ABD'deki polisin ırkçı vahşetine öfke patlaması..

31 Mayıs 2020
ABD'deki polisin ırkçı vahşetine öfke patlaması..

46 yaşındaki siyahi ABD vatandaşı George Floyd’ un, halkın gözü önünde, polis tarafından acımasızca boğularak öldürülmesi sonucunda ülke çapında yoğun protestolar tüm dünyada yankı buldu.

17 kentte 1400 civarında göstericinin gözaltına alındığı söyleniyor. Detroit kentinde ise 19 yaşındaki bir gösterici, sivil bir araçtan açılan ateş sonucu hayatını kaybetti. İkinci bir göstericinin polis ateşi ile öldürüldüğü ifade edilmişse de resmi kaynaklarca doğrulanmadı.

Konu 20 dolar!

ABD’ nin Minnesota eyaletinin en büyük şehri olan Minneapolis kentinde, alışveriş yaptığı markette ödeme yaptığı $20 dolarlık banknotun sahte olduğu iddiasıyla çağırılan polis ekibi G. Floyd’u tutuklamak istedi. 

Tutuklama sırasında yüzüstü yere yatırılan, G. Floyd, Dereke Havin adındaki beyaz polis memurunun diziyle boynuna acımasızca basması sonucu nefessiz kalarak hayatını kaybetti. G. Floyd’ un son sözleri ise “I Can’t Breath” (nefes alamıyorum) oldu. Ve bu son sözü şimdi binlerce kişi, katıldıkları gösterilerde topluca haykırıyorlar.

Olay anında halk tarafından çekilen tutuklama görüntüleri sosyal medya ile tüm ülkeye yayıldı.

Minneapolis’ de gösteriler başladı. Polis biber gazi ve göz yaşartıcı bombalar ile müdahale etti.

Salı günü, olaya sebebiyet veren 4 polis memuru Minneapolis polis şefi Medaria Arradondo tarafından görevden alındı ve polisler hakkında FBI soruşturması talep etti.

Olayın sosyal medyada, hızlı şekilde yayılmasının sonucunda halk kitleler halinde sokaklara aktı.

Polis ekiplerinin halka göz yaşartıcı bomba ve plastik mermiler ile saldırmasının ardından ateşi yükselen gösterilerde bazı restoranlar ve yedek parça mağazasının yakıldığı ve bazı evlerin zarar gördüğü polis tarafından rapor edildi.

Ancak restoranların camlarını kıran ve mağazalara saldıranlar, göstericiler arasına karışan kimliği belirsiz kişilerdi ve yine göstericiler tarafından olay yerinde videoya çekilip sosyal medyada afişe edildi.

Protestolar, Melphis ve Los Angeles basta olma üzere, tüm ülkeye sıçradı.

Melphis ve Los Angeles başta olmak üzere, ülkenin birçok kentinde gösteriler organize edildi. 

Polis ekipleri bazı ana caddeleri girişlere kapattı.

Los Angeles şehir merkezinde toplanan yüzlerce protestocu Civic Center’ a doğru yürüdü.

101 no'lu otoban göstericiler tarafından trafiğe kapatıldı.

Ulusal Muhafız birlikleri Minnesota’da.

Perşembe günü, Minneapolis belediyesinin gösteriler karşısında yetersiz kalması sonucu, Ulusal Muhafız birlikleri Minnesota Valisi Tim Walz tarafından göreve çağırıldı.

George Floyd dosyası, Adalet Bakanlığının emriyle en üst seviye önem teşkil eden soruşturma kapsamına alındı.

Basın toplantısı düzenleyen Vali Tim Walz basına; “Durum artık, George Floyd’un öldürülmesiyle ilgili değil. Sivil topluma saldırmak, korku aşılamak ve büyük şehirlerimizi bozmakla ilgili.” açıklaması yaptı.

Minneapolis Belediye Başkanından barış çağrısı.

Basın toplantısında duygulu anlar yasayan Belediye Başkanı Jacon Frey, şehirde tekrar barışın tesis edilmesi için ellerinden geleni yaptıklarını duyurdu ve göstericilerin evlerine dönmelerini istedi.

Başkan Trump’ ın “yağmalama olursa vururuz” mesajı gösterilerdeki tansiyonu yükseltti.

Cuma günü, Başkan Trump’ın herhangi bir yağma durumunda ordu güçlerinin ateş açacağını söyleyerek Minnesota göstericilerine sert bir ültimatom verdi. Bu, gösterilerde tansiyonu artırdı.

Bununla birlikte Trump, Demokrat Partili Belediye başkanını, attığı tweet ile, 'işini yapamamakla' sert bir dille eleştirdi.

Protestolar Atlanta ve New York’ a sıçradı.

Atlanta Centennial Olympic Park’ ta toplanan göstericiler CNN binasının camlarını kırdı ve sprey boyalar ile mesajlarını CNN binasına yazdı.

Aynı akşam, Brooklyn ve Manhattan’da binlerce protestocu ve polis arasında çatışmalar çıktı.  Polis, göstericilerin şişe ve taş atmasına, gaz bombalarıyla cevap verdi. İki tarafta da yaralananlar oldu.

Washington’da ise, Beyaz Saray çevresinde toplanan göstericiler binayı sardı. Buna karşılık Gizli Servis ekipleri binayı geçici bir şekilde kapattı.

Detroit kentinde ise 19 yaşındaki bir gösterici, sivil bir araçtan açılan ateş sonucu hayatını kaybetti.   

Başka bir büyük şehir olan Dallas’ta göstericilerin belediye binasını kuşatması sonucu, polis ekipleri gaz bombaları ile saldırdı. Göstericiler ise polis araçlarını devirdi.

Ve son olarak Denver kentinde toplanan yüzlerce gösterici, Civic Center Park’ ta toplanarak “A Change Is Gonna Come” (Bir değişiklik gelecek) sloganları attı.

Belediye Başkanı Frey; Olayları “yerel terörizm” olarak adlandırdı.

Bazı gönüllüler, gösterilerden zarar gören işletme ve binaların temizlenmesine yardim etti.

Olayların başlangıcından bu yana geçen 4. günün ardından Belediye Başkanı Frey tweeter hesabından; 

“George Floyd için büyük ölçüde barışçıl protestolar olarak başlayan şey, bölgemizde açıkça yağma ve iç terörizme dönüştü” açıklaması yaptı. 

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…