Kaz Dağları: 'Bu katliamın sponsoru Saraydır, Cumhurbaşkanı’dır'

1 Ağustos 2019
Kaz Dağları: 'Bu katliamın sponsoru Saraydır, Cumhurbaşkanı’dır'

CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, Kaz Dağları’nda altın arayan Kanada firması Alamos Gold’un yerli ortağı Doğu Biga Madencilik’e, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen 865 milyon 248 bin liralık yatırım teşvik belgesini ağır bir dille eleştirerek teşvik belgesinin ardında Saray’ın olduğunu ifade etti.

CHP’li Ceylan, dün yaptığı açıklamada, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “Sanayi Yatırımlarına Verilen Destekler Ve Teşvik Programları” tebliğine göre illerin gelişmişlik sırasına göre 2. bölgede bulunan Çanakkale’de Alamos Gold-Doğu Biga Madencilik firmalarına 5. bölge oranları ile “Süper Teşvik” verildiğini söyledi. Bölgelerin teşvik oranlarını değiştirme yetkisinin Cumhurbaşkanı’na verildiğini anımsatan Ceylan, “Kanada firmasına bu teşviki verenin Saray olduğu ortadır. Böylesi bir teşvik neden verilmiştir” dedi.

Ceylan, “Süper Teşvik Paketi” ile Kanadalılara tanınan hakları açıklarken “Kanadalılara yerli işbirlikçileri eliyle, 7 yıl süreyle Sigorta Primi İşveren Hissesi desteği, yüzde 80 vergi indirimi, yüzde 40 yatırım katkısı, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Faiz Desteği ve KDV istisnası sağlanmaktadır” görüşünü dile getirdi.

Söz konusu yasada dışa bağımlılığı azaltma gibi gerekçelerle Cumhurbaşkanı’na tüm teşvik oranlarını değiştirme yetkisi verildiğine dikkat çeken Ceylan, “200 bin ağaç hangi ihtiyaç için, hangi arz güvenliği için, hangi teknolojik dönüşüm için, hangi dışa bağımlığı azaltmak için kesilmiş olabilir, biri bunu açıklamalı” diye konuştu. Özgür Ceylan, Teşvik belgesinin yatırıma verilmesi gerektiğini belirterek “Ağaçlar katledilip bölgenin tek su havzası ve toprak zehirlenirken ne tür bir yatırım var ki teşvikten söz edilebilir? Saray eliyle doğanın katli teşvik edilmektedir. Bu katliamın sponsoru Saraydır, Cumhurbaşkanı’dır” diye konuştu.

AĞAÇLANDIRILAN ALAN KOCA BOŞLUKTA KÜÇÜCÜK YER

Enerji Bakanlığı, Çanakkale Kirazlı’da 195 bin ağacın kesilmesi ve siyanürlü altın üretimiyle, su kaynaklarının kirletilmesiyle gündeme gelen Kanadalı altın şirketi Alamos Gold’un avukatlığına soyunarak şirketin kestiği kadar ağaç diktiğini iddia etti. TKP Çanakkale İl Örgütü “Alamos Gold’un Kirazlı’da kestiği ve diktiği ağaç sayısı hakkında açıklamamızdır” başlıklı bir açıklama yayımlayarak iddialara yanıt verdi.

TKP Çanakkale İl Örgütü, Özet başlığı altında yaptığı açıklamada, “13 bin 400 ağaç kesilmiş ama 14 bin fidan dikilmiş. Anadolu Ajansı ağaçların dikilme sıklığını da anlattı: 10 bin metrekare alana 1500 fidan. Anadolu Ajansı’nın haberiyle birleştirirsek, bu kadar ağacın en fazla 95 bin metrekarelik bir alana dikilmiş olması lazım. Bu da 300 metreye 300 metrelik bir kare demek. Alamos’un kel bıraktığı araziye tepeden bakan fotoğraflar herkeste var. O koca boşluğun içinde küçük bir yer demek. ‘Alamos kestiği ağaçların yerine ağaç dikti’ diyenler halkı hesap bilmez sanıyor” dedi.

'VATAN TOPRAKLARINI ÜÇ KURUŞA SATAN BU VİCDANSIZLAR KİM'

Kaz Dağları’nda altın madeni arama çalışmaları için binlerce ağacın kesilmesi ve altın aramak için siyanür kullanıldığı iddialarına tepkiler devam ediyor. O tepkilerden biri de Yeşilçam’ın usta oyuncusu Cüneyt Arkın’dan geldi. Arkın'ın tepkisini oğlu Murat Arkın Twitter hesabından paylaştı.

Kaz Dağları’nın ata kanıyla sulandığını hatırlatan Cüneyt Arkın, “O güzelim ata kanıyla sulanmış vatan topraklarını üç kuruşa satan bu vicdansızlar kim, neredeler?” ifadeleriyle devam eden çalışmalara tepkisini gösteriyor.

Cüneyt Arkın’ın o sözleri şu şekilde: “Burası Kaz Dağları bir zamanlar cennetti. Şimdi cehennem oldu. O zehir, siyanür toprağı yakmış, kavurmuş, parçalamış, öldürmüş. Düşman yapmazdı. Kimler müsaade ediyor, izin veriyor bu vicdansızlara. O güzelim ata kanıyla sulanmış vatan topraklarını üç kuruşa satan bu vicdansızlar kim, neredeler?”

‘DÜŞMANIN AKLINA GELMEZ’

Ünlü Oyuncu Ayşenil Şamlıoğlu, Kaz Dağları’na yapılmak istenilen altın madenine resmi Twitter hesabından yaptığı paylaşımla tepki gösterdi. Şamlıoğlu, “Kaz Dağları’nın ölüme mahkûm etmektir madenciliğe geçit vermek, bunca yıldır benzersiz bir yöre olarak hayatımızda yer alan, bize atalarımızdan miras kalmış ve geleceğe miras bırakmak ahlaki zorunluluğumuz olan bu alanı talana açmak düşmanın aklına gelmez, utanıyorum” dedi.

 

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…