Vergin: 'AKP 10 yıl daha iktidarda kalır' dedim diye beni mahvettiler

Albert Sabanoğlu

28 Temmuz 2013
Vergin: 'AKP 10 yıl daha iktidarda kalır' dedim diye beni mahvettiler

Atatürk'ün silah arkadaşlarından Nuri Conker'in torunu Prof. Dr Nur Vergin, 2008'de verdiği bir röportajda kullandığı 'AKP 10 yıl daha iktidarda kalır' sözlerinin ardından yaşadıklarıyla ilgili, 'Beni mahvettiler, sağlığım bozuldu' dedi. Laiklikten yana olduğum, yazılarım ve genel duruşumdan belli. Ama ikide bir ‘Elhamdülillah laikim' diyecek halim de yok. Bir arkadaşım ‘Sinir bozan, senin gibi bir aileden gelen Beyaz Türk'ün bunları söylemesiydi' dedi. 

Siyaset sosyolojisi alanında tez ve analizleriyle dünya çapında kabul görmüş bilim insanlarından Profesör Doktor Nur Vergin, 2008'de verdiği bir röportajda kullandığı "AKP 10 yıl daha iktidarda kalır" ve "Mahalle baskısı" sözlerinin ardından yaşadıklarıyla ilgili konuştu. Vergin, "Beni mahvettiler. Sağlığım bozuldu. Affetmem! Çünkü kötü niyet vardı" dedi.

Star gazetesinden Selim Efe Erdem'e konuşan Vergin'in verdiği röportajın bir kısmı şöyle:

Beş yaşındayken Ulus gazetesi okurdum

-1941'de İstanbul'da doğmuş ama ilkokuldan doktoranıza kadar Fransa'da okumuşsunuz. Cumhuriyetin köklü ailelerinin evladı olmak, size nasıl bir çocukluk yaşattı?

Son derece siyasi bir ailede büyüdüm. Beş yaşındayken Ulus gazetesini okuyordum. Normal insanların evinde çocuklar o yaşta gazete okumaz. O derece siyasetle ilgiliydim. II. Dünya Savaşı yılları. Sovyet uçakları Ankara semalarında uçarsa diye geceleri karartma yapılıyor. Eve gelen misafirler de hep bunları konuşurdu.

-Evinize gelen misafirler arasında kimler vardı?

Babaannemin (Nedime Conker) ekâbir eşi ahbapları vardı. Mevhibe İnönü (2'inci Cumhurbaşkanı İsmet İnönü'nün eşi), Saraçoğlu'nun eşi (9'uncu Başbakan Rüşdü Saraçoğlu'nun eşi Sevinç Hanım), ve daha birçok hanım. Sabah kahvesine, çaya gelirlerdi. Ben de aralarında oynardım.

Stalin'e mektup yazdım, yollanmadı

-Ne konuşurlardı kendi aralarında?

Müthiş bir komünist tehdidi vardı ve ben de çocuk olarak ‘Komünistler gelecek, bizi Sibirya'ya sürecek' diye korkuyordum. Babamla (Nurettin Vergin, İlk Vatikan Büyükelçisi) Fransa'ya gittiğimizde de Stalin manşetleri gördüm. Sekiz yaşımda Kremlin'e gönderilmek üzere Stalin'e mektup yazdım: ‘Bizim gibi dünya çocuklarını mahvetmeyin. Dünya çocukları adına size yalvarıyorum'. Tabii o mektup yollanmadı. Fransa'da ben ezilirsem, sanki bütün Türkiye ezilecek gibi hissederdim. Ezilmezsem sanki Türkiye'nin lehine olacaktı. Kendimi Türkiye ile öylesine özdeşleştirmiştim. Bu yüzden özellikle sınıf arkadaşlarımın önde olması gereken Fransızca gibi derslerde önde gidiyordum.

-Konuşurken, beden dilinizle teatral bir yetenek sergiliyorsunuz. Ömrünüzü siyaset sosyolojisine adadığınızı biliyoruz ama amatör olarak da olsa sahne sanatlarıyla ilgilendiniz mi?

