SAVAŞIN 6. günü: Erdoğan'dan SDG-Suriye anlaşmasıyla ilgili açıklama

14 Ekim 2019
SAVAŞIN 6. günü: Erdoğan'dan SDG-Suriye anlaşmasıyla ilgili açıklama

TSKi'nin Urfa'da kuruluşu açıklanan ve ÖSO'cu ve farklı cihadçi gruplardan oluşan Suriye Milli Ordusu ile birlikte, Suriye Demokratik Güçleri'nin denetimindeki Fırat'ın doğusuna askeri harekatı altıncı gününde.

Pazar günü harekatın yönünü değiştirecek gelişmeler yaşandı. Suriye rejimi ve Suriye Demokratik Güçleri arasında sağlanan anlaşmayla Suriye ordusu Menbiç, Rakka ve Haseke'nin bazı bölgelerine girdi.

13.00 - Suriye'nin kuzeydoğusunda istikrar projelerinde çalışan ABD'li diplomatik grubun Suriye'den ayrıldığı belirtiliyor. Reuters'in duyurduğu habere göre Pentagon'un ülkeden ayrılacağını duyurduğu bin askerin çekilme süreci de henüz başlangıç aşamasında. Ajansa konuşan ABD yetkililer, çekilme planının önümüzdeki günlerde netleşeceğini öngördüklerini söyledi.

12.50 - Suriye ordusunun, daha önce SDG'nin kontrol ettiği, Rakka'nın kuzeyinde yer alan Ayn İsa kasabasına girdiği belirtildi. Sputnik'e konuşan bir askeri kaynak, "Suriye ordusu, IŞİD militanlarının ailelerinin kaldığı kampın bulunduğu Ayn İsa'ya girdi" dedi.

12.20 - Ceylanpınar’da son durum: 14 Ekim Serekaniye’ye yönelik yapılan bombardıman devam ediyor.
Ceylanpınar, şimdiye kadar yaşanan en ağır çatışma seslerine şahit oldu. Savaş uçakları, obüs ve çatışma sesleri şu an ana kadar devam ediyor.

İlçe’de kalan siviller de ilçeyi terk etmeye hazırlanıyor. Hastanedeki güvenlik önlemleri ise iki katına çıkarıldı. Sınırın karşı tarafı Serekaniye’den edindiğimiz bilgilerde, Dün gece TSK ve SMO'na ait birliklerin Serekaniye kent merkezine girme girişimde bulunduğu, yaşanan çatışmada çok sayıda asker ve ÖSO’lunun yaşamanı yitirdiği bilgisi edinildi. Bunun üzerine TSK’ye ait birliklerin geri çekildiği öğrenildi. Çatışmalar şu an itibariyle Serekaniye’nin batısındaki Tıl Halef bölgesinde ve Ceylanpınar tarafından Serekaniye kent merkezine atılan obüslerle devam ediyor. (Ahval)

11.00 - Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye ordusu ve YPG'nin anlaştığı iddialarına ilişkin "Münbiç konusunda ise biz kararımızı verdiğimiz gibi uygulama aşamasındayız" dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"(Suriye Ordusu'nun PYD ağırlıklı SDG ille anlaşma yapmasına dair) Şu anda birçok dedikodu var. Özellikle büyükelçilik vasıtasıyla ve bunun yanında şu an itibariyle Kobani'de Rusya'nın da olumlu yaklaşımıyla sıkıntı olmayacağa benziyor. Münbiç konusunda ise biz kararımızı verdiğimiz gibi uygulama aşamasındayız. Amerika ile Münbiç konusundaki mutabakatımız 90 gün içinde terör örgütleri Münbiç'i boşaltacaktı ama seneyi devirdik, boşaltılmadı. Biz Türkiye olarak girmeyeceğiz ki, oranın sahipleri oraya girecek. Bizim de bu konudaki yaklaşımımız onların oraya girmesi ve onların güvenliğini sağlamak.

(Yabancı basının manipülasyon yaptığı iddiası) Her zaman bunların taktiği budur. Şu anda da yine aynı taktiği uyguluyorlar. Onlar kendi maharetlerini sergileyecekler, sahtekarlıklarını yapacaklar, biz ise doğruyu anlatmaya gayret edeceğiz. Bunlar bizi yıldırmasın. Siz bir NATO üyesi müttefikinizin yanında mı yer alacaksınız, bu teröristlerin yanında mı yer alacaksınız? Tabii cevap veremiyorlar. Biz devletiz. Karşımızda bir terör örgütü var. Dolayısıyla terör örgütüyle savaş olmaz, mücadele olur. Şu anda etkisiz hale getirilenlerin sayısı 550'ye ulaştı. (NATO Genel Sekreteri Stoltenberg) Onun duruşu çok çok farklı ama üye ülkelerin bir kısmının duruşu farklı.

