Türkçe Kürtçe lanetli midir? Anadilde ibadet günah mıdır?

Rahmi Yıldırım

28 Aralık 2020
Türkçe Kürtçe lanetli midir? Anadilde ibadet günah mıdır?

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi Prof. Dr. Cağfer Karadaş’ın sözleri, ana dilde Kur’an okumaya direncin açıklaması olabilir mi? Cağfer Hoca, Kur’an mealini okuyanların ateizme ve deizme yöneldiklerini söylüyormuş..

Muhterem Sallama Cemaati,

Bir insanın kendi ana dilini ötekileştirmesi ne tuhaf! Günlük hayatında her türlü iletişimini ana diliyle kuruyor, sevdasını, sevincini, üzüntüsünü, coşkusunu, öfkesini, şefkatini ana diliyle ifade ediyor; rüyasını ana diliyle görüyor; ibadet söz konusu olduğunda ise ana dilini ötekileştiriyor.

Bu tuhaflık, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Mevlâna için düzenlediği Şeb-i Arus gecesi vesilesiyle bir kez daha ortaya çıktı. Gecede Türkçe Kur’an okunmuş. Way sen misin Allah’ın kelâmını Türkçe okutan! Meğer ne büyük günahmış Kur’an’ı Türkçe okutmak! Hatta günah ne kelime, basbaya faşitlikmiş.

Kuran’ı Türkçe okumanın garabet ve faşistlik olduğunu AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan öne sürdü. Erdoğan partisinin grup toplantısında dedi ki: “Bu zihniyet Mevlâna’nın vuslat yıldönümü kılıfı altında asırların birikimi olan bir geleneği yer ile yeksan etmeye kalktı. Milletimizin yıktığı Kur’an’ı Türkçe okutma garabeti Mevlevilik adı altında İstanbul’da sergilendi. Buldukları her fırsatta tek parti faşizmine dönüyorlar. Bu zihniyet Kur’an’ı Kerim’i ve ezanı Türkçe okumak garabetine kalkıştı.”
AKP Genel Başkanı böyle der de Diyanet durur mu? Diyanet de sıcağı sıcağına, Türkçe ibadet ve ezanın caiz olmadığını buyurdu. Diyanet’e göre, “Kur’an-ı Kerim lafzı ve manasıyla Arapça olarak indirilmiştir; Kur’an’ın tercümesi Kur’an hükmünde değildir, dolayısıyla meal ve tefsirleri okumak caiz değildir. İbadet olarak okunduğunda Kur’an aslî lafızlarıyla okunmalıdır. Aynı şekilde ezan da Arapça okunmalıdır.”

İktidar kapısına tasmalanmış kanaat tacirleri de aynı şeyleri ekranlardan sayfalardan boca edince İBB Ekrem İmamoğlu geri adım attı; Türkçe Kur’an okunmasından haberinin olmadığını belirterek, “Bence de Şeb-i Arus töreninde, yüce Kuran’ın Arapça okunması gerekir” dedi.

*

Ya eyyühel ihvan,

İnsanın kendi ana diliyle ibadet etmesi, kutsal kitabı ana diliyle okuması neden günah veya faşistlik olsun ki?

AKP Genel Başkanı Erdoğan 2015 Haziran seçimi öncesinde Van’da, Siirt’te, Diyarbakır’da, Batman’da, bölgenin diğer illerinde düzenlediği mitinglerde elinde Kürtçe Kur’an sallayarak oy isterken faşistlik mi yapıyordu?
Ana dilin böylesine ötekileştirilmesi nedendir? Türkçe veya Kürtçe, ana diliyle ibadet etmek, kutsal kitabı ana diliyle okumak neden günah ilan edilir? Araplar kendi ana dilleriyle ibadet ediyorlar, Kur’an okuyorlar diye günah mı işliyorlar?
Başka bir ifadeyle, nedendir bu ana dille ilgili takıntı? Ana dilde eğitim isteyen Kürt bölücü ve terörist; ana dilde ibadet etmek isteyen Türk faşist ve günahkâr! Reva mıdır?

Kur’an lafzıyla manasıyla Allah kelamıdır, tercümesi (yani meali) Kur’an sayılmaz! Diyanet ve bilumum 657’den maaşlı “evliyalar” böyle derken, Arapça Kur’an’ı anlamadıklarını, dolayısıyla Türkçe’ye çeviremediklerini itiraf etmiş olmuyorlar mı? Madem Arapça Kur’an’ı anlamakta çevirmekte bu kadar acizler; ateistinden deistine, alkoliğinden akşamcısına, Alevisinden gayrimüslimine ve light Müslümanına, herkesin ödediği vergiyle Sünni ruhbanlık yapmaya, el kesesinden beleş sevap kazanmaya utanmıyorlar mı?
Daha vahimi, “Kur’an tercüme edilemez” demekle Allah’ın insanlara anlaşılamaz, Arapça’dan başka dile çevrilemez bir kitap gönderdiğini söylemiş olmuyorlar mı?

