DİSK: Taslak Meclis'e gelirse milyonlarca işçi yürüyecek

8 Temmuz 2020
DİSK: Taslak Meclis'e gelirse milyonlarca işçi yürüyecek

İktidarın salgını ve ekonomik krizi fırsata çevirmeye çalışarak, kıdem tazminatını fona devretmeye çalıştığını belirten DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, düzenlemenin Meclis'e gelmesi durumunda Ankara'ya yürüyeceklerini söyledi. 

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “İstihdam Kalkanı” adıyla tartışmaya açtığı “Tamamlayıcı Emeklilik Sistemine (TES)” yönelik tepkiler sürüyor. Erdoğan’ın açıklamalarındaki bir diğer uygulama olan, “25 yaş altı ve 50 yaş üstü için belirli süreli hizmet akdi” ise sendikaların ve işçilerin birincil gündemi. Sendikalar ve işçiler kıdem tazminatı ilişkin herhangi bir girişimin genel grev gerekçesi olduğunu yineledi. Emekçilerin gündeminde olan konulara dair Mezopotamya Ajansı’na konuşan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, “Yasa taslağı hazır değil fakat medyadan iyi yönleri servis ediliyor. Kötü yönleri ise gizleniyor. İyi yönleriyle toplumu ikna etmeye çalışıyorlar” dedi. 
 
‘FON TARTIŞMALARI DOĞRU DEĞİL’
 
Kıdem tazminatının fona devredilmesinin yanlış bir yerden tartışıldığını ve iktidarların bugüne kadar kıdemi kaldırmak istediğini belirten Serdaroğlu, “Yaklaşık 84 yıldır uygulanan ve işçinin parasının bir kısmının işverende kalmış olduğu bir haktan bahsediyoruz. İşçinin parası hakkında ne cumhurbaşkanının ne de bir başkasını tasarruf yapma ya da onunla ilgili bir takım planlar yapma şansının olmadığını belirtmek isterim. Kıdem işverenin bize bir bağışı ya da devletin vermiş olduğu sosyal bir hak değil. Bizim işverende bırakmış olduğumuz ücretin bir parçasıdır. Bunun için biz meselenin TES gibi bir fon üzerinden değerlendirilmesini doğru bulmuyoruz” dedi.
 
GASPÇI UYGULAMALAR
 
İşverenlerin kıdem tazminatına göz diktiğine dikkati çeken Serdaroğlu, “Türkiye’de birçok işveren kötü niyetli ve işçilerin kıdem tazminatını gasp etmek için uygulamalar yapıyorlar. İşçiler haksız gerekçelerle işten atılıyorlar ve kıdem tazminatlarını alamıyorlar. Bu durumun ortadan kalkmasının tek yolu ise işçilere kıdem tazminatı verilmeden işten atılmaları engellemek. Yasada bir düzenleme yaparsın, ‘Türkiye’de kıdem tazminatı işçilerin ücretinin bir parçasıdır ve tazminatsız atılmaları yasaktır’ dersin sorunu çözersin” diye belirtti.
 
‘FON İKTİDARA BİR DAYANAK OLACAKTIR’
 
Yapılmak istenen düzenlemenin işçilerin haklarına kavuşması için yapılmadığını hatırlatan Serdaroğlu, “Geçmişte tasarruf teşvik fonu, işsizlik fonu gibi fonlar hükümetler tarafından nasıl kötü niyetli kullanıldıysa bugün hayata geçirilme istenen fon da hükümetlerin kendi açıklarını kapatma konusunda bir dayanakları olacaktır. Parayı olabildiğince kullanmak için böyle bir kaynak oluşturuyor” ifadeleri kullandı.
 
‘KIDEM PARAMI BEN KULLANIRIM’
 
Kıdem tazminatının fona devredilmesi konusunda tehlikelerin olduğunu vurgulayan Serdaroğlu, “60 yaşına kadar fondan para alamıyorsun, 60 yaşında ise belli kriterlere göre para alabiliyorsun. 70 yaşından sonra da emeklilik parası üzerine ekleniyor. Yani senin kıdeminle, senin emekli maaşını yükseltiyorlar. Bırak ben kıdem tazminatımı kendim kullanırım, senin kullanmana gerek yok. Bu yüzden biz kıdem tazminatımızın hiç edilmesini doğru bulmuyoruz ve bunun için 50 yıldır mücadelemizi ediyoruz. DİSK kurulduğu günden beri kıdem tazminatına saldırı var, DİSK’te karşısında duvar olarak bu mücadelesini sürdürüyor” dedi.
 
