Kılıçdaroğlu: ‘Sokağa çıkmayı doğru bulmuyoruz’ sözlerim yanlış anlaşıldı

29 Ağustos 2019
Kılıçdaroğlu: ‘Sokağa çıkmayı doğru bulmuyoruz’ sözlerim yanlış anlaşıldı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kayyım atamalarının ardından yaptığı, “Sokağa çıkmayı doğru bulmuyorum” sözlerinin yanlış anlaşıldığını, amacının İstanbul seçimlerine dikkat çekmek olduğunu söyledi.

HDP’li Diyarbakır, Van, Mardin Büyükşehir Belediyelerine kayyım atanmasının ardından söylediği “Bu tür olaylar yaşanınca sokağa çıkmak, protesto etmek gibi durumları doğru bulmuyoruz” sözleri nedeniyle tartışmaların hedefi haline gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yanlış anlaşıldığını söyledi.

HDP’li belediye eşbaşkanlarının görevden uzaklaştırılıp yerlerine kayyım atanmasına tepki gösteren meslek örgütü temsilcileri CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüştü. KESK Eş Genel Başkanları Mehmet Bozgeyik ve Aysun Gezen, DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Sinan Adıyaman’ın yer aldığı görüşmeler basına kapalı gerçekleşti. Görüşmelerde ana gündem maddesi üç büyükşehire kayyım atanmasından sonra yapılması gereken çalışmalar oldu.

Söz konusu görüşmede Kemal Kılıçdaroğlu kayyım atamalarının ardından söylediği “Bu tür olaylar yaşanınca sokağa çıkmak, protesto etmek gibi durumları doğru bulmuyoruz” sözlerinin yanlış anlaşıldığını ifade etti. 

Kılıçdaroğlu görüşmede, YSK’nin 6 Mayıs’ta tekrarlanmasına karar verdiği İstanbul seçimlerinin ardından partisinde “boykot, sokağa çıkma ve seçime girme” şeklinde üç ayrı önerinin tartışıldığını anlattı. Bu tartışmaların ardından seçime girme kararı alıp seçimin kazanıldığına dikkat çekti. Sözcü gazetesinden Deniz Zeyrek’e verdiği demeçte de amacının buna dikkat çekmek olduğunu söyledi.

HDP’YE AVRUPA ÖNERİSİ..

Kayyım atamalarına karşı tutumlarının net olduğunu, bu konuda yürütülen çalışma ve görüşmelerin devam ettiğini anlatan Kılıçdaroğlu, HDP heyeti ile görüşmesinde konunun yabancı ülke büyükelçileriyle görüşülerek uluslararası alana taşınması önerisinde bulunup bunu teşvik ettiğini anlattı. 

Kılıçdaroğlu ile yapılan bu görüşmeden sonra görevden uzaklaştırılan Van, Mardin ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları, Ankara’da AB büyükelçileriyle bir görüşme gerçekleştirdi.

KAYYIMA  KARŞI İLK İMZA KILIÇDAROĞLU'UNDAN

Öte yandan, ArtıGerçek'ten Sibel Hürtaş şu bilgileri aktariyor:

Edindiğim bilgiye göre CHP Lideri Kılıçdaroğlu, 19 Ağustos sabahı görevden uzaklaştırma haberini duyar duymaz hem Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk’ü, hem Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bedia Ertan Özgökçe’yi hem de Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Selçuk Mızraklı’yı tek tek aramış. Geçmiş olsun dileklerini iletmiş. 
Kılıçdaroğlu, üç belediye başkanına bir öneride de bulunmuş. “Gidin hakkınızda Savcılığa suç duyurusunda bulunun…” CHP Lideri aynı tutumu 2015 yılında Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi görevden uzaklaştırılıp, yerine kayyım atandığında da sergilemişti. İlgezdi’yi arayıp, “Hakkımda ne var ne yok diyerek Savcılığa başvur” demişti. İlgezdi de eşi ile birlikte Savcılığa başvurmuştu. 

Kayyımların atanmalarının üzerinden 10 günü aşkın bir süre geçti. Bugüne kadar hemen her gün Türkiye’nin dört bir yanından sivil toplum örgütleri, siyasi partiler ve demokratik kitle örgütleri her üç ile de giderek, destek ziyaretlerinde bulunuyorlar. Bu dayanışma ağı önümüzdeki günlerde ete kemiğe bürünüyor. 
Kayyımlara karşı Ankara’da bir bildiri kaleme alınıyor. 
Bu bildiriye ilk imzayı da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun atacağı belirtiliyor. 
Bildiri herkese açık… 
Meclis’teki tüm partiler, Meclis dışındaki partiler, sivil toplum örgütleri, demokratik kitle örgütleri, sendikalar, gazeteciler, aydınlar, sanatçılar… 
Kayyıma karşı ikinci dayanışma dalgasında bu imza kampanyası olacak. 
İlk talep tabii ki; seçilmiş belediye başkanlarının görevlerine dönmesi yönünde. Dönene kadar da bu dayanışma ve etkinliklerin sürdürülmesi yönünde bir kararlılık var Ankara’da.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…