Evet, doğrudur. Zaten üniversitedeki derslerim herhalde bu yüzden dolardı. Teatral anlatım! Fransa'da ilkokul öğretmenlerim de bunu söylerdi. Lisede edebiyat hocamız sene sonu şenlikleri için bir piyeste oynamamı istemişti. Çehov'un iki perdelik bir eseriydi. Edebiyat hocam, Nobel Ödüllü Albert Camus'nün çocukluk arkadaşıymış. Piyesin genel provasını hocam, Camus ve bir de ünlü Fransız sinemacı izledi. Bir sahnede metin gereği kahkaha atıyor ama aynı anda hüngür hüngür ağlıyor sonra yine kahkaha atıyordum ve bu dikkat çekmiş. Camus ‘Bu küçüğün eğer hayatta bir yeteneği varsa, o da tiyatro' demiş. Bunu duyunca Allah!.. Eve gittim ve lise bitince Comedie Française'a gitmek istediğimi söyledim.

-Aileden onay çıkmadı sanırım...

Ne münasebet, tartışması bile olmadı! Olmaz dendi, bitti! Satır başı... Liseden sonra altı sene ara verdim ama çok okurdum. Sonra daldım sevgili üniversitemin kapısından içeri. Önce lisans, yetmez yüksek lisans. O da bitince babam ‘Tamam, bitti, pılını pırtını topluyorsun, dönüyorsun' dedi. Bir yıl burs aldım, sonra Fransa'da bizim TRT'nin muadili ORTF'ye kamuoyu araştırmacısı olarak girdim. Bir Türk kızı, Fransız radyo ve televizyonları için kamuoyu araştırmaları ve analizi yapacak, bunları da aylık rapor halinde kurum genel müdürüne, Fransa Meclis Başkanı'na ve Senato Başkanı'na sunulacaktı! Orada mutluydum, çevrem, işim gücüm vardı ve tamamen uyum sağlamış vaziyetteydim ama Türkiye'ye döndüm.

Diyarbakır'da ‘Türkiye'den mi geliyorsunuz' diye sordular

-1974'te İstanbul Üniversitesi'nde göreve başladınız? Nasıl bir Türkiye ve üniversite buldunuz?

Türkiye'ye dönünce köylerde, gecekondularda araştırmalar yaptım, çok güzel şeyler buldum. 12 Eylül öncesi Gültepe gecekondularına, Diyarbakır'a, Van'a, Mersin'in köylerine gittim. Anadolu'nun hangi şehrine gitsem, bana ‘İstanbullu musunuz?' diye sorarlar. Ama Diyarbakır'da bir pastanede ‘Türkiye'den mi geliyorsunuz?' denildi. Yıl 1978. Ve bu realiteyi, kimlik bilincinin yeşerdiğini görmemek için ancak Türk politikacısı olmak gerekir! Şaka bir tarafa, ben politikacı değildim ama anladım ve sonra yaşananlar beni hiç şaşırtmadı.

-2007 yılında İstanbul Üniversitesi'nden emekli oldunuz. Daha uzun yıllar ders verebilecekken neden üniversiteden ayrıldınız?

Şimdi hastayım ve evdeyim. Seyahat edemiyor, davetlerde de boy göstermiyorum. Çok nadiren dışarı çıkıyorum. Zaten artık yaşlandım, mülakat yapmayı da hiç sevmem. Çünkü bir şey oldu...

2008'deki sözlerim nedeniyle sağlığım bozuldu

-‘AKP 10 yıl daha iktidarda kalır' ve ‘Mahalle baskısı' sözleriniz 2008'de manşetlere çıktı...

O tam bir suikast gibiydi.

-O röportajdan sonra Türk medyasını ikiye böldünüz, sizi savunanlar ve karşı çıkanlar...

AKP'nin dalkavuğu olarak takdim edildim. AKP iktidarı öncesinde sattığım bir arsaya imar izni almak istemişim... Bu nedenle ‘AKP 10 yıl daha iktidarda kalır' demişim. Bu bir temenniymiş, insan istemediğini söylemezmiş. İyi de ben partizan değilim ki bir tespit yapıyorum ve bu gerçekleşme açısından isabetli ya da isabetsiz olabilir! Neler yazıldı... Saçlarımı yıkamış ve Fransız usulü bir eşarpla gittiğim kuaför diyor ki ‘Okudum sizi, anlaşıldı, siz de başınızı örtüyorsunuz'. Oysa saçımı yaptırmaya gelmişim! Böyle bir ortam yani. Beni mahvettiler. Sağlığım bozuldu. Affetmem! Çünkü kötü niyet vardı. Laiklikten yana olduğum yazılarım ve genel duruşumdan belli. Ama ikide bir ‘Elhamdülillah laikim' diyecek halim de yok. Bir arkadaşım ‘Sinir bozan, senin gibi bir aileden gelen Beyaz Türk'ün bunları söylemesiydi' dedi. Kabul, yetiştirilme ve yaşam tarzım hiper Beyaz Türk olabilir. Hatta bazen diyorum ‘Kim Beyaz Türk kim değil, gelsinler bize sorsunlar'. Bazıları kendi kendilerini Beyaz Türk ilan ediyor da...

