Beyaz Saray: Trump, ABD vatandaşlarını vergiden kurtardı..

7 Ekim 2019
Beyaz Saray: Trump, ABD vatandaşlarını vergiden kurtardı..

SDF,BD'yi bölgeyi “savaş bölgesine dönüştürmeğe” bırakmakla suçladı. Beyaz Saray: Trump, ''ABD vatandaşlarını vergiden kurtardı: Tutuklu IŞİD’lilerin sorumluluğu artık Türkiye’de''

Türkiye Fırat’ın doğusuna operasyon için, Erdoğan’ın dün gece ABD Başkanı Donald Trump’la yaptığı telefon görüşmesinden sonra askerî harekâta onay aldı. 

SDG açıklaması: Kuzeydoğu Suriye'yi koruyacağız

Suriye Demokratik Güçleri (SDF) bu sabah yaptığı açıklamada, ABD'li ortaklarının Türkiye sınırındaki bölgelerden asker çekmeye başladıklarını söyledi.Açıklamada, "Türkiye ile herhangi bir askeri gerilimden kaçınmak için gösterdiğimiz çabalara rağmen... Amerikan güçleri tahaahhütlerini yerine getirmedi ve Türkiye sınırındaki güçlerini geri çekiyor" ifadesi kullanıldı.Kürt haber ajansı Hawar'da yayınlanan görüntüler, ABD'nin sınır bölgesindeki Ras el-Ayn ve Tal Abyad kentlerinin yakınında kilit pozisyonları tahliye eden zırhlı araçları görüntüledi. Erdoğan’ın kendisi de bu sabah Ankara’da gazetecilere yaptığı açıklamalarla gelişmeyi onayladı, Amerikan askerlerinin çekildiğini ifade etti.

SDF sözcüsü Mustafa Bali, ABD'yi bölgeyi “savaş bölgesine dönüştürmeğe” bırakmakla suçlayarak, SDF'nin “her ne pahasına olursa olsun kuzeydoğu Suriye'yi koruyacağını”ifade etti.

 SDG sözcüsünün açıklamasında, Türkiye'nin düzenleyeceği operasyon konusunda uyarıda bulunuldu. "Türkiye şimdi Suriye'nin kuzey ve doğu bölgelerini işgale hazırlanıyor" ifadesi kullanılarak bu askeri operasyonun "IŞİD’e karşı yürütülen savaş üzerinde büyük olumsuz etkisi" olacağı vurgulandı.

Beyaz Saray: Trump, ''ABD vatandaşlarını vergiden kurtardı

Beyaz Saray tarafından yapılan açıklamada operasyonun “ABD’siz yapılacağı” belirtilirken, Suriye’nin kuzeyinde Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) kontrolü altında bulunan IŞİD tutuklularına ilişkin bir ayrıntı dikkat çekti.

Açıklamada, SDG kontrolündeki IŞİD tutuklularının sorumluluğunun Türkiye’ye verildiği belirtildi. Açıklamada bu sorumluluğunun Türkiye’ye bırakılmasıyla “Vergi ödeyen Amerikan vatandaşlarının üzerindeki yükün kalkacağı” vurgulandı.

ABD hükümetinin daha önce hapisteki yabancı IŞİD üyeleri için geldikleri Fransa, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine geri almaları için baskı yaptığı ifade edilen açıklamada “Ancak bu ülkeler esir IŞİD’lileri geri istemediler ve reddettiler” denildi.

''Erdoğan’ın Trump’a Türkiye’nin savaş alanında Suriye Demokratik Güçlerinin yakaladığı IŞİD militanlarının gözaltına alınacağına dair güvence verdiği'' öne sürülen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“ABD onları tutmayı sürdüremez çünkü bu yıllarca sürebilir ve ABD’nin vergi ödeyen vatandaşlarına çok pahalıya mâl olur. Türkiye, artık bu bölgede ABD’nin ‘Halifeliği’ yendiği andan itibaren, son iki yıl içinde yakalanmış tüm IŞİD savaşlarından sorumludur.”

BM verilerine göre Suriye’nin kuzeyindeki hapishanelerde yaklaşık 10 bin IŞİD üyesi bulunuyor. BM rakamlarına göre esir IŞİD kamplarında on binlerce kadın ile 29 bin çocuk bulunuyor.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…