ABD'den Erdoğan'ın imha harekatına destek: 'durdurmak için orada olmayacak'

7 Ekim 2019
ABD'den Erdoğan'ın imha harekatına destek: 'durdurmak için orada olmayacak'

AKP'li CB Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump, Pazar akşamı yaptıkları telefon görüşmesinde Türkiye'nin Fırat'ın doğusundaki olası askeri operasyonu ile güvenli bölge konularını ele aldı. 

AKP-MHP ititfakı Suriye’nin işgal etmiş oldukları bölgelerinde kaymakamlar atıyor, posta teşkilatı kuruyor, okullar, şimdi de fakülteler açıyor. Konutlar, köyler, kasabalar, şehirler, işyerleri, sanayi bölgeleri planlıyor. Bu bölgelere selefi-sunni Arapları yerleştiriyor.

İktidarın bu politikası 'güvenli bölge' söylemi altında ilerliyor.. Bu politikanın IŞİD'i yeniden canlandırmayı da hedeflediğ ABD'nin açıklamalrında da mevcut.

Türkiye’ye yönelik tek bir saldırısı, tehdidi ya da düşmanca bir tavrı olmayan Kuzey Suriye halklarının oluşturduğu, Suriye’yi cihatçı işgalinden ve teröründen kurtarmakta ve  IŞİD’i dağıtmakta en büyük paya sahip SDG’yi hedef almasının başka anlamı yok.

**

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, güvenli bölgenin şart olduğunu belirtti ve ABD'nin ikili mutabakatın gerekliliklerini yerine getirmemesinden ötürü duyduğu rahatsızlığı iletti. 

NBC News'da yer alan Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise 'Türkiye'nin kısa süre önce Suriye'nin kuzeyindeki Suriye'deki mültecileri yeniden yerleştirme operasyonlarına başlayacağı ve ABD güçlerinin onlara yardım etmek veya onları durdurmak için orada olmayacağı' belirtildi.

Beyaz Saray sözcüsü Stephanie Grisham'ın yazılı açıklamasında, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinde uzun süredir planladığı operasyon için yakın zamanda harekete geçeceği hatırlatılırken, "IŞİD'i yenilgiye uğratan" Amerikan askerlerinin bölgeden çekileceği aktarıldı. Son iki yıldır bölgede yakalanmış olan ve esas olarak Allmanya, Fransa, diğer Avrupa ülkelerinden olan tüm IŞİD militanlarından bundan böyle Türkiye'nin sorumlu olacağı belirtildi. 

Cumhurbaşkanlığı: Rahatsızlık dile getirildi

Anadolu Ajansı'nın aktardığı Cumhurbaşkanlığı açıklamasına göre, görüşmede Erdoğan "PKK-YPG kaynaklı terör tehdidinin ortadan kaldırılması ve Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönüşünü sağlayacak koşulların oluşturulması için güvenli bölgenin şart olduğunu" ifade etti. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ayrıca "ABD askeri ve güvenlik bürokrasisinin, iki ülke arasında sağlanan mutabakatın gereklerini yerine getirmemesinden duyulan rahatsızlığı" Trump ile paylaştığı belirtildi. 

Trump'ın daveti üzerine liderler gelecek ay Washington'da bir görüşme yapmayı kararlaştırdı. 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Beyaz Saray ve Cumhurbaşkanlığı açıklamalarının ardından Twitter hesabında"Türkiye'nin kimsenin toprağında gözü yoktur" mesajını paylaştı. 

ABD, Suriye sınırında müşterek güvenli bölge oluşturulması konusunda mutabakata varmıştı ancak Erdoğan, ABD ile varılan anlaşma kapsamında yeterli ilerleme sağlanamadığı eleştirisinde bulunuyordu.

Erdoğan, Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Fırat'ın doğusuna operasyon için 'hazırlıkların tamamlandığını' söylemiş, güvenli bölge ile ilgili olarak da Suriye'de güvenli bölge planlarının 'Suriyelilerin eve dönüşü için en makul ve insani yol' olduğunu aktarmıştı. Erdoğan, "Bu bölgede 2 milyon kişiyi iskan etmeyi planlıyoruz" diye konuştu. 

ABD’li yetkili: ABD güçleri Suriye’deki DSG'yi savunmayacak

DSG’yi savunmayacaklarını ifade eden ABD’li bir yetkili, Türkiye sınırındaki 2 gözlem noktasının boşaltıldığını açıkladı.

Reuters’e konuşan bir ABD’li yetkili, bugün sabah saatlerinde Demokratik Suriye Güçleri’ni (DSG) Türkiye’nin operasyonuna karşı savunmayacaklarını DSG'ye bildirildiğini söyledi.

Tel Abyad ile Rasul Ayn bölgesindeki iki gözlem noktasını boşalttıklarını belirten yetkili, şimdilik diğer ABD güçlerinin bölgede kalacağını söyledi.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…