'Savcılık AKP'li Ünal'ı koruyor'

2 Ekim 2019
'Savcılık AKP'li Ünal'ı koruyor'

AKP İstanbul Milletvekili Şirin Ünal’ın evinde çalışan Nadira Kadirova’nın şüpheli ölümü kamuoyunun gündeminde. Kadirova'nın savcılık dosyasında ise hiç kimsenin 'şüpheli' olarak yer almıyor.

Cumhuriyet'in haberine göre AKP milletvekili Şirin Ünal’ın evinde bir yıldır çalışan 23 yaşındaki Nadira Kadirova’nın intiharıyla ilgili soruşturma dosyasında Ünal’ın “şüpheli” olmadığı belirtildi. Savcılığın, Leyla Niyazova’nın anlatımıyla gün yüzüne çıkan taciz olayını da “çelişkili” bulduğu ileri sürüldü. Gerekçe olarak evde çalışan diğer kadın çalışanın, ifadesinde aynı olayı anlatmaması.

Ailenin avukatlığını üstlenen Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı Avukat Müjde Tozbey Erden, Kadirova’nın ölümünün şüpheli olduğunu, Şirin Ünal’ın korunduğunu belirtti.

Savcılığın olayı araştırmak yerine yerine; tanıklara Nadira’nın fuhuş yapıp yapmadığı sormasını eleştiren Erden, “Nadira’nın fuhuş yapıp yapmadığını sormak, soruşturma sürecini Nadira açısından kirletmeye yönelik bir uğraştır. Yapılmak istenen soruşturmanın yönünü değiştirmek ve kendilerini haklı çıkarmaya dair uğraştır” dedi.

Habere göre Kadirova ailesi, bir haftadır “korktuğu” için avukat tutmaktan kaçınıyordu. Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği Başkanı Avukat Müjde Tozbey Erden dosyanın avukatlığını üstlendi.

Yakından takip ettiklerini belirten Tozbey, şunları söyledi:

“Nadira’nın intihar şekli, bir gece önce yakın arkadaşına “cinsel saldırıya” uğradığına dair sözleri, Ankara Cumhuriyert Savcılığı’nın iki gün içerisinde otopsi ve Adli Tıp raporunu hızlıca aldırıp Nadira’nın cenazesini ülkesine göndermesi, bürokratik işlemlerin iki gün içinde halledilmesi, intihar ettiğine dair açıklamalar yapılması Nadira’nın ölümünü şüpheli hale getirmiştir.”

Avukat Müjde Tozbey Erden, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yapması gerekenleri şöyle sıraladı:

“Nadira’nın dahil, evdeki tüm yaşayanların ellerindeki ve giysilerinin üzerindeki swap yani kurşun artık örneklerinin alınması. Evde bulunan herkesin ifadelerinin alınması. Aynı evin içinde çalışan diğer Özbek kadının tanık olarak beyanlarının alınması. Nadira’nın bedeni üzerinde sperm, DNA vb. örneklerin araştırılmasının yapılması. Nadira’nın kaldığı oda içerisindeki tüm eşyada parmak izi, DNA incelemesi, saç, tüy, tükürük vb. delil araştırmalarının yapılması. Tetiğin çekiş pozisyonu, açısı, mesafesi konusunda teknik incelemeler yapılması. Nadira’nın öldükten sonraki çekilen fotoğraflarında, silah içinde şarjörün olmaması hususunun araştırılması. Nadira’nın kendini öldürdüğü iddia edilen saatin doğruluğunun ispatı açısından incelemeler yapılması, cep telefonunu veya bilgisayarını kullandığı saatler ile karşılaştırılması. Nadira’nın arkadaşlarına ve kardeşine “vebal alıyorsunuz” deyip şikayetlerinden ve tanık beyanlarından vazgeçirmeye çalışan polisler hakkında işlem başlatılması. Nadira’nın el yazısının tespiti.”

Savcılık: Hangi gazeteciler ile konuştunuz?

Dün soruşturmayı yürüten avcılığın, tanık Leyla Niyazova’ya “Siz Nadira Kadirova’yı fuhuşa mı götürüp getiriyormuşsunuz” diye sorarak ölen Kadirova ile tanığı fuhuş yapmakla suçladığı ortaya çıkmıştı. Bu iddiaya tepki gösteren Niyazova, böyle bir şey olmadığını kaydetti. Niyazova, Kadirova’nın kendisiyle yaptığı son görüşmesinde Şirin Ünal’ın arkadan gelerek sarılması olayını anlattı. Savcılığın, tanığa “Hangi gazeteciler ile konuştunuz?” şeklinde sorması da dikkat çekti.

Niyazova “Benim Nadira’yı fuhuşa teşvik ettiğim ya da fuhuş yapmasını kolaylaştırdığım iddiaları doğru değildir. Geçimimi Laleli’den aldığım tekstil ürünlerini Özbekistan’a göndererek sağlarım. Buna ilişkin kargo gönderim fişlerimi de gerekirse dosyaya sunabilirim. Nadira benim evimde hiç kalmadı” diye konuştu. Nadira ile bir ara küsüp barıştığının doğru olduğunu belirten Niyazova, “Fakat bunun sebebi onun fuhuşa sevk ettiğim iddiası değildir. Çünkü böyle bir olay kesinlikle olmamıştır” ifadesini kullandı.

Tanık olarak dinlenen Nigar Abdurrahmanova da ifadesinde “Polisler ‘hiçbir şey kesin değil. Bu işin sonunda vebal vardır’ tarzında şeyler söyledi. Hatta ben dosyayı alıp inceleyeyim, siz yine ifade verebilirsiniz dedi. Muhammed Ali de doğrudur, bu işte vebal var diyerek ikna oldu ve ifade vermekten vazgeçtik” dedi.

Fatih Altaylı’dan Adalet Bakanı Gül’e çağrı: AKP’li milletvekilinin evinde ölen Nadira Kadirova’nın soruşturmasına yeni savcı verilsin

HaberTürk yazarı Fatih Altaylı, AKP’li milletvekili Şirin Ünal’ın evinde ölü bulunan Nadira Kadirova’nın soruşturmasına yeni bir savcı atanması gerektiğini söyledi.

Ölüme ilişkin pek çok soru işareti olduğunun altını çizen Altaylı, “Otopsinin çok hızlı bir biçimde yapılmış olması, tanıklık yapması muhtemel kişilere Emniyet’te ‘vebal’ hatırlatmaları yapılmış olduğunun ortaya çıkması falan olayın giderek daha “garip” bir hal almasına neden oldu.  Bu saatten sonra, bu davanın, bu sorgulamayı yürüten savcılık tarafından yürütülmesi, kamuoyu vicdanında ciddi bir ‘rahatsızlık’ yaratacaktır” ifadesini kullandı.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…