'Son 10 yılda namaz kılanlar ve başını örtenlerin oranı düştü'

11 Aralık 2019
'Son 10 yılda namaz kılanlar ve başını örtenlerin oranı düştü'

KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, 2008-2018 yılları arasında gençlerle ilgili yapılan araştırmalardan bazı notlar paylaştı. "AKP’nin ‘dindar nesil yetiştirme’ çabaları siyasi mühendislik olarak kaldı" diyen Ağırdır, "Oruç tutanların namaz kılanların oranı yıllar içinde düştü" bilgisini aktardı.

T24 yazarı Murat Sabuncu'nun sorularını yanıtlayan Ağırdır, gençler arasında kendini "geleneksel muhafazakâr" olarak tanımlayanların oranının yüzde 45’ten 43’e, "dindar muhafazakâr" olarak tanımlayanların yüzde 25’ten 15’e düştüğünü, "modern" olarak tanımlayanların oranının ise yüzde 29’dan 42’ye yükseldiğini söylüyor.

Bekir Ağırdır, bu değişimin muhafazakâr dünyada "dini inanç zayıflıyor" söylemi üzerinden tartışıldığını ancak asıl meselenin kentleşme ve metropolleşme olduğunu dile getiriyor.

KONDA’nın gençlerle ilgili yaptığı araştırmaları karşılaştıran Ağırdır, gençlerin eskiye oranla kendini daha çok "modern" olarak tanımladığına dikkat çekiyor.

Türkiye’nin sosyal hayatta "geç bir modernleşme" yaşadığını dile getiren Ağırdır, sözlerine şöyle devam ediyor:

“Türkiye geç kalınmış kentli pratiklerin içinde ve bundan da en çok gençler etkileniyor. Çünkü gençler sokakta sinema veya tiyatroda. Kitap okuma oranı yükselmiş. Bu somut değişim onların zihin dünyasını da değiştiriyor. İnançlara kimliklere ve cinsel yönelimlere bakışta olumlu değişimler var. Dolayısıyla AKP’nin veya bu hükümetin yapmaya çalıştığı bütün bu dindar nesil yetiştirme çabaları aslında bir siyasi mühendislik olarak kalıyor karşımızda."

Kendisini dindar olarak tanımlayan gençlerin günlük pratiklerinin yıllar içinde değiştiğini belirten Ağırdır, şu verileri paylaşıyor:

“Gençlerde oruç tutanlar yüze 74’ten 58’e düşmüş. Düzenli olarak namaz kılarım diyenler yüzde 27’den 24’e gerilemiş. Daha geç evleniyorlar. Yalnız yaşayanlar çoğalıyor. İnanç seviyelerinde 'dindarım' diyenler azalıyor. Ateistim diyenler 10 yılda yüzde 1’den yüzde 4’e çıkmış. Başını örtenler azalıyor yüzde 57-58’den 50’ye düşmüş."

Ağırdır, metropollerdeki ahlaki ve kültürel referansların çoğunluğunub artık din olmadığını belirterek, "Metropollerde mahalle baskısı çalışmıyor. Kasabadaki aynı ‘ayıp-günah’ algıları metropolde yok” ifadesini kullanıyor.

Ağırdır'ın aktardığına göre, genç nüfusta üniversite mezun oranının 10 yılda kadın ve erkeklerde paralel bir şekilde yüzde 22’ye ulaştı. Ancak 19 milyon gencin 4’te 1’i iş güvencesi ve gelecek güvencesi korkusu yaşıyor.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…