Kılıçdaroğlu: Devlet tamamen bir israf organizasyonuna dönmüş durumda

29 Temmuz 2019
Kılıçdaroğlu: Devlet tamamen bir israf organizasyonuna dönmüş durumda

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin erken seçim çağrısı yapmayacağını belirterek “Türkiye’nin çok ağır bir ekonomik bunalımdan geçtiğini artık hepimiz kabul ediyoruz. Böyle bir ortamda seçime gitmeyi doğru bulmuyoruz. Damat-kayınpeder ‘biz bu sorunu çözeceğiz’ diyorlar. Onlara zaman tanımak lazım.

Gerçi 17 yıldır ülkeyi yönetiyorlar ‘bu hale getirdiler’ ama bu halden bakalım çıkaracaklar mı çıkarmayacaklar mı?” dedi. Mutfağında yangın olan yurttaşın gerçekleri görmeye başladığını söyleyen Kılıçdaroğlu, CHP’nin israfı durdurma ve üretimi artırma üzerine kurulu bir stratejisinin olduğuna işaret etti. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile arasında yaşanan “emir alma” tartışmasına “Rahatsız olsun, bir daha aynı işleri yapmasın diye söylüyorum. Talimat alamazmış. Şakır şakır talimat alıyor. Trump talimatı verdi, papazı bıraktılar. Bir ar damarı olur insanın. 82 milyonu bırakın, bütün dünya bu gerçekleri biliyor. Erdoğan ülkeyi yönetemiyor artık. Egolarına teslim olan bir insan bir ülkeyi yönetemez. Küçük bir bakkalı yönetemeyen damat, Türkiye’nin ekonomisini yönetemez” diye konuştu. 

CHP lideri Kılıçdaroğlu, partisinin Afyon Sandıklı’da gerçekleştirilen belediye başkanları çalıştayını ve gündemi bir grup gazeteciye değerlendirdi. Kılıçdaroğlu, özetle şunları dile getirdi: 

Örgütün baskısından kurtarıyoruz: Belediye başkanlarımız bu seçimlere kendi belde sorunlarını iyi kavradıkları için güzel projelerle çıktılar. 

Örgütler, “illa bizim adamımızı alın” dediklerinde biz ona genel merkez olarak izin vermiyoruz. “En nitelikli adamları alacaksınız ve nitelikli insanlarla çalışacaksınız” diyoruz. Böylece onları örgütten gelen siyasal baskıdan kurtarmış oluyoruz. Açık çağrı yapmamın nedenini örgüt de duysun. Sonuçta belediye başkanları bizi iktidara taşıyacak ana aktörler. Onlar ne kadar iyi çalışırlarsa ne kadar iyi yönetirlerse kendi beldelerinde halka ne kadar güven verirlerse CHP’ye duyular güven de o kadar artacaktır.

Bir ülke 10 yıl 4 dolar için mi çalışır?: Bugün Türkiye’de AK Parti’nin zemin kaybetmesinin temel nedeni, halkın artık AK Parti’ye güvenmemesidir. Çünkü verdiği sözlerin hemen hemen hiçbirisini tutmadı. Gerçekten çok çarpıcı, arkadaşlar ilk söylediğinde inanmamıştım... 4 dolarlık olay. 2013’te 12 bin 480 dolar, 2023’te 12 bin 484 olacak kişi başına düşen milli gelir. Bir ülke 10 yıl 4 dolar için mi çalışır? Mutfaklarda yangın var. Biz fakir mahallelere pozitif ayrımcılık yapın derken, mutfaktaki yangını kısmen hafifletmeyi düşünüyoruz. Belediye başkanlarımızın bir de böyle görevi var. 

İsrafı durduracağız: Krizden çıkışın iki ana ekseni var: Birinci israfı durduracağız. İkincisi Türkiye, üreten Türkiye olacak. İsrafı durdurmak çok kolay. Çünkü devlet tamamen bir israf organizasyonuna dönmüş durumda. AK Parti iktidar olmadan önce şunu söylüyordu: Ankara’nın bütün büyük binalarında bakanlıklar, nasıl oluyor bu diyordu. Bugün gelin bakın mevcut bakanlık binaları yetmedi, neredeyse her genel müdürlüğe ayrı bir bina yaptılar, hepsi de kiralık. Bir devletin kendisine bina yapacak parası mı yok Allah aşkına? Bunların tamamını bitireceğiz. 

13 uçakla itibar mı olur?: Erdoğan’ın altında 13 uçak var. Yeter yahu. Bu itibar değil, itibarsızlığı getirir. Çocukluğunda veya gençliğinde ailesinin çok yoksul olduğu, servete doyamadığı bir içgüdünün dışa yansımasıdır bu. Yırtık ayakkabı ile siyasete giren birisi 13 tane uçak sahibi olursa dünyada benim itibarım olur diyor. Halbuki dünyada itibarı sağlayan ahlaktır, erdemdir, onurdur. 

Erdoğan’a söylenemiyor: Aşağıda rahatsızlıklar var, ancak bu doğrudan Erdoğan’a söylenemiyor. Birisi Züğürt Ağa örneği vererek ifade etti kapalı ortamda. Böylesine kısır bir anlayış içerisinde Türkiye yönetiliyor ve bu Türkiye’yi bir yere götürmez. 

Kürt sorunu raporunu güncelliyoruz: (Daha önce 22 Soru 22 Cevap diye Kürt sorunu ile ilgili yaklaşık üç dört yıl önce hazırladığımız bir raporumuz vardı. Yine benzer şekilde arkadaşlarımız gelişen olayları da dikkate alarak “22 Soru 22 Cevap”ı güncellemek istiyoruz. Onunla ilgili çalışma var.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…