Rusya: Türkiye'nin Patriot satın almasını istediler ki devre dışı da bırakabilsinler

12 Temmuz 2019
Rusya: Türkiye'nin Patriot satın almasını istediler ki devre dışı da bırakabilsinler

KENDİLERİ DEVRE DIŞI BIRAKMAYACAK MI? --Rus senatör Klintseviç, ABD'nin baskıları karşısında güçlü durup Rus yapımı S-400 sistemi almakla, Türkiye'nin doğru olanı yaptığını söyledi. Klintseviç'e göre, ABD’nin Türkiye'ye kendi hava savunma sistemi olan Patriot’u satmakta diretmesinin sebebiyse, gerekli gördüğünde bu sistemi devre dışı bırakabilecek olması.

ABD ile derin krize neden olan Rusya'dan alınan S-400 teslimatına ilişkin ilk resmi açıklama geldi.

Milli Savunma Bakanlığı, "S-400 sisteminin birinci grup malzemelerinin Mürted Hava Meydanı'na intikaline bugün başlandı" açıklaması yaptı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, S-400 savunma sistemleriyle ilgili, "Türkiye’nin hava ve füze savunma ihtiyacının karşılanmasına yönelik tedarik edilen S-400 Uzun Menzilli Bölge Hava ve Füze Savunma Sisteminin birinci grup malzemelerinin Mürted Hava Meydanı / Ankara’ya intikali 12 Temmuz 2019 tarihinden itibaren başladı" dendi.

MS Bakanı Hulisi Akar: ''Bugün üç uçak planlıydı. Planlı uçakların tamamı geldi ve bugünkü faaliyetler tamamlandı. Önümüzdeki günlerde bu süreç devam edecek” dedi. Akar aynı zamanda  ''Şu anda yine Patriot konusunda da görüşmelerimiz devam etmektedir'' şekklinde konuştu.

Rusya Askeri Federal Servisi de S-400 hava savunma sisteminin Türkiye'ye teslimatının başladığını açıkladı.

Reuters muhabirlerinden Idrees Ali’nin Twitter hesabından yaptığı açıklamaya göre Pentagon, Türkiye’nin S-400’leri teslim almasını basına değerlendirecek. Edinilen bilgilere göre basın toplantısı Türkiye saati ile 18.15’te başlayacak.

TÜRKİYE DÜNYADA TEK: Böylece Türkiye, topraklarında hem Amerikan yapımı Patriot hava savunma sistemi hem de Rus yapımı S-400’leri barındıran ilk ülke oldu.

AFP'nin geçtiği habere göre AFP’ye konuşan NATO yetkilisi, “Türkiye’nin S-400 sistemini alma kararının doğuracağı potansiyel sonuçlar hakkında endişeliyiz” dedi.

***

Rus parlamentosunun üst kanadı olan Federasyon Konseyi'nin savunma komitesi üyelerinden Frants Klintseviç, Rus yapımı S-400 hava savunma sisteminin ilk parçalarının Türkiye'ye teslim edilmesine ilişkin olarak, "Türklere (ABD tarafından) benzeri olmayan bir baskı yapıldı fakat buna rağmen kendi güvenlikleriyle ilintili meseleleri ön planda tuttular. Türkler, kendi egemenliklerine sahip çıktı" dedi.

‘TÜRKLER HERKESLE OLDUKÇA SIK TARTIŞMA İÇİNE GİRİYOR, ELLERİNDE RUS YAPIMI S-400 BULUNMASI, EGEMENLİKLERİNİN KORUNMASININ BİR GARANTİSİ OLACAK’

‘Türk dış politikasının bazı şahsi yanları ele alınacak olursa, Rusya ile anlaşma imzalayarak tamamen doğru bir davranışta bulunduğu’ yorumunda bulunan Klintseviç, şöyle devam etti: "Türkler herkesle oldukça sık tartışma içine giriyor, mevcut durumdaysa, ellerinde Rus yapımı S-400 bulunması, onların egemenliklerinin korunmasının bir garantisi olacak. Bunun nedeni, tehditlerin her birinin ya havadan ya da uzaydan geliyor olması. S-400 sistemi ise tüm bu sorunların kapanmasını sağlayabilir. Amerikalıların bu denli öfkelenmesi şaşırılacak bir şey değil."

Amerikan yapımı Patriot sisteminin, S-400 sisteminin oldukça gerisinde bir yerlerde kaldığını söyleyen Klintseviç, ‘modern Rus silahlarının yanından geçebilecek pek bir silah bulunmadığını’ da vurguladı.

‘AMERİKALILAR KENDİ SİSTEMLERİNİ SATIYORLAR Kİ ZAMANI GELDİĞİNDE BU SİSTEMLER DEVRE DIŞI BIRAKILABİLSİNLER VE ÜSTÜNDE AMERİKAN BAYRAĞININ YER ALACAĞI HEDEFİ VURMASINLAR’

Klintseviç’e göre, ABD'nin kimi ülkelerin Patriot sistemlerini almasında ısrar ediyor ki, karşısında, gelecekte gerekli görebileceği saldırıları durdurabilecek bir Rus sistemi olmasın: "Amerikalılar kendi sistemlerini satıyorlar ki zamanı geldiğinde bu sistemler devre dışı bırakılabilsinler ve üstünde Amerikan bayrağının yer alacağı hedefi vurmasınlar. Herkes bunu biliyor ve ciddi anlamda endişe duyuyorlar ancak kimse bundan bahsedemiyor."

Klintseviç'in bu açıklamaları, S-400 sistemi parçalarının ilk partisinin Türkiye'ye teslim edilmesini izliyor. Teslimat, Türkiye'nin Patriot yerine bir Rus savunma sistemi almaya karar vermiş olması nedeniyle aylarca süren tartışmaları takip etmişti. ABD'nin açık yaptırım tehditlerine rağmen Türkiye, Rus yapımı bu sistemi almaktan geri adım atmadı.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…