Milletvekilleri Hastaneye Kaldırıldı, Gazeteciler Gözaltında

20 Ağustos 2019
Milletvekilleri Hastaneye Kaldırıldı, Gazeteciler Gözaltında

İstanbul, Mardin, Van ve Diyarbakır'da polis göstericilere müdahale etti, yaralanan milletvekilleri hastaneye kaldırıldı. Mardin ve Diyarbakır'daki protestoları takip eden 6 gazeteci ise gözaltına alındı.

İçişleri Bakanlığı’nın haklarında soruşturma açıldığı gerekçesiyle Diyarbakır, Mardin ve Van Büyükşehir Belediye Başkanlarını gövden alıp yerine kayyum ataması sonrasındaki protestolar sürüyor.

Mardin, Diyarbakır ve Van'daki protestolar sırasında polis göstericilere saldırdı. Yaralanan milletvekilleri hastaneye kaldırılırken, olay takibi yapan gazeteciler de polis tarafından gözaltına alındı.

Mardin: Üç vekil yaralandı

Mardin Büyükşehir Belediyesi'ne kayyum atanmasını protesto etmek için belediye binası önünde bir araya gelenlere polisler gaz bombaları ve tazyikli suyla sert müdahale etti.

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre HDP'li milletvekilleri Tülay Hatimoğlu, Serpil Kemalbay ve Pero Dündar hastaneye kaldırıldı.

Yaşananları görüntülemek isteyen Mezopotamya Ajansı muhabirleri Ahmet Kanbal ve Mehmet Şah Oruç, Jinnews muhabiri Rojda Aydın ile gazeteciler Nurcan Yalçın ve Halime Parlak gözaltına alındı. 

Diyarbakır

Garo Paylan - Կարօ Փայլան
 
@GaroPaylan

Partimizin Diyarbakır İl binasının önünde milletvekillerimiz linç ediliyor.

Halkın seçtiği belediye başkanını görevden al.
Halkın seçtiği milletvekilini linç et.

Yapılan devlet terörüdür!
Bölücülüktür!

Sessiz kalmayalım. 

Embedded video

Diyarbakır'da ise saat 11.00'da gerçekleştirilecek olan kayyum protestoları öncesi kente girişler kapatıldı, belediye önünde gerçekleştirilecek açıklamaya da polis izin verilmedi.

Eş Genel Başkan Sezai Temelli, milletvekilleri ve tüm belediye eş başkanlarının katılımıyla yapacağı açıklama öncesinde belediye hizmet binası ve çevresi polis ablukasına alındı. Gruba polis dağılma anonsu yaparken, Temelli'nin açıklama yapacağı sırada polis, milletvekillerine ve belediye eşbaşkanlarına müdahale etti. Polis TOMA'larla tazyikli su sıkılırken, HDP'li Vekil Ayşa Acar Başaran yaralandı.

HDP il binası önünde ise oturma eylemi yapmak isteyen vekiller Leyla Güven ve Berdan Öztürk, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Semra Güzel, Remziye Tosun ve Feleknas Uca ile yurttaşlara polis müdahale etti.

Cop ve kalkanlarla milletvekilleri darp edilirken yaralanan Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Semra Güzel ambulansla hastaneye kaldırıldı.

Aynı zamanda kayyum atamaları sonrası olay takibi yapan gazeteci Yelda Çiçek gözaltına alındı.

Van

Van'daki protesto gösterilerine de polis müdahale etti. Parti binasından Feqiyê Teyran Parkı'na yürümek isteyen kitleye, polis tazyikli su, biber gazı ve copla saldırdı. Müdahale sırasında Van'da görevden alınan belediye Eş Başkanı, HDP Ağrı Milletvekili Abdullah Koç ve bir yurttaş yaralandı. Van Belediye Eş Başkanı Bedia Özgökçe Ertan müdahale sırasında dizinden yaralandığı ve hastaneye kaldırıldığı bildirildi.

Merkez İpekyolu İlçesi Cumhuriyet Caddesi üzerinde yaşanan arbedenin ardından milletvekilleri ve belediye meclis üyeleri oturma eylemi başlattı. HDP milletvekilleri Hüda Kaya, Tayyip Temel, Murat Sarısaç ve Dilan Dirayet Taşdemir de yer aldığı oturma eylemine polis müdahale etti. 

DilanDirayetTaşdemir
 
@dilan_dirayet

Van’da oturma eylemimize biber gazıyla müdahale ettiler. Direne direne kazanacağız!!! 

Embedded video

Van'daki protestolara katılan Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir "Van'da oturma eylemimize biber gazıyla müdahale ettiler. Direne direne kazanacağız!" yorumunu yaptı.

30 kişinin gözaltına alındığı gösterilerde, bazı yurttaşlar polis tarafından yerlerde sürüklendi.
Fotoğrafçı Ruşen Takva'nın Twitter hesabından aktardığı bilgiye göre gözaltına alınanların isimleri henüz belirlenemezken, yurttaşlar ve ekseriyetle milletvekili danışmanı gözaltına alındı.

İstanbul'da milletvekili Ahmet Şık ve hukukçular darp edildi

Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi'nde kayyum karşıtı açıklama yapmak isteyen hukukçulara ve milletvekillerine polis müdahale etti.

Adliyenin C kapısı önünde toplanan gruba, İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri Züleyha Gülüm, Musa Piroğlu, Filiz Kerestecioğlu, Ahmet Şık ve Oya Ersoy da destek verdi.

Grubun dağılmasını isteyen polis basın açıklamasına izin vermedi. Gruba polis müdahale ederken hukukçuları ve milletvekillerini darp edildi. 

*Kaynak ve Fotoğraflar: Mezopotamya Ajansı

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…