Tam da böyle söylemiş oluyorlar ve böyle derken, Fetullah’ın gazetesi Zaman’ın yazarı Ahmet Kurucan’ın dediklerini tekrarlamış oluyorlar. Ahmet Kurucan da “Manasını anlamadan Kur’an okumak” başlığı altında, Kur’an’ı anlamanın öncelikli şart olmadığını söylemişti. Çünkü: “Kur'an beşeri bir kelam, insan mahsulü bir beyan değildir. Dolayısıyla Kur’an’ın var oluş gayesini ‘efradını cami, ağyarını mani’ bir şekilde anlamak, kavramak, anlatmak beşer aklının idrak sınırlarını aşar. Çünkü bu, İlahi iradenin her şeyine vâkıf olmayı gerektirir ki beşer için tek kelime ile muhaldir." (Zaman, 9 Nisan 2009.)

Ahmet Kurucan, izleyen yazılarında da ibadet dilinin Türkçe olamayacağını vurgulamıştı: “Herkesin kabullendiği ‘Kur'an’ın manası anlaşılmalıdır’ ile başlayan masum söylemler ‘manası anlaşılmayan Kur’an okunmamalıdır; ibadet dili Türkçe olmalıdır’ noktasına kadar uzandı. Üç haftadır ifadeye çalıştığımız da işte bu.” (Zaman, 16/23 Nisan 2009.)

*

Kardeşler,
Kur’an’ın apaçık bir kitap olarak vahyedildiğine dair çok sayıda ayet var. Buna karşın Kur’an’ı anlamak mümkün müdür, anlaşılması şart mıdır, anlamak mümkünse nasıl anlaşılmalıdır tartışması İslam tarihi boyunca sürmüştür ki, “hulefâ-yi râşidîn” bile başa çıkamadı. Ebubekir, Ömer, Osman ve Ali’den sadece Ebubekir (o da iktidarı çok kısa sürdüğünden olsa gerek) yatağında son nefesini verdi, diğerleri başka Müslümanlar tarafından katledildi. Peygamber’in bir düzine torunlarının kafaları da Müslümanlar tarafından kesildi. Ve günümüzde Diyanet’in açıklamasına göre her gün 900 dolayında Müslüman kardeşleri tarafından katledilmektedir; katil de maktûl de haykırarak tekbir getirmektedir. (Bakınız: “Korkutan rakamı Diyanet açıkladı”, Yeni Akit, 19 Temmuz 2014.)
Peki, “Kur’an Arapça’dan başka dile çevrilemez” bahanesiyle ana dilde ibadete direnç, kutsal kitabın ana dilde okunmasına memnuniyetsizlik nedendir? Hatırlanmalı ki, bu coğrafyada kutsal kitabın matbaada basılmasına da direnç gösterildi, matbaa 277 yıl gecikmeyle kurulabildi ve ilk matbaanın ömrü ancak üç yıl oldu.

Ana dilde ibadete direnç, şu ayetle ilgili olabilir mi? “Anlayabilesiniz diye biz onu Arapça Kur’an olarak indirdik.” (Yusuf:2, Diyanet meali.)

Peki Arapça bilmeyen konuşmayan halklar kavimler ne olacak? Onlar için de şöyle bir ayet var: “İstisnasız her peygamberi kendi kavminin diliyle gönderdik ki onlara açık açık anlatsın.” (İbrahim: 4, Diyanet meali.)
Bu anda, “Kendi kavimlerine açık açık anlatmaları için Türkçe Kürtçe dilleriyle hangi peygamberler gönderildi?” sorusuna takılmayalım. Ana dilde ibadete neden direniyorlar sorusuyla devam edelim.

Ana dilde ibadete direncin yukarıdaki ayetlerle ilgisi yoksa, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu üyesi Prof. Dr. Cağfer Karadaş’ın sözleri, ana dilde Kur’an okumaya direncin açıklaması olabilir mi? Cağfer Hoca, Kur’an mealini okuyanların ateizme ve deizme yöneldiklerini söylüyormuş: “Ateist ve deistlerin temel argümanları şu anda felsefi olmaktan ziyade Kur’an çevirileri üzerinden oluşmaktadır. Meal çevirisi, bağlamı tam veremiyor. Din kültürü öğretmenleri Diyanet’ten ücretsiz meal isteyip öğrencilere dağıtıyorlar. Öğrenciler okumaya başlayıp anlamlandırma sorunu yaşadıklarında kafaları karışıyor ve işte bu akımlara yönelebiliyorlar.” (Aktaran Faruk Beşer, Meal okumak gençleri dinden uzaklaştırıyor mu? Yeni Şafak, 5 Haziran 2020.)

