Binali Yıldırım’ın 150 milyon Euroluk ‘gizli servet’i

4 Haziran 2019
Binali Yıldırım’ın 150 milyon Euroluk ‘gizli servet’i

Hollanda basını yazdı: AKP’nin İstanbul  Büyükşehir Belediye Başkanı adayı Binali Yıldırım’ın 150 milyon euroluk ‘gizli servetinin’ olduğu iddia ediliyor.

Bu iddiayı ilk dile getiren isimlerden biri Sabahattin Önkibar’dı. Önkibar, “Hollanda’da 800 milyon avroluk serveti varmış. Açıklanan 30 gemisi 14 adet de yüksek cirolu şirketi var” diyordu. Önkibar, 24 mayısta kendi evine 300 metre kala 3 kişinin saldırısına  uğramıştı. iki araçtan inen 3 kişi Önkibar'ı yumrukladı. Önkibar, böyle bir saldırıya karşı hazırlıklı olduğunu vurgularken, kendisini esnafın kurtardığının da altını çizdi. Önkibar, hazırlıklı olduğunu ifade ederken neyi kastetmişti acaba?

Yeniçağ’ın aktardığına göre, Mediapart’ın ve Hollanda gazetesi nrc’nin haberine göre, Yıldırım ve ailesinin Malta ve Hollanda’da kayıtlı 30 kargo gemisi var.

İB başkanlığı döneminde Erdoğan tarafından İDO müdürlüğüne getirilen, İstanbul'daki rant dağıtımını iyi bilen, ilk icratı büfeleri akrabalarına dağıtmış olan Yıldırım’ın yine Hollanda’da her biri servet değerinde 10’a yakın gayrı menkulünün olduğu belirtiliyor.

Haberde yer alan ifadelere göre, Binali Yıldırım gemi filosunu 1998’de kurmaya başlamıştı. Yıldırım ‘Silver Fish’ yani ‘gümüş balık’ adında eski bir kargo gemisi aldı ve Malta’daki paravan şirketler üzerinde sürekli yeni gemiler almaya devam etti.

Yıldırım’ın mal varlığındaki büyük patlama 2010 senesinde yaşandı. Bugün sahip olduğu onlarca gemiden 6’sını o yılda aldı.

Gemilerin fiyatı 2 milyon Euro ile 33 milyon Euro arasında değişiyordu. Binali Yıldırım’ın, gemilerin büyük bir kısmını İsviçre bankaları üzerinden nakit satın aldığı öne sürülüyor ve geriye kalanları ise Kuveyt Türk Bankası’ndan çekilen kredilerle ödediği iddia ediliyor.

Gemileri yine Malta ve Hollanda’da kurduğu paravan şirketler üzerine kaydettirdiğini iddia eden Fransız Medipart’a göre, Yıldırım’ın Malta’daki gemilerinden bazıları, amcası Yılmaz Yıldırım’a kurdurduğu ceren danışmanlık denizcilik şirketi üzerine kayıtlı. Diğerleri ise doğrudan oğlu Erkam Yıldırım tarafından yönetiliyor.

Mediapart, Yıldırım ailesinin sadece Hollanda’daki servetinin 120 milyon euro’nun üzerinde olduğunu yazdı.

Haberde yer alan detaylara göre, Erkam Yıldırım’ın Hollanda’da 3 milyon euro değerinde 6 ayrı mülkü bulunuyor.

Bu emlaklar Castillo Real Estate bv şirketi üzerinden işletiliyor.

Yine Hollanda’daki Zealand Shipping şirketinde ciddi miktarda para olduğu kaydediliyor.

Sicil kayıtlarına göre, şirketin gemilerinin piyasa değeri 120 milyon euro civarında.

Yıldırım hakkındaki iddiaları sıralayan haber şöyle devam ediyor:

Binali Yıldırım Rotterdam, Amsterdam ve Almere adlı gemilerini tanesine 33 milyon euro yani toplamda 100 milyon euro ödeyerek satın aldı.

Habere göre, Yıldırım ödemenin yüzde 50’sini kaynağı belli olmayan nakit parayla yaptı. diğer yarısını ise Kuveyt Türk ve Yapı kredi Bankası’ndan aldığı kredilerle tamamladı.

2000’li yılların ilk çeyreğinde Binali Yıldırım’ın aile serveti deşifre oldu. Bunun üzerine gemilerden bazısı alelacele satıldı, bazısı ise söküme gönderildi.Yıldırımlar, 2010’dan sonra fiyatları 1.9 ila 33 milyon dolar arasında olan 11 gemiyi banka kredisi olmadan nakit ödeyerek satın aldılar. Gemiler Türkiye yerine, yurt dışında iç içe geçirilmiş offshore şirketler üzerine kaydedildiBinali yıldırım 2016’da Başbakan seçilince şirketlerini mal varlığında göstermemek ve güvenceye almak için yeğeni Süleyman Vural’a devretti.
Bu iddiayı ilk dile getiren isimlerden biri Sabahattin Önkibar’dı. Önkibar, “Hollanda’da 800 milyon avroluk serveti varmış. Açıklanan 30 gemisi 14 adet de yüksek cirolu şirketi var” diyordu.

Binali Yıldırım'ın 'biyografisi'nde başka ne var derseniz.. 

17-25 ARALIK OPERASYONLARI VE ‘HAVUZ’ İDDİASI

17 ve 25 Aralık yolsuzluk soruşturmalarında devletten ihale almak isteyen kişilerden para toplandığı ve bu paraların bir havuzda biriktirildiği öne sürülmüştü. Yıldırım’ın ‘havuzu idare eden isim’ olduğu da iddialar arasındaydı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, o dönem Yıldırım’a ‘Milyon Ali‘ lakabını takmış ve hakkında tazminat davası açılmıştı.

Yıldırım’ın adı, bacanağı Cemalettin Haberdar’ın İzmir’de yapılan yolsuzluk operasyonundaki şüpheliler arasında yer almasıyla da gündeme gelmişti. Haberdar, TCDD İzmir Liman İşletmesi’nde yapılan ihalelere fesat karıştırıldığı, yolsuzluk yapıldığı ve rüşvet alındığı iddiaları üzerine gözaltına alınmış ancak bir süre sonra serbest bırakılmıştı.

OĞLU KUMAR MASASINDA GÖRÜNTÜLENMİŞTİ

Image result for binali yıldırım'ın oğlunun resimleri

Binali Yıldırım’ın oğlu Erkan Yıldırım, Nisan 2016’da Güneydoğu Asya ülkelerinden Singapur’daki bir kumarhanede rulet oynarken görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerin sızdırılması, sosyal medya ve Ankara kulislerinde Davutoğlu’nun hamlesi olarak yorumlandı. Binali Yıldırım ise, görüntülere ilişkin yaptığı ilk değerlendirmede, “Bunun bana karşı bir operasyon olduğunu düşünmek için elimizde somut birtakım bilgiler olması lazım. Ancak çok masum bir iş olmadığını düşünmekle beraber herhangi bir adrese de işaret etmiyorum. Kafamda birtakım kuşkular var” diye konuşmuştu.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…