Pentagon'un S-400 toplantısını Beyaz Saray mı iptal ettirdi?

13 Temmuz 2019
Pentagon'un S-400 toplantısını Beyaz Saray mı iptal ettirdi?

Türkiye'nin Rus yapımı S-400 füze savunma sistemini teslim almasının yankıları sürüyor. Ankara'nın S-400'leri almasına kesin karşı çıkan Washington Yönetimi'nin nasıl bir pozisyon alacağı merak konusuyken, dün yaşanan ABD'de hareketli anlar yaşandı.

S-400'lerin ilk sevkiyatının teslim edilmesinin ardından ABD Savunma Bakanı yaptığı açıklamada, "F-35'lerle ilgili duruşumuz değişmedi. S-400 teslimatıyla ilgili bugün basın toplantısı düzenleyeceğiz" açıklamasını yaptı. Ancak Pentagon bu toplantıyı önce erteledi daha sonra yapılan yeni açıklamada ise, basın toplantısının iptal ediliği duyurdu. 

Breaking Defence sitesi, ABD’li yetkililere dayandırdığı haberinde, Pentagon’un S-400’lere ilişkin toplantısının Beyaz Saray’ın devreye girmesiyle ertelendiğini yazdı.

Türkiye’nin Rusya’dan satın aldığı S-400 füze savunma sisteminin ilk parçalarının teslim alınmasının ardından ABD Savunma Bakanı Mark Esper ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar telefon görüşmesi yaptı.

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Akar’ın “S-400 alımıyla Türkiye’nin stratejik duruşunda bir değişiklik olmadığı” mesajını verdiği belirtildi.

Telefon görüşmesine ilişkin yapılan açıklamada, görüşmede Türkiye’nin uzun menzilli bölgesel hava ve füze savunma sistemi temini ile Suriye’de son dönemde yaşanan güvenlik konularının ele alındığı belirtildi.

Bakan Hulusi Akar’ın Mark Esper’a “Türkiye’nin ciddi bir hava ve füze tehdidi altında bulunduğunu, bu çerçevede S-400 savunma sistemi alımının tercih değil bir zorunluluk olduğunu, Patriot teklifi konusundaki değerlendirmelerinin de devam ettiğini” ilettiği bilgisi verildi. 

Açıklamada Türkiye’nin de bir parçası olduğu ancak S-400 alımı sebebiyle çıkarılmasının gündeme geldiği F-35 programı da yer aldı. Açıklamaya göre Akar görüşmede “F-35 savaş uçağı projesinin kendi yolunda ilerlemesi gerektiğini” ifade etti, Türkiye’nin F-35 ve S-400 sistemlerinin olası etkileşimi konusundaki çalışma grubu önerisinin geçerliliğini koruduğunu belirtti.

Hulusi Akar’ın telefon görüşmesinde Amerikalı mevkidaşına “S-400 alımı ile stratejik duruşumuzda değişiklik olmadığını, iki ülke arasındaki ilişkilerin zarar görmesinin ne Türkiye’nin ne ABD’nin ne de NATO’nun çıkarlarına hizmet edeceğini” vurguladı.

S-400’lerin ilk parti teslimatının Cuma sabahı yapılmasının ardından Pentagon’da askeri ekipman alımlarından sorumlu Müsteşar Ellen Lord ve savunma politikasından sorumlu David Trachtenberg’ün Pentagon’da basın toplantısı düzenleyeceği açıklanmıştı.

Uluslararası haber ajansları Pentagon’daki basın brifingi salonundan canlı yayın için hazırlık yaptı. Ancak Pentagon’da yapılması planlanan basın toplantısının saati iki kez değiştirildi, daha sonra da basın toplantısının süresiz ertelendiği belirtildi. Akar- Esper görüşmesine ilişkin de Pentagon’dan açıklama yapılmayacağı belirtildi.

Daha önce Türkiye’ye “Hem S-400 hem de F-35’lere aynı anda sahip olamayacağı” konusunda uyarıda bulunan Pentagon, Türkiye’nin de dahil olduğu F-35 programıyla bağlantılı sevkiyatları ve Türk pilotların Amerika’daki üslerdeki eğitimlerini askıya almış, S-400 alımından vazgeçmezse de 31 Temmuz’a kadar Türkiye’nin F-35 programından çıkarılacağını belirtmişti.

Hatta dönemin ABD Savunma Bakan Vekili Patrick Shanahan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a yazdığı mektupta süreci ayrıntılı bir şekilde aktarmıştı.

ABD merkezli savunma teknolojileri, siyaset ve strateji haberlerine yer veren Breaking Defence (BD) internet sitesi, “Trump Türkiye’yi F-35 programında tutacak mı? Washington Rus S-400’lerinin teslimatı konusunda sessiz” başlıklı bir haber yayınladı.

ABD medyası, Pentagon’un Dışişleri’nin ve Beyaz Saray’ın konuya ilişkin sessizliğini koruduğunu aktarırken, Başkan Trump’ın Türkiye’ye yaptırım uygulamama ihtimalini masaya yatırdı.

Breaking Defence sitesi, ABD’li yetkililere dayandırdığı haberinde, Pentagon’un S-400’lere ilişkin toplantısının Beyaz Saray’ın devreye girmesiyle ertelendiğini yazdı. 

İnternet sitesi, ABD Başkanı Donald Trump ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasında G20 Zirvesi sırasında yapılan görüşmeye de haberinde atıf yaptı.

Bu görüşme sonrası Trump, S-400’ler konusunda selefi Barack Obama’yı suçlamış; Türkiye’nin Amerikan yapımı Patriot hava savunma sistemlerini almak istediğini ve buna Obama Yönetimi’nin izin vermediğini söylemişti.

Trump G20 sonrası düzenlediği basın toplantısında, “Erdoğan’ın suçu yok”, “Türkiye’ye adil davranılmadı” gibi ifadeler kullanmıştı.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…