Beyaz Türkler statü kaybı duygusu yaşadı

-Beyaz Türk kimdir?

Bizim toplumumuzda aristokrasi yok ama her toplumda olduğu gibi bir elit zümre var. Övünmek için söylemiyorum ama bendeniz Cumhuriyet elitlerinin ürünüyüm. Beyaz Türk olarak, hangi parti iktidarda olursa olsun toplum içindeki konumumun değişmeyeceğini düşünürdüm. Her zaman ulaşabileceğim, beni dinleyecek ve yardım edecek birilerinin olduğundan emindim. Beyaz Türklerdeki ortak kanaat buydu. 2002'den sonra dedim ki ‘A, ben artık vatandaşım'. Yani imtiyazlı vatandaşlıktan düz vatandaşlığa geçiş! Kabul edelim, bu statü kaybı duygusu da bazılarında son derece örseleyici olabilir.

Kalbim avucumun içinde

-İmzalarınızı ‘N. Vergin' şeklinde atıyorsunuz. Conker soyadınızı neden kullanmıyorsunuz?

Bir kere bana mükemmel bir baba olmuş Nureddin Vergin babamı incitmemek için. Bir de üniversitelerde yoğun bir Kemalist iklim varken benim öz babamın (Mahmut Conker, diplomat) babası Nuri Conker'in (TBMM Başkanvekili, Ankara Valisi, Atatürk'ün Balkan Savaşı, Trablusgarp, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı'nda silah arkadaşı) Atatürk'e yakınlığı nedeniyle ‘Bakın ben kimin torunuyum' demek gibi olacaktı. Benim annem ve babam, ben beş yaşımdayken boşandı. Babaanneciğimin evinde otururken, birbirlerine karşı beni kimin alacağına dair davalar açtılar. İnanın o çocuk, o sırada paylaşılamayan yaratık olmanın dayanılmaz zevkini yaşamıyor. Nihai davayı annem (Müşerref Hanım) kazandı ve sonra Nurettin Vergin babamla evlendi. O iyi bir üvey baba değildi, bir babaydı.

-Dedeniz Nuri Conker'in Atatürk'ün hiç küsmediği, sonuna kadar dost kaldığı isim olduğu, ona ‘Kemal' diye hitap edebilen tek kişi olduğu söylenir.

Küsmek ne demek! Dedem Atatürk'ün, Selanik'ten okul arkadaşı, silah arkadaşı ve sırdaşı. Bakınız Nureddin Vergin babamın babası Cevat Paşa da son Halife Abdülmecit Efendi'nin yakını. Nice'e gittiği zaman Türkiye'deki hakları için onu vekil tayin etmiş. Şans ise eğer benim öyle bir şansım var, kadere bakın! Dedem Atatürk'ün, üvey dede de Halife'nin çok yakınında imiş. Nureddin Vergin babamın annesi Eşref Hanım da o dönem Hilal-i Ahmer Cemiyeti olarak geçen Kızılay'ın yönetim kurulu üyesi.

-Laiklik eleştirileri, sizi Türkiye'ye küstürdü mü?

Ülkeme niye küskün olayım ki? Her türlü eleştiriye tamam ama bana ‘Vatan, Millet, Sakarya' ve Türkiye'ye sadakatim konusunda dil uzatana gereken yanıtı veririm. Kıbrıs Çıkarması sırasında, Selimiye Kışlası'nı arayarak harekata katılmak istedim. ‘Altı dil biliyorum. Bu dillerdeki bütün radyoları dinler, tercüme eder ve tape ederim' dedim. Telefondaki komutan bir kahkaha attı ve ‘Size gerek kalmayacak çünkü harekat bir buçuk gün içerisinde bitecek' dedi. Soyadımdan dolayı Nurettin Vergin ile bir akrabalığımın olup olmadığını sordu. ‘Babam' deyince ‘Kıbrıs'tan Fırtına'nın selamını söyleyin' dedi. Babama ‘Fırtına'nın selamı var' deyince şaşırdı. Sonra öğrendim ki meğer telefonda konuştuğum bey Kıbrıs'ta mücahit iken, babam da Kıbrıs'a gerekli teçhizatı sokan kurulun başkanıymış. Şimdi Türkiye uğruna yarım saat kafa yormamış kişiler kalkıp bana liboş diyecek...

