El Arab gazetesi: Putin, Erdoğan’ın İdlib’den çıkış yolunu kapattı

28 Şubat 2020
El Arab gazetesi: Putin, Erdoğan’ın İdlib’den çıkış yolunu kapattı

Rusya Lideri Vladimir Putin, önce AKP'li CB Recep Tayyip Erdoğan’ın İdlib konusunda bir zirve düzenlenmesi çağrısını ciddiye almayarak, Erdoğan’ın ‘İdlib’den onurlu çıkış‘ hayallerini suya düşürdü. Akabinde resmi açıklamalara göre 33, reel durumda 59 Türk askerinin ölümüyle sonuçlanan dün geceki saldırı gerçekleşti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan‘ın, Çarşamba günü Rus Lider Putin ile İstanbul’da bir zirve gerçekleştirecekleri yönündeki açıklamalarına Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in planlarında 5 Mart'ta İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la bir görüşme yapılmasının henüz bulunmadığını söyleyerek cevap verdi. 

Londra’da yayınlanan El Arab gazetesindeki habere göre Putin, takındığı sert tutumla, Şubat ayı sonuna kadar Suriye rejim güçlerine geri çekilmeleri için ültimatom veren Erdoğan’a savaştan başka bir alternatif bırakmamış oldu. 

Gazeteye göre askeri uzmanlar Rusya Erdoğan’ı geniş çaplı olmayan çatışmaya zorlayarak Suriye’de sloganlarla yürütülen bir oyunun çok pahalıya malolacağını kendisine göstermek istiyor. 

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov Salı günkü açıklamasında, Türkiye’nin İdlib‘de ateşkes çağrısını reddederek, "bunun teröristlere teslim olmak, hatta onları ödüllendirmek anlamına geleceğini" ifade etti. Rus televizyonlarının Türkiye’nin omuzdan fırlatılan füzelerle Rus uçaklarını hedef aldığını gösteren görüntüler yayınladığını da aktaran El Arab gazetesi, Rusya’nın bu hareketi, Türkiye’nin kırmızı çizgiyi geçmesi şeklinde yorumladığını öne sürüyor. Rus televizyonlar yayınlarında Türkiye’nin Esad karşıtı muhaliflere top ve diğer desteklerde bulunduğuna da işaret etti. Televizyonların bu yayınlarından sonra Çarşamba günü iki Türk askerinin ölümüyle sonuçlanan saldırı haberinin gelmesi dikkat çekti. 

Dün gece gerçekleşen saldırı ile şu ana kadar İdlib’de öldürülen Türk askeri sayısı resmi rakamlara göre 33’e yükseldi. 

Rusya’nın ilgisizliğine rağmen Türkiye’nin diyalog ve görüşme opsiyonunu zorlayarak Moskova’dan taviz koparmaya çalıştığı öne sürülen El Arab’ın haberinde, daha önce Ankara ve Moskova’da gerçekleştirilen görüşmelerden de bir sonuç çıkmamasına dikkat çekiliyor. 

Dünkü açıklamasında Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ankara’da Rus heyeti ile görüşmelerin sürdüğünü belirterek, ‘Bir takım tedbirler alınıyor, arazide karşılıklı ileri geri hareketler oluyor, değişken bir durum var. Hava sahasının herhangi bir şekilde askeri operasyonun ötesinde, ordaki ateşkesin devam etmesi için çok gerekli olduğunu bildirdik. İHA’ların ve SİHA’ların görev yapması konusunda Ruslarla konuşuyoruz ama sorun devam ediyor.” şeklinde konuştu. 

Türk yetkililerin görüşmelerden bir sonuç çıkmayacağını ve başarısızlıkla sonuçlanacağını gördüklerini aktaran gazete artık çatışma ihtimalinin gözardı edilmediğini ileri sürüyor. 

Dünkü açıklamasında Akar, ABD Savunma Bakanı Mark Esper ile görüşerek İdlib konusunda görüş alışverişinde bulunacaklarını ifade ettiğini yazan gazete, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ise bir gün önceki ‘ABD’nin Türkiye’nin isteği olan Patriotları vermeyeceği anlaşıldı‘ şeklindeki sözlerine dikkat çekiyor. 

Dün, 33 Türk askerinin ölümüyle sonuçlanan saldırıdan önce Türk medyası Türkiye destekli Suriye muhalif güçlerinin stratejik Sarakib kentini geri aldıklarını son dakika gelişmesi olarak duyurmuştu. Ancak bu iddia hem Rusya, hem de Suriye resmi kaynaklarınca yalanlanmıştı. 

Suriye rejim güçleri geçtiğimiz yıl Aralık ayı sonundan itibaren hızlandırdığı operasyonlarıyla Halep’i Şam’a bağlayan M5 karayolu üzerindeki stratejik Maaret el Numan ve Sarakib kentlerini ele geçirmiş ve geçtiğimiz hafta, yedi yıl aradan sonra bu yolun ulaşıma açıldığını duyurmuştu. 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…