Üzerinde düşünmeye değer bir saptama olduğunu belirtmekle kalalım. Sadece meali üzerinde değil, Arapça aslının ne anlama geldiği de 1400 yıldır kan revan içinde tartışılmaktadır. Öyle ki, Kur’an’ın Arapça lafzının bile ilahi manayı yansıtma gücünde olmadığı dahi savunulabilmektedir. Hatta, orucun hangi hallerde bozulacağı hususunda bile hâlâ farklı görüşler ortaya atılabilmektedir.
*

Kardeşler, ağalar, evliyalar, papazlar, keşişler,
Bırakın insanlar istedikleri gibi inansınlar veya inanmasınlar;
İnananlar nasıl ve hangi dilde canları istiyorsa öyle ibadet etsinler.
Yeter ki, başkalarına zorbalıkla dayatmasınlar ve Diyanet gibi örgütler eliyle başkalarının kesesinden sevap peşinde koşmasınlar.
En önemlisi de Allah, Peygamber ve Kur’an ile aldatmasınlar!
Aşk ile!!!

İbnü’l Sallama Hükümran Efendi

Yazarın Dİğer Yazıları

  1. Can'ları Bağlıyorlar İtleri Salıyorlar
    ''Mevcut Cumhurbaşkanı, Anayasa’nın yorum gerektirmeyecek açık hükmüne, yani bir kimsenin en fazla iki kere seçilebileceği hükmüne karşın üçüncü kez aday oldu; şaibeli seçimle tekrar seçildi. Milletvekili seçilen Can Atalay da,…
  2. Vatan Haini Bile Sayılmamıştık
    Kaç haftadır çeşitli tarihsel kişiler üzerinden vatana ihanet tartışması yapılıyor ya. Tam 40 yıl önce vatana ihanetle suçlanmıştık. Hatta, vatan haini bile sayılmamıştık. Devir 12 Eylül faşizmi devriydi. Solcu yani…
  3. Askeri Faşizmden Dİnci Faşizme Cezaevleri
    ''Cezaevlerinde dünden bugüne, askeri faşizmden İslamcı faşizme, özde değişiklik yok. Hukuku vicdandan adaletten insandan bu denli uzaklaştırmak, İslamcı iktidara nasip oldu. Bir kere daha anlaşıldı ki, cehalet ve kötülük iktidarı,…
  4. 'Müslümanların Ahlakla İmtihanı'
    Prof. Dr. Hüseyin Çelik, İslam coğrafyasında ahlakın zerresinin kalmadığını, İslami Hayat Endeksi’ne göre dünyanın en iyi ülkelerinin Yeni Zelanda, İzlanda, Hollanda, Finlandiya, İsveç, Norveç, Kanada gibi ülkeler olduğunu; Türkiye’nin 100’üncü sırada…
  5. Müslümanların Ahlakla Bitmeyen İmtihanı
    AKP iktidarı döneminde memleket tarihte hiç olmadığı kadar Müslümanlaştı ama hayatın hemen her alanında o ölçüde yozlaştı çürüdü, yarım yamalak da olsa var olan aklını ahlakını yitirdi. Gün geçmiyor ki…
  6. Gazze İçin Timsah Gözyaşları
    ''Her şeye karşın İsrail destekçisi Batı ülkelerinde halklar İsrail’in gaddarlığını, hükümetlerinin İsrail’e desteğini protesto ediyorlar. Yahudi sermayeli şirketlerde işçiler greve gidiyor. Protesto gösterileri çoğu kez polis tarafından dağıtılıyor; “liberal demokrasi”…
  7. Kutlanacak Cumhuriyet Kaldımıki?
    Cumhuriyet, egemenliğin cumhura yani halka ait olduğu devlet biçimi demek. Böyle bir devlette halk, egemenliğini ya doğrudan ya da seçtiği temsilciler aracılığıyla kullanır. Bu yönetim tarzı demokrasi olarak adlandırılır. Yani…
  8. Firanvunlardan Netanyahu'ya ve Erdoğan'a
    ''Akıl ve tarih, ırkçı dinci ümmetçi milliyetçi politikaların ve politikacıların halklar arasında düşmanlık ve vahşet dışında bir sonuç üretmediğini, bu politikacıların pençesine düşen halkların gün yüzü görmediklerini, başka ulusları ezen…
  9. Dİnci Faşizmin Kabusu Gezi Direnişi
    Hapishaneden dışarıya adımını atmak, yani tahliye olmak, bir insanın yaşayabileceği en derin sevinç ve mutluluklardan biridir. Ancak yaşayanlar bilir. Ne var ki siyasi mahpuslar, bu sevinci doyasıya yaşayamazlar, mutlulukları yarım…
  10. Ordu gözbebeğimizdir!
    Ordu gözbebeğimizdir!
