NYT: Türkiye, Kürtlerle savaşırken IŞİD de kafasını kaldırdı

12 Ekim 2019
NYT: Türkiye, Kürtlerle savaşırken IŞİD de kafasını kaldırdı

Türkiye'nin Kuzey Suriye operasyonu dördüncü gününde. Basına yansıyan haberlere göre Türkiye tarafında 4 asker 17 sivil hayatını kaybetti.. Sınırın öte tarafındaki kayıplar ise Erdoğan'ın açıklamasına göre 129. TSK bombardımanında SUriye Gelecek Partisi Genel Sekreteri de hayatını kaybetti.

Arap Birliği Genel Sekreteri Aboul Gheit, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine düzenlediği ‘Barış Pınarı Harekatı’nı, ‘Arap ülkesinin işgali ve egemenliğine saldırı’ olarak niteledi.

**

Askeri harekat başladığı günden bu yana hem uluslararası askeri gözlemciler hem de siyasiler, Kuzey Suriye'de, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) kontrolündeki gözaltı merkezlerinde tutulan 10 bin kadar IŞİD militanının, cezaevlerinden kaçarak, cihatçı örgütün yeniden hem bölge hem de Batı ülkeleri için büyük bir tehdide dönüşebileceği uyarısında bulunuyordu.

Türkiye ise bu uyarılara kulak asmadan, Kuzey Suriye operasyonunu sürdürüyor ve kimi bölgelerden, IŞİD'lilerin tutulduğu cezaevlerinin vurulduğu ve bazı militanların kaçtığı bilgisi geliyor.

ABD de, Türkiye'yi IŞİD konusunda uyarıyor ve kaçan IŞİD'liler ile ilgili Ankara'nın sorumlu tutulacağını vurguluyor. 

The New York Times Gazetesi'nde yayımlanan makalede, Türkiye'nin Kürtlerle savaşı sürerken IŞİD'in yeniden kafasını kaldırdığı ve kaosun tırmandığı yorumları yapılıyor. 

Kuzey Suriye'de IŞİD'in bombalı saldırı düzenlemesi ve cezaevinden firarlar, kargaşaya dair ipuçları da veriyor.

Haberde konuyla ilgili şu detaylara yer verildi:

"Türkiye'nin Kuzey Suriye saldırısı, IŞİD'in dirilişi korkularını artırırken, beş militanın cezaevinden kaçması ve örgütün bombalı araçla düzenlenen saldırıyı üstlenmesi bu korkuları doğruladı. 

Türk askerlerinin saldırıları arasında, SDG savaşçıları IŞİD militanlarının tutulduğu gözaltı merkezinden ikinci bir isyan girişimini bastırdıklarını duyurdu.

Türk yetkililer, sınırdan sekiz kilometre kadar içeriye ilerlediklerini duyururken, pek çok ana yol kapatıldı ve önemli bir hastane boşaltıldı.

Askeri harekat, Başkan Trump'ın aniden ABD askerlerini bölgeden çekme kararının ardından başladı, Türkiye'nin uzun zamandır Kürt militanlara yönelik beklenen saldırısına zımni onay verildi. 

Türk hükümeti, operasyonu terör karşıtı olarak niteliyor.

(Cumhurbaşkanı Tayyip) Erdoğan, IŞİD'e karşı savaşın süreceği sözü verdi ve Kürtlerin kontrolündeki cezaevlerinden kaçan militanları kontrol edeceklerini söyledi. 

Ancak harekat şimdiden, IŞİD tehdidini kontrol altında tutuma çabaları için yıkıcı etkiler yaratmaya başladı. Amerikan ve Kürt güçleri, Kuzey Suriye'de IŞİD militanlarını kontrol etse bile, örgütün bölgedeki kargaşayı kendi lehine kullanmak ve Suriye sivil savaşının ilk yıllarında kontrol ettiği yerleri yeniden geri almak için harekete geçecek uyuyan hücreleri var.

Kürt milis güçleri ise, Türk saldırısına karşı savaşmaya odaklanmış durumda ve topraklarını savunmak için Amerikan askerleri ile ortak operasyonları durdurmuş vaziyetteler.

Cuma günü, Kürt kontrolündeki bölgenin başkenti Kamışlo'da - Türk saldırısı başlamadan önce kısmen beladan uzak bir kent - bir arabaya yerleştirilen bir bomba patladı. Yine aynı gün, beş IŞİD militanı cezaevlerinden kaçtı.

Türk bombardımanları aynı zamanda, IŞİD militanlarının tutulduğu bir kaç cezaevine de zarar verdi. 

IŞİD savaşçılarının yakınlarının tutulduğu Ayn İsa kampında ise, Türk saldırısının IŞİD'e karşı savaşı zayıflatacağı endişeleri mevcut. 

Kürt güçleri, IŞİD ailelerinin kaçma çabasını gösteren bir video da yayınladı.

Türk saldırıları, 480 km uzunluğundaki Kürt bölgesindeki hedefleri hava saldırılarıyla vururken, karadaki çatışmalar büyük ölçüde Tel Abyad ve Serekaniye'ye odaklanmış durumda."

Haberin tamamına buradan ulaşabilirsiniz

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…