Öcalan: Artık çekilmeyi konuşmayacağız

Albert Sabanoğlu

19 Eylül 2013
Öcalan: Artık çekilmeyi konuşmayacağız

Öcalan, "hükümetin derdi ateşkes değil" diye düşünüyor. Zaman kazanmak, oyalamak gibi görüyor. Sürecin seçime kurban edilmek istendiğini, PKK'nin tasfiye edilmek istendiğini düşünüyor. --Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Utku Çakırözer, Abdullah Öcalan'ya yapılan görüşmeyi BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'a sordu. 

İşte Utku Çakırözer'in yazısı:

‘Silahlara Dönülmez Diye Bir Şey Yok'

PKK'nin İmralı'da ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan lideri Abdullah Öcalan'ın kendisini ziyaret eden BDP heyetine, "KCK'nin çekilmeyi durdurma tavrını destekliyorum. Bundan sonra çekilmeyi konuşmayız" mesajı verdiği belirtildi. Nevruz da ‘silahlara veda' mesajı veren Öcalan, son görüşmede "Asla silahlara dönülmeyecek diye bir şey yok" mesajı verdi.

BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, hafta sonu İmralı'da Öcalan ile yaptıkları görüşme hakkında sorularımıza şu yanıtları verdi:

- Kamuoyuna açıklanan bir takvim vardı. Bu takvim hâlâ geçerli mi?
Maalesef o takvime uygun gidilmiyor. Bunun sorumlusu da hükümet. İmralı'da geçen ekimde devlet ile diyalog başlayınca bu yıl ekim, kasıma kadar normalleşme, silahların bırakılması aşamasına geçilmesi bekleniyordu ancak hükümet bu takvime uymadı. Bırakın silahsızlanmayı, geri çekilme dahi durdu.

Hükümetin gevşek tutumu

- Öcalan nasıl görüyor?
Bir yıldır bir diyalog zemini yakalanmış olduğu için geçen zamanı büyük kayıp olarak görmüyor ancak gidişatı da iyi görmüyor. Hükümetin gevşek tutumundan şikâyetçi. "Geri çekilme ile ilgili bir yasa çıkarılmış olsa tek PKK'li kalmayacaktı" diyor ama hükümetin hiçbir adım atmamasından şikâyetçi. Gerçekten de hükümet her aşamada fırsatçılık yaptı. Öcalan'ın gayretleri olmasa bugüne kadar çoktan tuzla buz olurdu bu süreç.

Artık çekilme gündemde yok

- Görüşmenizden geri çekilmenin hızlanacağı izlenimi aldınız mı?
Hayır. Tam tersine artık geri çekilme konusunun yeniden gündeme geleceğini sanmıyorum. Artık geri çekilmeyi değil, onların nasıl geri döneceği tartışılmalıdır. Bunu kendisi öneriyor. Kamuoyundaki ‘çekilme' tartışmaları konusunda ise şöyle diyor: "Biz devlet heyeti ile ilk görüştüğümüzde geri çekilme için toplanma yerinin Kandil olacağını bile konuşmadık. Bu Türkiye içinde bir yer olabilirdi. Mesela Cudi Dağı çünkü madem bu çıkanlar sonra yine dönecek neden Kandil'e gitsinler diye bekliyoruz ki. İlla sınır dışına çekilme gerekmiyordu. Bir yere toplanıp, provokasyonu önleyecek tedbir olarak düşünüldü çekilme. Yasa çıkardı. Onlar da hızlı biçimde toplanırlardı belirlenen yerde. Kamyonlarla, araçlarla giderler toplanırlardı yasası olduğu için. Toplanma tamamlandığında da devlet de hızla düzenleme yapar dağdan inerlerdi" ama çekilme başladıktan sonra yasa çıkarmadılar.

‘Kandil'e gitmeye gerek yoktu'

- Kamuoyuna sınır dışına çıkış diye sunuldu bu çekilme süreci...
Öcalan da bunu soruyor. "Anlamaya çalışıyorum, dağdan ineceklerse Kandil'e gitmelerine ne gerek var. İndireceksen neden iki, üç ay yol yürütüyorsun" diye soruyor. Böylece risk oluşturulduğunu düşünüyor.

- Hükümetin çekilme konusundaki ısrarını nasıl değerlendiriyor?

Tabii o da "hükümetin derdi ateşkes değil" diye düşünüyor. Zaman kazanmak, oyalamak gibi görüyor. Sürecin seçime kurban edilmek istendiğini, PKK'nin tasfiye edilmek istendiğini düşünüyor.