ESNEK ÇALIŞMA KIDEM TAZMİNATI KADAR TEHLİKELİ
 
İktidarın 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin esnek çalışma isteği var, gibi hayata geçirmek istediği bir uygulamanın olduğunu sözlerine ekleyen Serdaroğlu, “Esnek çalışma bir noktada 3 tane tehlikenin ortaya çıkmasına neden oluyor. Birincisi kıdem tazminatı ortadan kaldırılıyor, çünkü ne kadar süre çalışacağı belli değil. İkincisi esnek çalışma tehlikesini ortaya çıkartıyor. Üçüncüsü sendikalaşma ihtimalini ortadan kaldırıyor. Bu sürecin kıdem tazminatı kadar tehlikeli olduğunu biliyoruz. Bu kapsamda çalışan 4 milyon işçinin böyle bir risk altına girmek istemeyeceğini, mücadelesini vereceğini biliyoruz. Konfederasyon olarak verilen mücadeleye öncülük edeceğimizi bir kez daha mücadele edeceğimizi belirtmek istiyoruz” diye belirtti. 
 
‘MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ’
 
Kıdem tazminatının fona devredilmesi girişimine karşı Türkiye’nin bütün illerinde yaptıkları basın açıklamalarıyla eylemlilik süreçlerini başlattıklarının altını çizen Serdaroğlu, şöyle devam etti: “Diğer konfederasyonlarla görüşeceğiz, mücadeleyi ortaklaştırmak istiyoruz. Fakat bu olmazsa da DİSK olarak mücadelemizi kararlı bir şekilde devam ettireceğiz. İktidar şunu bilsin ki eğer kıdem tazminatı yasası, yasal düzenleme adına komisyonlara ya da meclise gelirse yüzbinlerce işçi, milyonlarca işçi fabrikalarda işi bırakacak ve Ankara’ya yürüyüşe geçecek. Onlarla birlikte bu mücadeleyi o taslak geri çekilene kadar bu mücadeleyi sürdüreceğimizi de bugünden beyan ediyoruz.” 
 
‘İŞVERENLE ANLAŞACAK DURUMUMUZ YOK’
 
Erdoğan’ın, “Sendikalar kendi arasında sorunu çözsün” sözünü anımsatan Serdaroğlu, şunları söyledi: “Kimse ona sorun var, gel sorunu çöz diye müracaatta bulunmadı. Bizim işverenlerle oturup konuşacak bir durumumuz yok. Siyasi iktidar aslında çözümün bir parçası olmak yerine sorunun bir parçası oluyor. Fon tartışmalarını Isıtıp ısıtıp önümüze getiriyor. Biz niyetiniz varsa birkaç düzenlemeyle herkesin almasını sağlayın diyoruz, fona devrederek ortadan kaldırın demiyoruz. O anlamda Erdoğan’ın söylemiş olduğu şeyin karşılığı olmadığını düşünüyoruz. Hükümetin bu konuda gölge etmesini istemiyoruz.”
 
‘SENDİKAL ÖRGÜTLENMEYİ ENGELLEMEYİN'
 
Serdaroğlu, devamları ifade etti: “Sendikal alanın dışında, örgütlenme olmayan yerlerde o sorunlar yaşanıyor. Sendikal örgütlenmeyi engellemeyin her yer örgütlensin ondan sonra sizin düzenlemenize ihtiyaç kalmaz. Ben yasal olarak kıdem tazminatımı çatır çatır işçinin bir kuruşunu bırakmadan alırım. Hem sendikalaşma engelleniyor hem tazminat alınması engellenmesine göz yumuluyor.” 
 
‘İKTİDAR SALGINI VE EKONOMİK KRİZİ FIRSATA ÇEVİRMEYE ÇALIŞIYOR’
 
İktidarın salgını ve ekonomik krizi fırsata çevirmeye çalıştığını ifade eden Serdaroğlu,  bu fırsatçılığı doğru bulmadıklarını ve iktidarı aklıselim davranarak sendikaların önerilerine kulak vermesini istediklerini dile getirdi. Serdaroğlu, işçilere de seslenerek, “Kıdem tazminatı sizin geleceği, büyüklerinizin size bıraktığı miras, çocuklarınızın size emanetidir. Tazminata sahip çıkmak adına sendikaların ve sendikanız yoksa kendi mantığınız ölçüsünde mücadeleyi destekleyin” diye konuştu. 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…