‘Cumhuriyetçiler ve Demokratlar, Trump’a Türkiye’ye yaptırım baskısını artırdı'

17 Temmuz 2019
‘Cumhuriyetçiler ve Demokratlar, Trump’a Türkiye’ye yaptırım baskısını artırdı'

CNN InternationalIn kulis haberine göre, ABD Dışişleri Bakanı Michael Pompeo ile Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, sahne arkasından yaptırımların yürürlüğe sokulması için bastırıyor. Ancak Trump’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la kurduğu ilişkiyi muhafaza etmek istediği ifade ediliyor.

Türkiye ile ABD arasında kriz haline gelen ve Rusya’dan sevkiyatların başlamasıyla tırmanan S-400 gerginliğine ilişkin ABD’nin Türkiye’ye yaptırım uygulaması gündemde. S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sistemi'ne ait malzemelerin sevkiyatı kapsamında 6.günde 14. uçak da Mürted Hava Meydanı'na indi.

Öte yandan ABD’den Türkiye’nin F-35 programından tamamen çıkarılacağı ve CAATSA yaptırımlarına maruz bırakılacağı yönünde açıklamalar geliyordu.

Rusya’dan uçaklarla S-400 parçalarının Türkiye’ye sevk edilmesinin başlamasıyla ABD’nin Ankara için uygulayacağı yaptırımın kapsamını bu hafta açıklaması bekleniyor.

Pentagon’un, S-400 sevkiyatının başlamasının ardından konuyla ilgili yapacağı iki açıklamayı da ertelemesi dikkat çekerken, ABD Başkanı Donald Trump dün Türkiye’nin S-400 almasıyla F-35 alamayacağını söyledi.

Amerikan yayın kuruluşu CNN International ise, ABD Başkanı Donald Trump'ın Oval Ofis'te Kabine toplantısı sırasında yaptığı F-35 açıklamasını aktardığı haberinde, Türkiye'ye yönelik muhtemel yaptırımlarla ilgili kulis bilgilerine yer verdi.

Haberde, S-400 sevkiyatının başlamasıyla Demokratlar ve Cumhuriyetçilerin “Türkiye’ye derhal yaptırım uygulanması” yönünde Trump’a yaptıkları baskıyı artırdıklarına dikkat çekildi.

Haberde, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi ve Dışişleri Bakanlığı’nda muhtemel yaptırımlara ilişkin gerçekleştirilen müzakerelerden haberdar olan bir kaynağın verdiği bilgiler yer aldı.

Söz konusu kaynağın aktardığına göre, ABD Dışişleri Bakanı Michael Pompeo ile Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, sahne arkasından yaptırımların yürürlüğe sokulması için bastırıyor. Ancak Trump’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la kurduğu ilişkiyi muhafaza etmek istediği ifade ediliyor.

Demokrasileri Koruma Vakfı’ndan John Hannah yaptırımların gecikmesinin nedeninin Trump olduğunu öne sürdü. Hannah, “O yaptırımlara ilişkin tetiği çekmek ve Türkiye’nin F-35 savaş uçakları satın almasını baltalamak istemiyor. Her şeyden önce Erdoğan’a talihsiz bir yakınlık duyuyor” ifadelerini kullandı.

Haberde, Kongre’de iki partinin de Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını desteklediği ve Cumhuriyetçi vekillerin Trump’a bu konuda bastırmak için telefon açtığı ifade edildi.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…