'İstanbul'u Konstantinopol olarak görmek isteyenlere karşı 22 günümüz var'

2 Haziran 2019
'İstanbul'u Konstantinopol olarak görmek isteyenlere karşı 22 günümüz var'

AKP'li CB Erdoğan, Gezi direnişinçilerine karşı kullandığı yalan ve iftiraları yeniden tedavüle soktu. Bu kez 16 milyon İstanbulluya karşı..Gezi direnişinde duvara yazdırdıkları 'Zulüm 1453'de başladı yazısını yeniden kullanıyor. İstanbul seçmenlerini, özellikle sandığa gitmeyen AKP'lileri 'Kahpe Bizanslı' olarak görüyor.

CB Recep Tayyip Erdoğan, dün Diyanet İşleri Başkanlığı ve Türkiye Diyanet Vakfı tarafından İstanbul'un fethinin 566. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen "Yenikapı'da Enderun Teravihi" programına katıldı.

Namazın ardından bir konuşma yapan Erdoğan, 23 Hazira'da tekrarlanacak olan İstanbul Belediye Başkanlığı seçimlerine değindi.

Erdoğan, "Kardeşlerim ülkemizde hatırlayın 'Zulüm 1453'te başladı' diyenler var. Hatırlıyorsunuz değil mi o günleri? Ama bu akşam burada zulüm değil fethin 566'ncı yıl dönümünü kutluyoruz. Bu kinde evvel Allah onlara karşı, o küçük idraklere karşı, idrakin büyüğünü ortaya koyduk" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Fakat benim sizden istirhamım var. Burası İstanbul, burası Konstantinopol değil, burayı böyle görmek isteyenler var. Böyle görmek isteyenlere karşı 22 günümüz var. 22 gün sonra burasının nereden nereye geldiğini ortaya tam manasıyla koymak için gece demeden gündüz demeden, tüm kardeşlerimize ulaşmamız lazım. Onlara bu gerçeği anlatmamız lazım."Erdoğan'ın "Burası İstanbul, burası Konstantinopol değil, burayı böyle görmek isteyenler var. Böyle görmek isteyenlere karşı 22 günümüz var" sözleri sosyal medyada tepki topladı.

İsveç Lund Üniversitesi'nde akademisyenlik yapan Emrah Gülsunar Twitter'da, "Konstantinopol" isminin şehir 1453'te Osmanlı İmparatorluğu'nun eline geçtikten sonra da kullanılmaya devam ettiğini, ancak 1923'ten sonra İstanbul isminde ısrar edildiğini yazdı.

**

Kahpe Bizans: Malkoçoğlu ve Kara Murat filmlerinde bu tema vardır. İstanbul'un bir bölümüyle sınırlı kalmış Bizans imparatorluğu'nda yaşayan halkı o sıfatla anıyorlar. Saray entrikalarını genelleştirip halka da teşmil ediyorlar yani.Türk ve müslüman mert, Bizanslı Kahpe! Irkçı-islamcı söylem.

Kahpe Bizans adlı komedi filmi bu anlayışla alay ediyor.  Film, Gani Müjde'nin senaryosunu yazıp yönettiği ve Mehmet Ali Erbil, Demet Şener, Cem Davran, Hande Ataizi, Sümer Tilmaç, Ayşegül Aldinç,  Yılmaz Köksal ve Nurseli İdiz'in rol aldığı, 21 Ocak 2000 çıkışlı.

ANALİZ

ANALİZFaşizm ve İç Savaş

Faşizm ve İç SavaşErdoğan- Bahçeli ikilisinin ya da Cumhur ittifakının ülkede iç savaşı da göze…