Daha sert üstümüze gelmek için manevra alanları yaratılmak istendiğini düşünüyor. "Ben hazırdım ama hükümet stratejik dönüşümü yapamadı" diyor.

Yeni format: Müzakere masası

-Görüşmenizde yeni bir ‘format'tan bahsediyor Öcalan?

Bugüne kadar devlet heyetleri gelince sohbet edildiğini, diyalog sağlandığını belirtiyor. Karşılıklı düşüncelerin ölçüldüğünü, tartıldığını anlatıyor. Şimdi yeni format ile kastettiği bu diyaloğun ‘müzakere'ye dönmesi. O başka bir şey. "Ben 4 duvar arasında müzakere yürütemem. Dış dünyadan BDP dışında kimse ile görüşemiyorum" diyor. "Hükümetin elinde milyonlarca enstrüman var. Basınla, sivil siyaset örgütleriyle konuşmam sağlanırsa işin esasına dair konuşabiliriz." Gelinen aşamadan çok üzgün. Çok fedakârca davrandı, tüm eleştirilere karşın doğru bildiği yolda yürüdü ama hükümetten bir ciddiyet görmediği için üzülüyor.

‘KCK haklı, başka şey yapamazlardı'

- KCK'ye ‘çekilmeye devam' mektubu yazdığı ileri sürüldü.

Hayır, hiç öyle bir şey yok. Tam tersine. "Onlar haklı. Alabilecekleri başka karar yoktu. Benimle zıt düşmediler" diyor ve ateşkes halini destekliyor. Cemil Bayık'ın açıklamalarını destekliyor. Burada hükümet ve onlara akıl verenler farklı bir algı yaratmak istiyor.

- Bu yeni format yani müzakere nasıl olacak?

Taraflar olacak, konu olacak ve bir de masa olacak. Taraflar Öcalan, KCK, BDP. Bir de hükümet.

‘Paketin bir etkisi olmaz artık'

- Bir de ‘araç' tartışması var.

Evet. O da "Ben artık teröre karşı bir enstrüman gibi düşünülemem" diyor. "Madem görüşülüyor, gelecekler esasını konuşacaklar meselenin" diyor. "Bu format sağlanırsa mesele kısa sürede aşılır ve silahsızlanmaya geçilir" diyor.

- Demokratikleşme paketini nasıl değerlendiriyor?

Süreci olumlu ya da olumsuz etkileyebilecek konumdan çıkmış durumda bu paket artık. Sadece hükümetin tek taraflı kendi hesabına attığı adımlar olacak. İyi yaparlarsa Türkiye lehine olur ama ben demokrasimizi sıçratmayacağına eminim.

‘Heyet içinde siyasetçi istiyor'

- Müzakere olursa ne değişecek? Zaten devletle görüşmüyor mu?

Evet gelip, sohbet edip ,tartışıp gidiyorlardı ama bundan sonra bu heyet aracılığıyla seslenmek istiyor. Heyetin içinde siyasi temsil istiyor.

- Bakan mı yani?

Hayır gerek yok hükümetten olmasına ama siyasetçiler olabilir. Karar alabilecek, inisiyatif kullanabilecek bir heyet. Şu andaki heyet inisiyatif sahibi değil.

‘Müzakereye hakem lazım'

- Bir de hakem istiyor galiba.

Hakem rolü oynayacak bir üçüncü göz istiyor. Dış güç değil ama ortaklaşa oluşturulacak Hakikatleri İzleme Kurulu.Taraflarla görüşme yapıp, tıkanma olunca öneri getirmesi isteniyor. Ateşkesi denetleyebilir.

- Meclis'te bir komisyon kurulmuştu.

Onu ‘içi boş' görüyor.

‘Akiller taraflı'

- Akil insanlar olamaz mı?

Onları ‘tek taraflı' buluyor. Başından beri öyle düşünüyordu. Şimdi de "Tarafsız olsalar, yeterince işlevsel olsalar gelip önce benimle görüşmeleri lazımdı. Madem ben başaktörüm. Bir sürü bilgi de verirdim. Ben yokmuşum gibi davranılırsa sonu bu olur" diye düşünüyor. Aslında o dönem biz de itirazlarımızı dile getirmiştik ama AKP'nin istediği şekilde gitti.

- Anlattıklarınızdan tablo çok olumlu değil.

Şu anda hükümet bütün bu olup bitenlerden ders çıkarıp fırsatı doğru değerlendirirse olumlu gelişmeler olabilir. Yoksa ciddi sıkıntı çıkabilir.

