'Türkiye'nin tehditleri IŞİD'i harekete geçirdi'

8 Ekim 2019
'Türkiye'nin tehditleri IŞİD'i harekete geçirdi'

AKP medyasında, Türkiye'nin Kuzey Suriye'ye operasyon başlattığı iddiaları yer alırken, Demokratik Suriye Meclisi IŞİD'in Türkiye'nin operasyon tehditleri nedeniyle harekete geçtiğini açıkladı.

Demokratik Suriye Meclisi, Kuzey Suriye’ye yönelik operasyon hazırlığı yapan Türkiye’nin açıklamaları sonrası IŞİD'in harekete geçtiğini açıklarken, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi Toplumsal İşler Komitesi ile Mülteci ve Göçmen Bürosu, IŞİD'in yeniden örgütlenmeye başlandığını söyledi.

Demokratik Suriye Meclisi, AKP'li CB Tayip Erdoğan’ın Kuzey Suriye’ye yönelik operasyon tehdidine karşı açıklama yaptı. Türkiye’nin tehditleriyle birlikte IŞİD'in hücre yapılanmalarının harekete geçtiğine dikkat çekilen açıklamada, “Suriye’de bulunan diğer bölge devletleri, olası bir saldırıda QSD’nin (SDG) sınır hattının güvenliğine yoğunlaşmasını fırsat bilerek ortaya çıkan boşluğu doldurmaya çalışacaktır. Derazor’da son dönemde yaşanan olaylar da bu tehlikenin göstergesidir. Suriye toprakları ve sınırına dönük ciddi tehditlerine rağmen Suriye rejimi hiçbir tedbir almamıştır. Aksine QSD’ye dönük suçlayıcı açıklamaları ile Türkiye’nin tehditlerini meşrulaştırmaya çalışmaktadır. Suriye halkına, devam eden tehditlere net tavır koyma ve ulusal menfaatlere öncülük verme çağrısında bulunuyoruz” ifadelerine yer verildi.

Uluslararası kamuoyu ile bölgedeki IŞİD Karşıtı Koalisyon güçlerinin, tehditlere karşı sorumluluk almaya çağıran MSD, olası bir operasyonda insanlık krizinin yaşanacağı uyarısında bulundu. 

Açıklamada şöyle denildi:

"Türk devletine bağlı cihadist gruplar, bölgedeki Hristiyan ve Ezidî halkları hedef aldı. Ayrıca Türk devleti ve ona bağlı cihadist gruplar, bölgenin demografik yapısını değiştirme amacıyla Kürt halkının varlığını hedef aldı. Bölgede yaşayan Arap halkları, bu saldırıları asla kabul etmedi ve Türkiye’nin asimilasyon politikalarının karşısında durdu. Tüm Suriye halklarına bir kez daha Türkiye’nin politikalarına karşı gerekli tavrı gösterme çağrısında bulunuyoruz. Kuzey ve Doğu Suriye’de yaşayan Kürt, Arap, Süryani, Ermeni ve Türkmen halklara birliklerini güçlendirme ve QSD’nin yanında durma çağrısı yapıyoruz."

Mezopotamya Ajansı

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…