    28 Eylül 2023
    CHF ALLAHKULU’NU KURTLARIN ÖNÜNE ATTI: “Ordu milletimizin gözbebeğidir. Allahkulu Sezgin Bey’in sözleri şahsi görüşüdür, fırkamızı bağlamaz. Gözbebeğimiz şanlı ordumuzu töhmet altında bırakan ifadeleri kabul edilemez. Bu konu yetkili organlarımızda görüşülecektir.” Tayyiban…
  11. İslam Temizlik Diniyse Neden Ortalığı..?
     Söz temizliğe gelince, bizden temizi yoktur. İslam temizlik dinidir, Peygamber’in deyişiyle “Temizlik imanın yarısıdır, cennete ancak temiz olanlar girecektir.” Rivayet odur ki, Peygamber’in nasihatine uygun olarak atalarımız hamamda yıkanırdı, misvak kullanırdı,…
  12. Barış da Düşman Ceza Hukukunun Kurbanı
    ''Barış Pehlivan son yazısında, “Siyah kölelerin yargılandığı bir düzen bu. Beyaz olsaydım, zengin olsaydım, dalkavuk olsaydım içeride olmazdım” demiş.'' Okur yazar herkes Barış Pehlivan’ı bilir herhalde. Şahsen tanışmak kısmet olmadı; ben…
  13. İslami Magandalık
    İslami Magandalık
    15 Ağustos 2023
    ''Nazım’dan bu yana değişen sadece lümpenleşme ve magandalaşmanın İslam ile ambalajlanması oldu. İslami lümpenleşmenin ve magandalaşmanın en acı sonucu kadınlara, çocuklara ve doğaya yönelik saldırganlıktır ki, ne yazılsa eksik kalır'' “Türkiye…
  14. Maganda Politik
    Maganda Politik
    7 Ağustos 2023
    ''Zaten doğru düzgün bir feodalizm yaşamadığımız gibi hızlandırılmış alaturka-arabesk lümpen (ve dahi artık abdestli) kapitalizmle birlikte kültürel doku çürüdü; kitabına uygun bir burjuva-proleter ayrışması olmadı; değer yargıları alt üst oldu; magandalık…
  15. Mizah Bahçelerindeki Sararmanın Hüznü
     Mizah, alışılmış sıradan hayata ve olağan düşünceye kurulan tuzaklarla gülümsetmek, gülümsetirken düşündürmek demek. Tuzağın temel malzemesi zıtlıklardır, talihsiz rastlantılardır. Ancak, herkesin gözü önünde cereyan eden bir zıtlığı kopyalayıp temsil etmek…
  16. Halkçı Hayal Kırıklığı
    ''CHP yanlısı medyada da durum farklı değil. Kılıçdaroğlu’nun başını istemeyen kanal ya da köşe yazarı yok gibi. CHP genel başkanlığından istifa etmedi diye neler neler demiyorlar Bay Kemal için. “Haysiyetsiz”,…
  17. Şu Zalim Zamcının Ettiği İşler
    ''Vergiyi ve fiyatları tayin eden Allah olunca, imanı kuvvetli emekçiye şükretmekten başka bir şey kalmıyor. Oysa, imanı kuvvetli emekçi, merkezin solunda sayılan Ecevit’i bir kalemde silip atmıştı. Hatta Demirel bile,…
  18. Tayyip NATO'yu Dİze Getirdi!
    ''1950’lerde Başbakan Adnan Menderes’in Amerika gezisini izleyen Anadolu Ajansı Genel Müdürü’nün haberi(!)  “dalkavukluk başyapıtı” olarak basın tarihine geçmiştir. Genel Müdür’ün yazdığına göre Menderes Amerikalıları öyle etkilemişti ki, “Amerikalılar 'Allahım, bize neden böyle…
  19. Osmanlı Nasıl Savaşıyordu, Rus Nasıl Savaşıyor?
    ''Wagner, ezici çoğunlukla, savaşmak üzere cezaevlerinden salıverilen mahkumlardan oluşuyor. Kurucusu Yevgeniy Prigojin Sovyet döneminde gasp ve hırsızlık suçundan 10 yıl hapis yatmış. Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra sosisli sandviç satışıyla yola…
  20. Merdan'a Namerdan Hukuk
    Merdan'a Namerdan Hukuk
    4 Temmuz 2023
    ''Merdan Yanardağ, düşman ceza hukukunun son kurbanı olarak tutsak edildi. Tutuklamanın resmi gerekçesi “terör örgütü propagandası yapmak” diye açıklansa da biliniyor ki Merdan, Cumhur İttifakı iktidarının Abdullah Öcalan ile yeniden…

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…