HDP’li dört belediyeye kayyım, eşbaşkanlar gözaltında

15 Mayıs 2020
HDP’li dört belediyeye kayyım, eşbaşkanlar gözaltında

HDP’li dört belediyeye kayyım, eşbaşkanlar gözaltındaHükümetin HDP’li belediyelere yönelik kayyım operasyonu sürüyor. Koronavirüsle mücadele devam ederken, hükümet HDP’li dört belediyeye kayyım atadı. 

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre HDP’li Iğdır, Siirt, Kurtalan ve Baykan belediyelerine kayyım atandı. 

İçişleri Bakanlığı’nın kararına göre Iğdır Belediye Başkanı Yaşar Akkuş, Siirt Belediye Eşbaşkanı Berivan Helen Işık, Baykan Belediye Eşbaşkanı Ramazan Sarsılmaz ve Kurtalan Belediye Eşbaşkanı Baran Akgül görevlerinden alındı.

Kayyım atamasının ardından Akkuş, Işık, Sarsılmaz ve Akgül evlerinden gözaltına alındı.

Üç HDP’li belediye eşbaşkanının yerine kayyım atandı. Buna göre Siirt'e Vali Ali Fuat Atik, Baykan'a Kaymakam Mehmet Tunç, Kurtalan'a ise İhsan Emre Aydın, belediye başkanvekili olarak görevlendirildi. 

Kayyım atamalarının ardından belediye binaları polis tarafından çevrildi.

HDP'nin eş genel başkan yardımcısı ve Diyarbakır milletvekili Garo Paylan, "Iğdır, Siirt il ve Kurtalan ve Baykan ilçe Belediyelerine kayyım atandı. Belediye eş başkanlarımız gözaltına alındı. Darbeciyi başka yerde aramayın. Darbeciler Saray’da... Kayyım halk iradesine darbedir" diyerek kayyım atamalarına tepki gösterdi.

İnsan Hakları Savunucusu, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da "İşte darbe..! Milletin iradesine iktidar darbesi bu..! Bize darbe yapacaklar diyenler milletin iradesine darbe yaptı yine Yazıklar olsun! Niye seçim var ki??? Iğdır, Siirt il ve Kurtalan ve Baykan ilçe Belediyelerine kayyım atandı. Belediye eş başkanlarımız gözaltına alındı" ifadelerini kullandı.

İçişleri Bakanlığı, geçen 23 Mart’ta da Diyarbakır'ın HDP'li Lice, Silvan, Ergani belediyelerine ve yine HDP'li Batman Belediyesi'ne kayyım atamıştı.

Yerel seçimlerde üçü büyükşehir 65 belediye kazanan HDP'nin şu ana kadar 44 belediyesine kayyım atandı, altı belediyeyi kazanan başkanlara KHK'li oldukları gerekçesiyle mazbataları verilmedi.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…