-Hayatını bilime adamış bir akademisyen olarak ‘Ölü balık gibi bakan öğrencileri' bırakmak zor olmadı mı?

Zor bir konuyu anlamadıklarını görünce tüm sınıfa hitaben ‘Ne o öyle lodos yemiş baygın balık gibi bakıyorsunuz bana' dedim. Öğrencilerle aram çok iyiydi, objektif davranırdım, bana kızmazlardı. 1979'da bir gün solcu ve sağcı öğrenciler arasında arbede çıktı, iskemleler havada uçuşuyor. Jandarmalar çocukları sıkıyönetime götürmek için içeri daldı ama ben onları vermedim. ‘Hadi özür dileyin birbirinizden barışın' dedim, onlar da barıştı ve Selimiye'ye götürülmediler. Bilkent ve Marmara'dan ayrılıp yıllar sonra İstanbul Üniversitesi'ne döndüğümde ‘Siz gerçekten öğrencileri sıkıyönetime göndermediniz mi?' diye soranlar vardı. Çünkü o sınıftakiler bir alt sınıftakilere anlatmış, onlar da kendi altlarına ve namım yürümüş. Hocalığı çok severek, kendimden çok vererek yaptım.

-Samimi açıklamalarınız için teşekkür ederim.

Samimi olduğum size daha önce hiç kimse tarafından söylenmedi mi? Fransızca bir deyim vardır: ‘Kalbim avucum içinde ‘ konuşurum. T24

 