- Seçimden önce mi çıkar bu sıkıntı?

Seçim öncesi de olabilir, seçim sonrası da.

Silahlara dönüş sinyali

- Aysel Tuğluk'un Hürriyet yazarı Taha Akyol'a gönderdiği mektuptan bilgisi var mı? Oradaki silah unsuru çok tartışıldı.

Evet var. Öcalan diyor ki, "Aslında silahlara dönülmez diye bir şey yok. Ben bunu yaratmaya çalışıyorum ama bunu söylemek işin doğasına da aykırı. Asla diyemem." Öcalan'ın görüşü bu.

- Oldukça umutsuz mesajlar bunlar.

Umutlu olması için neden göremiyor da ondan. Biz umutsuzsak o orada daha da umutsuzdur. Hükümetin içinde bulunduğu formattan çıkmasını istiyor.

- Bundan sonraki aşama geri çekilme değil o zaman.

Öcalan ve KCK'nin artık geri çekilmeyi gündeme alacaklarını sanmıyorum.

- Yeniden silaha dönülebileceği mesajı süreci olumsuz etkilemez mi?

Öcalan "Siyasette 24 saatte her şey değişebilir. Ben "silahların devri kapandı" dedim ama hükümet gereğini yapmıyor. Silah seçeneği kalkacaksa, demokratik siyaset seçeneğinin yaratılması gerekirdi. "Ben şimdi kimseye ‘silah asla bir seçenek değildir' diyemem, bunun garantisini veremem" düşüncesini paylaştı.

- Hükümetle görüşecek misiniz?
Evet görüşmek istiyoruz. Uzun süredir yaptığımız uyarılar dikkate alınmadı. Başbakan'a akıl veren bir ekip var. "Kandil ve BDP arıza çıkarsa da biz Öcalan ile yürürüz" diye düşünüyorlar. İşlerin öyle yürümediği, arada bir görüş ayrılığı olmadığı görüldü. Aynı düşüncede ısrar ederlerse de iyi bir noktaya gidemeyeceğiz. Sonu iyi olmayacak.

 