09.50 - Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Mass, AB'nin kuzeydoğu Suriye'deki harekâtı nedeniyle Türkiye üzerindeki baskıyı artıracaklarını söyledi. 

Lüksemburg'da, harekâtın ele alınacağı AB Dışişleri Bakanları toplantısına girişte konuşan Maas "Avrupa Birliği, özellikle de Almanya ve Fransa net bir şekilde silah ihracına son verilceğini ve ek önlemler alma hakkımızı saklı tuttuğumuz söyledi. Çünkü bunun bölgenin çok ötesinde sonuları olacak ve Avrupa'daki güvenlik çıkarlarımızı etkileyecek. Buna izin veremeyiz." dedi. (BBC Türkçe)

09.40 - Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Barış Pınarı Harekâtı'nın "hedeflere ulaşılana dek durmayacağını" söyledi. 

07.50 - Millî Savunma Bakanlığı, harekât kapsamında '550 terörist etkisiz hale getirildi' bilgisini paylaştı. Bakanlığın Twitter hesabından şu mesaj paylaşıldı: "Fırat’ın doğusunda planlandığı gibi başarılı şekilde devam eden Barış Pınarı Harekâtı’nda etkisiz hale getirilen toplam PKK/PYD-YPG’li terörist sayısı 550 oldu."

07.40 - Suriye ordusuna bağlı sınır birliklerinden oluşan askeri konvoy, Rojava’nın Haseke vilayetine bağlı Til Temir ilçesine ulaştı. Rejim güçlerinin Til Temir’den Dirbesiye ve Serêkaniyê boyunca yayılacağı belirtildi.

Tabka’ya da giren Şam güçlerinin, havalimanı çevresinde konuşlandığı ve önümüzdeki saatlerde havalimanına da yerleşeceği ifade edildi.

View image on Twitter

SAA at Tal Tamr after it was liberated when YPG handed it over to Syrian Army

View image on Twitter
 

06.00 - IŞİD’le mücadele koalisyonunun üyelerinden Fransa, Türkiye’nin askeri harekat düzenlediği Suriye’nin kuzeydoğusunda bulunan askerleri ve sivil vatandaşlarının güvenliği için önlemler alacağını açıkladı. Fransa kabinesi, Suriye’deki gelişmeleri ele almak üzere olağanüstü toplandı. (Mezopotamya Ajansı)

04.50 - Birleşmiş Milletler (BM) İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), Türkiye'nin Çarşamba günü Suriye'nin kuzeydoğusuna yönelik başlattığı Barış Pınarı Harekatı’nın etkileriyle yeni bir durum değerlendirmesi yayımladı.

Değerlendirmede, 13 Ocak gecesi itibarıyla Tel Abyad ve Rasulayn'a yönelik hava bombardımanı ve kara harekatının devam ettiği belirtildi. OCHA, yaklaşık 13 bin kişinin kaldığı Ayn İsa kampında yaşayanlarla ilgili "çok ciddi kaygılar" bulunduğu ve burada kalanların bazılarının kamptan kaçtığı yönünde bilgiler olduğunu belirtti.

Ayn İsa kampında Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları ve aile mensupları kalıyor. OCHA, "Yerinden olan çok sayıda kişi olduğuna dair bilgiler gelmeye devam ediyor. Şu ana kadar tahmini olarak 150-160 bin kişilik bir nüfusun yaşadığı yeri terk etmek zorunda kaldığı bildirildi. Yer değiştirmelerin devam ettiğine yönelik bilgiler geliyor" denildi. (BBC Türkçe)

00.54 - ABD'de Cumhuriyetçi Parti'nin etkili senatörlerinden biri olan ve Türkiye'ye yönelik yaptırım tasarısını da sunan Senatör Lindsey Graham, ABD Başkanı Donald Trump’la konuştuğunu ve başkanın kararının "Türkiye için akla gelebilecek en kötü şekilde oyun değiştirici olacağını" söyledi.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…