın, oturduğu evde ‘baba' kelimesinin hiç kullanılmamasına özen gösterildiğinin belirtilmesine rağmen ‘baba' dediği dikkat çekti.
Babaanne Karaduman gözyaşları içinde, torunu Azra'nın zaman zaman uyku sırasında ‘Baba' diye sayıklayıp ağladığını anlattı.

Annesi Semiha Karaduman, enkaz altındayken sütü kuruduğu için Azra'yı tükürüğü ile besleyerek yaşama tutunmasını sağlamıştı.
DAMLA YUR / Milliyet

 

Yazarın Dİğer Yazıları

  1. 25 Haziran 2015
    Kılıçdaroğlu’ndan AK Parti ile koalisyon yorumu CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "AKP-CHP koalisyonu mümkün mü” sorusuna “Şahsen zayıf ihtimal görüyorum” yanıtını verdi. Kılıçdaroğlu, “Baykal’ın adaylığı sonrası da mı durum aynı” sorusunu…
  2. AKP’li müteahhit Soma’da madenci ailelerini dolandırdı
    Bir ev iki kişiye satıldı --Soma’da Türkeri İnşaat’ın sahibi İsmail Türkeri madencilerin ailelerini ev vaadiyle 40 milyon lira dolandırıp ortadan kayboldu. Yurt gazetesinden Fırat Fıstık ve Onurcan Uygun’un haberine göre…
  3. Memlekette huzur kalmadı
    Memlekette huzur kalmadı
    24 Haziran 2014
    Ekonomi ve Barış Enstitüsü’nün en huzurlu ülkeleri gösterdiği sıralamada Türkiye ilk 100’e giremedi. Gezi Direnişi’nin ardından her geçen gün artan polis şiddeti, Suriye’ye yönelik uyguladığımız politika, Türkiye’yi huzurlu ülkeler liginde…
  4. Seçim sonrası ilk: Bilal'in yeni tapesi!!
    Tüm Türkiye'nin alışkın olduğu her gün çıkan tapelere bir yenisi daha eklendi.. Seçimlerin geçmesiyle birlikte her gün bir yenisi daha çıkan tapeler artık yayınlanmıyor. Tayyip Erdoğan'ın, Bilal Erdoğan'la yaptığı telefon…
  5. Suriye, Türkiye'yi Birleşmiş Milletler'e  şikayet etti
    İLK KEZ TSK BULAŞTIRILARAK ALENİ DESTEK' --Suriye, Türkiye 'yi El Nusra örgütü dahil olmak üzere ülkenin kuzeyindeki silahlı gruplara askeri destekle suçladı. Son birkaç gün içinde BM'ye Türkiye ve İsrail ile ilgili…
  6. AKP'nin oy oranı düşerken 'sanal kitlesi' artıyor
    AKP'nin bugün yapılan Adıyaman mitingi fotoğrafları da 'photoshoplu kitleler'de bariz bir artışı ortaya koydu . Başbakan Erdoğan bugün Adıyaman'da AKP'lilere seslendi. AKP'nin son zamanlarda yaptığı birçok mitingde kitlelerin photoshop yoluyla…
  7. Başbakan'ın şok görüntüleri ortaya çıktı
    Karşı gazetesi bugün çok konuşulacak fotoğraflar yayınladı. Yolsuzluk ve rüşvet dosyasına giren fotoğraflarda Başbakan Erdoğan'ın ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın adı El Kaide finansörü olarak anılan ve operasyon kapsamında hakkında…
  8. Erdoğan: Ayakkabı kutusundaki paralar Halk Bankası'nın değil
    Yolsuzluğa yeni bir tanim getiren Erdoğan: Ben yolsuzluk dendiğinde şunu anlarım; devletin kasası soyuluyor mu soyulmuyor mu? Ayakkabı kutusu içerisinde söylenen olaylar, Halk Bankası'ndan alınan ya da soyulan para değildir. Başbakan Tayyip…
  9. Ebru Gündeş talep etti mahkeme yaptı: Eleştiri de yasak
     Mahkeme, "Basın özgürlüğü bazı durumlarda sınırlandırılabilir" dedi. --İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Reza Zarrab ve sanatçı eşi Ebru Gündeş'in talebi üzerine benzeri görülmedik bir sansür kararı verdi. Yolsuzluk soruşturmasında tutuklanan…
  10. AKP'li vekilden 'manidar' tweet: Halkı koyun yerine koydu!
    AKP ile Gülen Cemaati arasında yaşanan gerginlik ve ihanet tartışmaları sürerken AKP İzmir Milletvekili Ali Aşlık'ın tweeti dikkat çekti. Aşlık, koyun sürüsü fotoğrafını, 'Asla nankörlük etmezler' mesajıyla paylaştı. Tweetleri ile…
  11. Berkin'in mahallesinde Topbaş'a protesto
    Topbaş'ı "Katiller" diyerek protesto eden 7 Halkevci gözaltına alındı. Haziran İsyanı sırasında ortadan kaybolan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş seçim çalışmaları için ortaya çıktı. Gezi direnişi sırasında başından gaz bombası…
  12. Demirtaş: Erdoğansız da süreç yürür
    TOPU CEMAATE ATIYORLAR --Demirtaş, "Yasal dayanak oluşursa (görüşmeler) kurumsal müzakere sürecine dönüşür.. Ergenekon'da köy yakma ile ünlü şahıslar var. Faili meçhullerle ünlenmiş generaller var. Tek bir soru da sormadılar. Bu da…
  13. İşte müdahalenin ibretlik kayıtları..
    SKANDALDAN SKANDALA --Bakan, Müsteşar, Vali, Emniyet Müdürü'nün, İzmir'de bir savcıyı nasıl durdurmak istediği kayıtlarıyla ortaya çıktı.. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı özel soruşturma bürosu tarafından Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında bağımsız yargıyı…
  14. CHP milletvekili istifa etti!
    CHP Milletvekili Refik Eryılmaz partisinden istifa etti, istifa dilekçesini TBMM'ye sundu. CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, partisinin Arsuz ve İskenderun'da belediye başkan yaptığı isimlere tepki gösterdi. Eryılmaz, "Bu isimlerin aday…
  15. Taksim'de polis müdahalesi başladı!
    Bugün Taksim'de yapılacak yolsuzluk ve rüşvet protestosuna katılmak üzere Kadıköy'den Taksim'e gitmek isteyen yurttaşlar polis tarafından engelleniyor. Güncelleme: 18.37Polis saldırısı sürüyor, gözaltılar yaşandığı belirtiliyor. Güncelleme: 18.35İstiklal Caddesi'nde ve ara sokaklarda…
  16. Yasaklı site sayısı 10 bini geçti..
    Türkiye 'de engellenen internet sitesi sayısı 2013 yılında 10 bini geçti. 2010 yılında bin 667 olan bu rakam, 2012'de 8 bin 409, 2013'de 10 bin 295'e ulaştı. Son dönemlerde hızla…
  17. Mehmet Baransu: Sabah, MİT’in yayın organı
    Baransu: Sabah gazetesinin Taraf'ın yayınladığı ve cemaatlerin fişlenmesine yönelik MİT belgelerinin sahte olduğu iddiasına Mehmet Baransu'dan sert bir yanıt geldi. AKP sözcüsü Hüseyin Çelik'in belgelerin doğru olduğunu kabul ederek kaynağın MİT…

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…