Yazarın Dİğer Yazıları

  1. 25 Haziran 2015
    Kılıçdaroğlu’ndan AK Parti ile koalisyon yorumu CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "AKP-CHP koalisyonu mümkün mü” sorusuna “Şahsen zayıf ihtimal görüyorum” yanıtını verdi. Kılıçdaroğlu, “Baykal’ın adaylığı sonrası da mı durum aynı” sorusunu…
  2. AKP’li müteahhit Soma’da madenci ailelerini dolandırdı
    Bir ev iki kişiye satıldı --Soma’da Türkeri İnşaat’ın sahibi İsmail Türkeri madencilerin ailelerini ev vaadiyle 40 milyon lira dolandırıp ortadan kayboldu. Yurt gazetesinden Fırat Fıstık ve Onurcan Uygun’un haberine göre…
  3. Memlekette huzur kalmadı
    Memlekette huzur kalmadı
    24 Haziran 2014
    Ekonomi ve Barış Enstitüsü’nün en huzurlu ülkeleri gösterdiği sıralamada Türkiye ilk 100’e giremedi. Gezi Direnişi’nin ardından her geçen gün artan polis şiddeti, Suriye’ye yönelik uyguladığımız politika, Türkiye’yi huzurlu ülkeler liginde…
  4. Seçim sonrası ilk: Bilal'in yeni tapesi!!
    Tüm Türkiye'nin alışkın olduğu her gün çıkan tapelere bir yenisi daha eklendi.. Seçimlerin geçmesiyle birlikte her gün bir yenisi daha çıkan tapeler artık yayınlanmıyor. Tayyip Erdoğan'ın, Bilal Erdoğan'la yaptığı telefon…
  5. Suriye, Türkiye'yi Birleşmiş Milletler'e  şikayet etti
    İLK KEZ TSK BULAŞTIRILARAK ALENİ DESTEK' --Suriye, Türkiye 'yi El Nusra örgütü dahil olmak üzere ülkenin kuzeyindeki silahlı gruplara askeri destekle suçladı. Son birkaç gün içinde BM'ye Türkiye ve İsrail ile ilgili…
  6. AKP'nin oy oranı düşerken 'sanal kitlesi' artıyor
    AKP'nin bugün yapılan Adıyaman mitingi fotoğrafları da 'photoshoplu kitleler'de bariz bir artışı ortaya koydu . Başbakan Erdoğan bugün Adıyaman'da AKP'lilere seslendi. AKP'nin son zamanlarda yaptığı birçok mitingde kitlelerin photoshop yoluyla…
  7. Başbakan'ın şok görüntüleri ortaya çıktı
    Karşı gazetesi bugün çok konuşulacak fotoğraflar yayınladı. Yolsuzluk ve rüşvet dosyasına giren fotoğraflarda Başbakan Erdoğan'ın ve MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın adı El Kaide finansörü olarak anılan ve operasyon kapsamında hakkında…
  8. Erdoğan: Ayakkabı kutusundaki paralar Halk Bankası'nın değil
    Yolsuzluğa yeni bir tanim getiren Erdoğan: Ben yolsuzluk dendiğinde şunu anlarım; devletin kasası soyuluyor mu soyulmuyor mu? Ayakkabı kutusu içerisinde söylenen olaylar, Halk Bankası'ndan alınan ya da soyulan para değildir. Başbakan Tayyip…
  9. Ebru Gündeş talep etti mahkeme yaptı: Eleştiri de yasak
     Mahkeme, "Basın özgürlüğü bazı durumlarda sınırlandırılabilir" dedi. --İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Reza Zarrab ve sanatçı eşi Ebru Gündeş'in talebi üzerine benzeri görülmedik bir sansür kararı verdi. Yolsuzluk soruşturmasında tutuklanan…
  10. AKP'li vekilden 'manidar' tweet: Halkı koyun yerine koydu!
    AKP ile Gülen Cemaati arasında yaşanan gerginlik ve ihanet tartışmaları sürerken AKP İzmir Milletvekili Ali Aşlık'ın tweeti dikkat çekti. Aşlık, koyun sürüsü fotoğrafını, 'Asla nankörlük etmezler' mesajıyla paylaştı. Tweetleri ile…
  11. Berkin'in mahallesinde Topbaş'a protesto
    Topbaş'ı "Katiller" diyerek protesto eden 7 Halkevci gözaltına alındı. Haziran İsyanı sırasında ortadan kaybolan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş seçim çalışmaları için ortaya çıktı. Gezi direnişi sırasında başından gaz bombası…
  12. Demirtaş: Erdoğansız da süreç yürür
    TOPU CEMAATE ATIYORLAR --Demirtaş, "Yasal dayanak oluşursa (görüşmeler) kurumsal müzakere sürecine dönüşür.. Ergenekon'da köy yakma ile ünlü şahıslar var. Faili meçhullerle ünlenmiş generaller var. Tek bir soru da sormadılar. Bu da…
  13. İşte müdahalenin ibretlik kayıtları..
    SKANDALDAN SKANDALA --Bakan, Müsteşar, Vali, Emniyet Müdürü'nün, İzmir'de bir savcıyı nasıl durdurmak istediği kayıtlarıyla ortaya çıktı.. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı özel soruşturma bürosu tarafından Adalet Bakanı Bekir Bozdağ hakkında bağımsız yargıyı…
  14. CHP milletvekili istifa etti!
    CHP Milletvekili Refik Eryılmaz partisinden istifa etti, istifa dilekçesini TBMM'ye sundu. CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, partisinin Arsuz ve İskenderun'da belediye başkan yaptığı isimlere tepki gösterdi. Eryılmaz, "Bu isimlerin aday…
  15. Taksim'de polis müdahalesi başladı!
    Bugün Taksim'de yapılacak yolsuzluk ve rüşvet protestosuna katılmak üzere Kadıköy'den Taksim'e gitmek isteyen yurttaşlar polis tarafından engelleniyor. Güncelleme: 18.37Polis saldırısı sürüyor, gözaltılar yaşandığı belirtiliyor. Güncelleme: 18.35İstiklal Caddesi'nde ve ara sokaklarda…
  16. Yasaklı site sayısı 10 bini geçti..
    Türkiye 'de engellenen internet sitesi sayısı 2013 yılında 10 bini geçti. 2010 yılında bin 667 olan bu rakam, 2012'de 8 bin 409, 2013'de 10 bin 295'e ulaştı. Son dönemlerde hızla…
  17. Mehmet Baransu: Sabah, MİT’in yayın organı
    Baransu: Sabah gazetesinin Taraf'ın yayınladığı ve cemaatlerin fişlenmesine yönelik MİT belgelerinin sahte olduğu iddiasına Mehmet Baransu'dan sert bir yanıt geldi. AKP sözcüsü Hüseyin Çelik'in belgelerin doğru olduğunu kabul ederek kaynağın MİT…

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…