Yazarın Dİğer Yazıları

  1. 25 Haziran 2015
    Kılıçdaroğlu’ndan AK Parti ile koalisyon yorumu CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "AKP-CHP koalisyonu mümkün mü” sorusuna “Şahsen zayıf ihtimal görüyorum” yanıtını verdi. Kılıçdaroğlu, “Baykal’ın adaylığı sonrası da mı durum aynı” sorusunu…
  2. AKP’li müteahhit Soma’da madenci ailelerini dolandırdı
    Bir ev iki kişiye satıldı --Soma’da Türkeri İnşaat’ın sahibi İsmail Türkeri madencilerin ailelerini ev vaadiyle 40 milyon lira dolandırıp ortadan kayboldu. Yurt gazetesinden Fırat Fıstık ve Onurcan Uygun’un haberine göre…
  3. Memlekette huzur kalmadı
    Memlekette huzur kalmadı
    24 Haziran 2014
    Ekonomi ve Barış Enstitüsü’nün en huzurlu ülkeleri gösterdiği sıralamada Türkiye ilk 100’e giremedi. Gezi Direnişi’nin ardından her geçen gün artan polis şiddeti, Suriye’ye yönelik uyguladığımız politika, Türkiye’yi huzurlu ülkeler liginde…
  4. Seçim sonrası ilk: Bilal'in yeni tapesi!!
    Tüm Türkiye'nin alışkın olduğu her gün çıkan tapelere bir yenisi daha eklendi.. Seçimlerin geçmesiyle birlikte her gün bir yenisi daha çıkan tapeler artık yayınlanmıyor. Tayyip Erdoğan'ın, Bilal Erdoğan'la yaptığı telefon…
  5. Suriye, Türkiye'yi Birleşmiş Milletler'e  şikayet etti
    İLK KEZ TSK BULAŞTIRILARAK ALENİ DESTEK' --Suriye, Türkiye 'yi El Nusra örgütü dahil olmak üzere ülkenin kuzeyindeki silahlı gruplara askeri destekle suçladı. Son birkaç gün içinde BM'ye Türkiye ve İsrail ile ilgili…
  6. AKP'nin oy oranı düşerken 'sanal kitlesi' artıyor
    AKP'nin bugün yapılan Adıyaman mitingi fotoğrafları da 'photoshoplu kitleler'de bariz bir artışı ortaya koydu . Başbakan Erdoğan bugün Adıyaman'da AKP'lilere seslendi. AKP'nin son zamanlarda yaptığı birçok mitingde kitlelerin photoshop yoluyla…
  7. Başbakan'ın şok görüntüleri ortaya çıktı
    Karşı gazetesi bugün çok konuşulacak fotoğraflar yayınladı. Yolsuzluk ve rüşvet dosyasına giren fotoğraflarda Başbakan Erdoğan'ın ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın adı El Kaide finansörü olarak anılan ve operasyon kapsamında hakkında…
  8. Erdoğan: Ayakkabı kutusundaki paralar Halk Bankası'nın değil
    Yolsuzluğa yeni bir tanim getiren Erdoğan: Ben yolsuzluk dendiğinde şunu anlarım; devletin kasası soyuluyor mu soyulmuyor mu? Ayakkabı kutusu içerisinde söylenen olaylar, Halk Bankası'ndan alınan ya da soyulan para değildir. Başbakan Tayyip…
  9. Ebru Gündeş talep etti mahkeme yaptı: Eleştiri de yasak
     Mahkeme, "Basın özgürlüğü bazı durumlarda sınırlandırılabilir" dedi. --İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Reza Zarrab ve sanatçı eşi Ebru Gündeş'in talebi üzerine benzeri görülmedik bir sansür kararı verdi. Yolsuzluk soruşturmasında tutuklanan…
  10. AKP'li vekilden 'manidar' tweet: Halkı koyun yerine koydu!
    AKP ile Gülen Cemaati arasında yaşanan gerginlik ve ihanet tartışmaları sürerken AKP İzmir Milletvekili Ali Aşlık'ın tweeti dikkat çekti. Aşlık, koyun sürüsü fotoğrafını, 'Asla nankörlük etmezler' mesajıyla paylaştı. Tweetleri ile…
  11. Berkin'in mahallesinde Topbaş'a protesto
    Topbaş'ı "Katiller" diyerek protesto eden 7 Halkevci gözaltına alındı. Haziran İsyanı sırasında ortadan kaybolan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş seçim çalışmaları için ortaya çıktı. Gezi direnişi sırasında başından gaz bombası…
  12. Demirtaş: Erdoğansız da süreç yürür
    TOPU CEMAATE ATIYORLAR --Demirtaş, "Yasal dayanak oluşursa (görüşmeler) kurumsal müzakere sürecine dönüşür.. Ergenekon'da köy yakma ile ünlü şahıslar var. Faili meçhullerle ünlenmiş generaller var. Tek bir soru da sormadılar. Bu da…
  13. İşte müdahalenin ibretlik kayıtları..
    SKANDALDAN SKANDALA --Bakan, Müsteşar, Vali, Emniyet Müdürü'nün, İzmir'de bir savcıyı nasıl durdurmak istediği kayıtlarıyla ortaya çıktı.. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı özel soruşturma bürosu tarafından Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında bağımsız yargıyı…
  14. CHP milletvekili istifa etti!
    CHP Milletvekili Refik Eryılmaz partisinden istifa etti, istifa dilekçesini TBMM'ye sundu. CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, partisinin Arsuz ve İskenderun'da belediye başkan yaptığı isimlere tepki gösterdi. Eryılmaz, "Bu isimlerin aday…
  15. Taksim'de polis müdahalesi başladı!
    Bugün Taksim'de yapılacak yolsuzluk ve rüşvet protestosuna katılmak üzere Kadıköy'den Taksim'e gitmek isteyen yurttaşlar polis tarafından engelleniyor. Güncelleme: 18.37Polis saldırısı sürüyor, gözaltılar yaşandığı belirtiliyor. Güncelleme: 18.35İstiklal Caddesi'nde ve ara sokaklarda…
  16. Yasaklı site sayısı 10 bini geçti..
    Türkiye 'de engellenen internet sitesi sayısı 2013 yılında 10 bini geçti. 2010 yılında bin 667 olan bu rakam, 2012'de 8 bin 409, 2013'de 10 bin 295'e ulaştı. Son dönemlerde hızla…
  17. Mehmet Baransu: Sabah, MİT’in yayın organı
    Baransu: Sabah gazetesinin Taraf'ın yayınladığı ve cemaatlerin fişlenmesine yönelik MİT belgelerinin sahte olduğu iddiasına Mehmet Baransu'dan sert bir yanıt geldi. AKP sözcüsü Hüseyin Çelik'in belgelerin doğru olduğunu kabul ederek kaynağın MİT…

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…