Kürt siyasetçilerin evine 04.00'te baskın: Çok sayıda gözaltı

22 Mayıs 2020
Kürt siyasetçilerin evine 04.00'te baskın: Çok sayıda gözaltı

AKP-MHP rejimi tarafından yürütülen Kürt siyasetini kıskaca alma operasyonunun son ayağı, Diyarbakır merkezli ve özellikle Kürt kadın hareketini hedef alan baskınlar oldu.

22 Mayıs Cuma günü şafak vakti, saat 04.00 sularında çok sayıda Kürt siyasetçinin evi basıldı. Aralarında Rosa Kadın Derneği üyeleri ile DBP ve HDP'li isimlerin de bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.

Diyarbakır merkezli yürütülen soruşturma kapsamında evlere düzenlenen baskınlarda, TJA ve Rosa Kadın Derneği yöneticileri ile DBP eski Eş Genel Başkanı’nın da gözaltına alınanlardan.

Gün ağarmadan gerçekleştirilen baskınlarda evler didik didik arandı. Baskınlarda, Urfa’nın Karaköprü ilçesinde Rosa Kadın Derneği Kurucu üyesi Narin Gezgör, Diyarbakır’da Rosa Kadın Derneği Kurucu üyesi Ayla Akat Ata, Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya, Özgür Kadın Hareketi ( TJA) aktivistleri Gülcihan Şimşek ve Zelal Bilgin, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) eski Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan, HDP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Özlem Gündüz, HDP Yenişehir İlçe Eşbaşkanları Remziye Sızıcı ve Kasım Kaya, HDP üyesi Mehmet Ali Altınkaynak, Kürt siyasetçi Celal Yoldaş ile Nazile Tursun gözaltına alındı.

Gözaltına alınanlar, Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Urfa’da gözaltına alınan Narin Gezgör’ün ise sağlık kontrollerinin ardından Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne getirileceği öğrenildi.

15 Mayıs tarihinde de, HDP’li Iğdır, Siirt, Kurtalan ve Baykan belediyelerine kayyım atanmıştı.

İçişleri Bakanlığı’nın kararına göre Iğdır Belediye Başkanı Yaşar Akkuş, Siirt Belediye Eşbaşkanı Berivan Helen Işık, Baykan Belediye Eşbaşkanı Ramazan Sarsılmaz ve Kurtalan Belediye Eşbaşkanı Baran Akgül görevlerinden alınmıştı.

Kayyım atamasının ardından Akkuş, Işık, Sarsılmaz ve Akgül evlerinden gözaltına alınmıştı.

Ankara'da ise, kayyım atamalarına tepki gösteren HDP'liler polis şiddetine maruz kalmış ve gözaltına alınarak Emniyet'e götürülmüştü.

HDP Ankara İl Örgütü'nun HDP'li belediyelere kayyım atanmasına karşı yaptığı basın açıklamasına polis müdahale etti. İl Başkanı Vezir Coşkun Parlak ile sekiz partili darp edilerek gözaltına alınmış, müdahale sırasında HDP Ankara İl Eş Başkanı Vezir Coşkun Parlak darp edilmişti.

Dokuz kişi “Gösteri ve Yürüyüş Kanuna Muhalefet” ettikleri gerekçesiyle gözaltına alınmış, ardından da serbest bırakılmıştı.

Bu olaydan bir gün sonra ise, kayyum protestosuna yönelik polisin müdahalesini ve gözaltıları kınamak isteyen HDP’lilerin açıklaması polis tarafından ikinci kez engellendi. Polisler HDP’li vekiller Gergerlioğlu ve Peköz ile İl Eşbaşkanı Parlak’ı darp etti.

HDP Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu konuşmaya başladığı sırada polis aracı yeniden çalıştırılınca, Gergerlioğlu, “Milletin sesini bastırmaya çalışmak ilkelliktir. Lütfen arabanın kontağını kapatın” diyerek tepki gösterdi.

Bunun üzerine Gergerlioğlu’nun üzerine yürüyen polisler, “Konuşmanı derhal bitir” diyerek milletvekilleri ve il eş başkanlarına müdahale etti.

Müdahale sırasında vekiller Gergerlioğlu ve Peköz ile HDP Ankara İl Eşbaşkanı Vezir Coşkun Parlak, polisler tarafından darp edildi.

img
 
 
ROSA KADIN DERNEĞİNDEN TEPKİ VE DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Polisler,  üye ve yöneticilerini gözaltına aldıkları Rosa Kadın Derneği'nin Kayapınar ilçesindeki binasına da baskın düzenledi. Dernek yöneticilerini haber verilmeden yapılan baskında, polislerin kapıyı kırarak içeri girdiği belirtildi. Baskının gerekçesi hakkında bir bilgi elde edinilemezken, dernekte arama yapıldığı ve tüm kayıt evraklarına el konulduğu öğrenildi. 
 
Söz konusu baskın ve gözaltılar derneğin sosyal medya hesabı üzerinden de duyuruldu. Yapılan paylaşımda şu ifadelere yer verildi: "Kadınların şiddete maruz kaldığı bu ortamda bizler derneğimizi kurduğumuz günden bu güne hiç durmadan çalıştık ve mücadele ettik. Bu gün de Derneğimize karşı yapılan bu hukuksuz uygulamayı asla kabul etmiyoruz. Kadına ve kadın mücadelesinin kazanımlarına yönelik erkek egemen sistemin baskı ve yok etme siyasetine boyun eğmeyeceğiz ve mücadelemize daha güçlü devam edeceğiz. Tüm kadın kurumlarını Rosa’yla dayanışmaya çağırıyoruz. Gözaltına alınan arkadaşlarımız derhal serbest bırakılsın!."

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…